Derfor er de amerikanske renter de højeste i syv år

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
17. maj 2018

Lange amerikanske statsobligationsrenter er steget til det højeste niveau i syv år. Med en rente på nu over 3 pct. har vi samtidig passeret toppene fra 2013 og 2014, hvor det såkaldte "taper tantrum" ellers skabte frygt og bæven på markederne. Direktøren for den amerikanske storbank, JP Morgan, Jamie Dimon, har advaret om, at yderligere rentestigninger kan være på trapperne, og flere frygter, at stigende renter kan være den direkte vej til et nyt finansielt sammebrud.

 

 

Jeg kan ikke komme i tanke om hverken en finanskrise eller et større økonomisk tilbageslag, der ikke er blevet indledt med en betydelig stigning i renteniveauerne. Alene af dén grund bør man følge med i obligationsmarkederne på den anden side af Atlanten. I år er de negative effekter tydeligst indenfor emerging markets, hvor såvel obligationsmarkeder som valuta har været under et vist pres, omend det hører med, at der i flere tilfælde ligger lokale drivkræfter bag (i f.eks.Tyrkiet, Argentina).

Det er dog her værd at bemærke, hvorfor renterne stiger. I figuren nedenfor har jeg opdelt 10-årige amerikanske renter i et inflationselement og en realrente. Man kan tydeligt se, at renterne primært stiger, fordi realrenten stiger, og ikke fordi inflationsforventningerne stiger.

Gør det en forskel? Ja. Stigende inflationsforventninger er mere eller mindre direkte lig med stigende risikopræmier. Stigende realrenter er derimod en kompensation for forventet økonomisk vækst. Når realrenten stiger, hænger det altså sammen med en generelt højere økonomisk vækstrate, hvilket de fleste nok vil se som værende positivt

Bl.a. derfor falder guldpriserne også i øjeblikket, hvor de nok ville være steget, såfremt det var stigende inflationsforventninger, der lå bag rentestigningen. Og bl.a. derfor er de stigende renter (endnu) ikke det store problem for aktiemarkederne.

 

 

I øvrigt er det forholdsvis sjældent, at obligationsrenterne stiger med mere end et procentpoint over en 6-måneders periode (se nedenfor), så selvom Jamie Dimon kan gå hen og få ret, så er der grund til at tro, at renteopgangen snart bremser op. 

 

 

I Europa har vi ikke haft nær samme opgang i renterne. Dette skyldes dels, at Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder både negative renter og et massivt opkøbsprogram, dels at den økonomiske udvikling har været en skuffelse i år. Danske boligejere kan derfor glæde sig over, at det er her, og ikke i USA, de skal finansiere deres bolig.

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk