SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Derfor tager man en sort smoking på nytårsaften

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
29. Dec 2017

Skribenten flekser en skræddersyet smoking. Foto: Den velklædte mand


BUTIKKER reklamerer for den i disse dage. Magasiner, aviser og blogs anbefaler den.

Hvorfor er det, den skal på nytårsaften, den sorte smoking?

Det skal den heller ikke, selvfølgelig. En sort smoking - en sort tuxedo - på en nytårsaften har ikke hjemmel i nogen lov.

Til gengæld har en sort smoking på højstemte, selskabelige aftener som en nytårsaften en lang, solid tradition.

Udkonkurrerede kjole & hvidt
Traditionen begyndte i slutningen af 1800-tallet.

Dengang trak bedsteborgeren i kjole & hvidt bygget op om en skødefrakke, i dag også kendt som ”en pingvin”, hvis han skulle til fin festivitas om aftenen. Datidens nye tøj, det populære jakkesæt, var indtil videre dagtøj.

Men kunne man ikke også klare sig med en jakke om aftenen i stedet for en skødefrakke?

Det kunne man. En særlig aftenudgave af jakkesættet, en sort smoking, dukkede op. Fra 1890 til 1950 skubbede den gradvis kjole & hvidt ud til helt særlige gallabegivenheder, fx nytårstaffel hos dronningen, og tog selv rollen som mandens tøj til premiereforestillinger og andre festlige begivenheder om aftenen, fx juleaften og nytårsaften.

Den smarte smoking
Til forskel fra kjole & hvidt er smokingen født chik og kæk. Det var chancerytterne på casinoet i Monte Carlo, der populariserede smokingen i 1890’erne og satte den i relief. Siden kastede andre levemænd sig over smokingen og udbyggede dens karakter, herunder en fiktiv figur som James Bond.

Den udsvævende tradition indebærer, at smokingen ikke har noget at gøre i en kirke, hvor man engang imellem desværre ser den til eksempelvis et bryllup. For det første har historien altså dedikeret smokingen til sjov og ballade, ikke salmesang, og for det andet reserveret den til aftenbrug af ceremoniel karakter.

Den gode, gamle nytårsaften er til gengæld en perfekt lejlighed til at flekse sin smoking.

Læs om smokingens detaljer her.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk