Mine damer og herrer! Nu 50% mere Arktis havis end 2012 – se sammenligningen

authorimage
BLOGS
Af: Frank Lansner
03. jul 2018

Dødsspiral for den Arktiske havis? Ikke i år i hvert fald.Den 2 juli har vi iflg. DMI

2012 : ca 10.400 kubik kilometer havis
2018 : ca 15.600 kubik kilometer havis

Altså ca 50% mere havis i 2018 end i 2012.

Der er ca 5.200 kubik kilometer mere havis i 2018 end 2012 den 2 juli.

5.200 kubik kilometer is svarer til ca 230 cm tyk is med et areal svarende til Grønland.

På denne baggrund alene kan man næppe aflyse den globale opvarmning.
Det er dog fair at hæfte sig ved at en lang række prominente forskere med ”konsensus-videnskab” i hånden havde forudset at vi skulle have oplevet isfrit Arktis eller Nordpol på nuværende tidspunkt [1]. Det er ikke sket og i stedet ser vi nu tendenser i den modsatte retning.Vi har i disse dage mere havis i Arktis end på samme årstid i 2005.

2014 og 2018 ligger nu 2 juli nogenlunde på samme niveau, og ingen af de 2 år er synderligt  påvirkede af El nino varme syd fra. El Nino er kendetegnet ved en opvarmning af havvandet ved Stillehavets ækvator, og selvom det lyder utroligt, så breder varme sig hele vejen fra ækvator til Arktis i tilfælde af kraftig El nino.

Herefter?

Der er ikke udsigt til nogen kraftig El nino varme så langt prognoser rækker, og dertil kommer at vi sjældent ser kraftige El ninos i første del af Solare Cyklusser. Hvis denne ”tommelfingerregel” holder stik, så kan man forestille sig de næste 6-7 år uden El nino varme af betydning syd fra. I så fald bliver det spændende at se om dette påvirker forholdene i Arktis i retning af endnu mere havis.
[1] http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/5021/samtlige_profetier_om_isfrit_arktis_i_dag_er_slaet_fejl_opdateret_status_for_havsisen.html

Profil
Frank Lansner authorimage Frank Lansner blogger om klima. Han er kemiker med fokus på bioteknologi og fermenteringer, og har arbejdet som konsulent primært for Novo Nordisk A/S indenfor SAP softwareudvikling siden 1998.

Den store passion har fra barns ben været astronomi og livets udvikling. Efter flere år at have studeret klimavidenskabelige resultater, har Frank fra 2008 leveret i snesevis af artikler til verdens mest læste websites indenfor klima - heriblandt det amerikanske ”Wattsupwiththat”, hvor Frank har bidraget næsten fra mediets start.

Få Franks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk