Lansners sindsoprivende felt-rapport fra Schweiz: Vintersneen der bliver liggende

authorimage
BLOGS
Af: Frank Lansner
05. jul 2018
Snebilleder fra Schweiz herunder har jeg taget i den sidste del af juni, de fleste billeder taget i ca 1400-1600 m højde.

Jeg kørte for nyligt gennem Alperne og lagde mærke til den megen vinter sne der stadig ikke smelter og begynder at ligne såkaldte ”ice-patches”. En Ice-patch er egentligt det samme som en gletsjer bortset fra at den ikke bevæger sig. En mængde sne og is der overlever sommeren og derved kan akkumulere over år.

I de senere år har Alperne oplevet ret markante mængder af sne, ikke mindst vinteren 2017-18. Og noget af denne sne ”truer” med at ”oversomre” ...Her ses hvorledes hvad der unægeligt ligner en ny “Ice-patch” her om sommeren vælter ud over fortorvet og ud på asfalten, ca 3 m høj.
Men plejer der ikke at ligge sne her om sommeren?
Man kan sige, hvis der altid lå sne her, så skulle man have skubbet kantstene og asfalt ind under isen da man byggede vejen :-)


Men!

 


Jeg var heldivis fri for at spekulere over hvad jeg så: Der var 2 arbejdere som i årevis har gået og holdt vejen ved lige – pragtfuldt!! Jeg spurgte disse gode mennesker om de havde gjort sig nogen tanke mht. sneen denne sommer, og udmeldingen kom prompte:

”There is a lot more snow this summer than usual!!” .

Så mine spekulationer blev bekræftet og jeg tog flere billeder..


 


Her igen, hvad der ligner en ny ice-patch vælter ud over vejen, ned over en stenmur.
 


Her en hyggelig kro… Men ville jeg være en anelse urolig hvis jeg var ejeren? Jeg tror jeg ville føle mig mest tryg som kro-ejer hvis vinteren 2018-19 ikke bliver som 2017-18…
Og bedst hvis miraklet er ude og disse enorme sommer sne-mængder smelter væk inden næste vinter. Men hånden på hjertet, det tror jeg ikke er muligt.

 


Her en gammel gammel bro. Jeg tror det var meningen at der skulle løbe vand under? At sneen når helt nede fra bunden og op over broen er ganske imponerende i betragtning af at vi er midt i højsommeren.
 


Atter en kro klædt i hvidt. Maen denne kro har i det mindste ikke en truende flod af sne ovenfor.
 


En smuk gammel tunnel denne sommer klædt i hvidt. Vi må næsten håbe at sneen her ikke akkumulerer ret meget yderligere til næste år.

 


Og her lidt ude i ødemarken hvor jeg havde forvildet mig ud, løber et tudsegammelt stengærde. Fra middelalderen? Fra Romertiden? Well, i dag er det i hvert fald frosset over. Nu ligger der op til flere meter sne henover – om sommeren.

 

2019 ?


Hvis vi får den vilde sne vinter igen 2018-19 i Alperne kunne det være rigtigt sjovt at køre tilbage til de samme steder og se hvordan det går i sommeren 2019.

Vejr / klima ?


Mange vil kritisere denne lille ”rapport” med at dette er vejr, ikke klima. Til dem vil jeg lige forlods slå fast: Ja, dette er vejr, ikke klima.

Med mindre at de ret imponerende sommer-ismængder der nu kan ses begynder at overvintre år efter år. Så er der tale om ”ice patches” og ganske nye endda. Så begynder det at lugte lidt af klima. Ikke mindst fordi at gletsjere og ice-patches jo netop er blevet inddraget i klimadebaten som vigtige vidnesbyrd. Så må vi også følge med hvis tingene nu opfører sig anderles. Vi skal huske på at Vinteren 2017-18 ikke var alene om at bringe mere sne til Alperne end normalt.

Og..

Reelt kan jeg ikke vide om visse af disse ”ice-patches” jeg synes man kan se rent faktisk har et par år på bagen og dermed allerede nu er at betragte som nye ice-patches. Det kunne godt se sådan ud.


Profil
Frank Lansner authorimage Frank Lansner blogger om klima. Han er kemiker med fokus på bioteknologi og fermenteringer, og har arbejdet som konsulent primært for Novo Nordisk A/S indenfor SAP softwareudvikling siden 1998.

Den store passion har fra barns ben været astronomi og livets udvikling. Efter flere år at have studeret klimavidenskabelige resultater, har Frank fra 2008 leveret i snesevis af artikler til verdens mest læste websites indenfor klima - heriblandt det amerikanske ”Wattsupwiththat”, hvor Frank har bidraget næsten fra mediets start.

Få Franks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk