Tillykke, du er optaget på dit livs game changer

Henrik Funder
BLOGS Af

Der var nok mange unge mennesker, der fik sved på panden over andet end varmen, da de lørdag sidst i juli endelig fik besked, om de var optaget på en videregående uddannelse.

Og det kan jeg virkelig godt forstå. Som jeg selv husker det, og har hørt fra mange siden, er det et af de mest skelsættende øjeblikke i ens liv. I mangel af et bedre, vil jeg ty til det overophedede ord, "game changer". Din uddannelse vil være dit livs største game changer – ikke kun i det øjeblik du får beskeden, men også mange år fremover. Og her tænker jeg ikke kun på dit professionelle liv, men i høj grad også på dit sociale og private liv. Dine værdier vil i nogle tilfælde stå sin prøve og for nogle blive omdefineret, din vennekreds vil blive større eller måske endda skiftet en del ud, og for mange betyder fem år på en videregående uddannelse også, at man måske er heldig at møde sin fremtidige livspartner.  Nye hobbyer vil komme i spil, din politiske holdning vil blive udfordret, og ordet "selvdisciplin" bliver noget, du spiser til morgenmad.   

Oveni alt det er der kommet yderligere pres på de nye generationer, når det kommer til valg af uddannelse. Ikke kun fordi man skal dyrke og udvikle sin faglighed på arbejdsmarkedet i langt flere år end tidligere generationer. Men også fordi man politisk har lagt hindringer i vejen for at vælge om, hvis man først er godt i gang med en kandidatuddannelse. Så det er et vigtigt valg og i den grad en game changer for dit liv.   

Derfor skal der også lyde et kæmpe stort tillykke til de 64.943, som fik et brev om optagelse fra Den koordinerede tilmelding. I går en fantastisk tid i møde, der vil ruske i jer – gøre jer glade, gøre jer nervøse, gøre jer stolte, gøre ondt, og vigtigst af alt for alle os andre - også gøre jer mere værdifulde for samfundet.

Det sidste blev endnu engang hamret fast, da Udvalget for bedre universitetsuddannelser kom med deres rapport i marts i år. Her kunne man f.eks. læse, at overuddannelse er en skrøne, og at det samfundsøkonomiske afkast for en person med en kandidatuddannelse er ca. 4 mio. kr. i forhold til en ufaglært og ca. 2 mio. kr. i forhold til en faglært.

Det skal man naturligvis ikke alene lægge til grund for sit valg af uddannelse, hvilket jeg bestemt heller ikke tror er tilfældet for de mange, der søger en videregående uddannelse. Men det er nu rart for os andre at vide, at vi får nogle gode afkast på de penge, som vi via skattebilletten investerer i uddannelsessystemet.

Særlig glad blev jeg faktisk over at se, at ca. 11.000 fik en plads på en af de samfundsvidenskabelige uddannelser. Det bekræfter mig personligt i, at jeg har en uddannelse, der ikke er ved at gå af mode og som arbejdsgiverne i høj grad forsat efterspørger. Ja måske i endnu højere grad end tidligere.

Det gør mig tryg at se i en tid, hvor alt i uddannelsesdebatten handler om de tekniske uddannelser. STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering, Mathematics) bliver nærmest presset ned i halsen på de unge, men alligevel vælger mange altså de samfundsvidenskabelige uddannelser. Vi har helt sikkert brug for flere, der tager tekniske uddannelser, og også at en del nuværende uddannelser får digitaliseringssporet integreret langt bedre. Men jeg ville blive utroligt bekymret, hvis optaget på STEM var på bekostning af f.eks. de samfundsvidenskabelige uddannelser.

Især fordi jeg hver dag kan se, hvilken forskel de mange Djøf-uddannede gør ude i virksomhederne. Og fordi en dugfrisk undersøgelse Djøf har lavet om fremtidens kompetencer, absolut peger på andre kompetencer end de tekniske, som centrale for virksomhederne i fremtiden. Her er det nemlig dyb kernefaglighed inden for dit felt, blandet med høj grad af empati og gode samarbejdsevner, der vil være det mest afgørende. Så skønt at se en forsat stor spredning i optaget på videregående uddannelser, så vi i fremtiden forsat vil kunne hive tunge fageksperter ned fra alle hylder af vidensreolen i Danmark.

Og så en cadeau til de mange, der søgte. At I ikke lader jer skræmme væk af den berettigede debat om uddannelsernes kvalitet og de studerendes vilkår, som Djøf også har været med til at rejse. At de studerende f.eks. nogle steder kun kan finde plads i vindueskarmen, når der er undervisning. At feedback fra en underviser kan være en mangelvare, og at alt for mange studerende døjer med stress. Det er en stor udfordring, men godt at de nye generationer ikke lader sig skræmme af det. For helt grundlæggende plejer et stort flertal af de studerende at blive glade for deres uddannelse. I hvert fald hvis vi kigger på dem, der tager en Djøf-uddannelse. Sidste år gav i gennemsnit 65 pct. udtryk for tilfredshed med undervisningen på deres studie. Og 74 pct. er enige i, at de oplever et godt studiemiljø på deres studiested.

Så kære studerende: Tillykke, du er optaget på dit livs game changer. Sug viden til dig, men sørg også for at lære dine medstuderende at kende. Vær åben, disciplineret og tålmodig, Og dyrk det sociale. Det kan være skelsættende for dig og samfundet.    


 

Se flere blogsProfil

Henrik Funder

Henrik Funder

Formand for Djøf Privat og marketingsdirektør hos Globus Wine
Henrik Funder er formand for Djøf Privat, der tæller 25.000 medlemmer. Djøf Privat er en del af den faglige organisation Djøf. Henrik arbejder til daglig som marketingdirektør hos Globus Wine. Før det var han leder i Unilever. Her på bloggen skriver Henrik Funder om salg, marketing, fremtidens arbejdsmarked, ledelse og vækst, der udspringer af uddannelse og kompetencer.


Få Henriks indlæg
som RSS-feed her