Et rask lille januarvalg? DF synes klar

Et middelmådigt kommunalvalg og modgang i de seneste meningsmålinger burde få Dansk Folkeparti til at gøre hvad som helst for at undgå et rask lille januarvalg, ikke sandt?

Næh, måske tværtimod.

Godt nok gik Dansk Folkeparti ved kommunalvalget på landsplan ned til 8,8 procent i forhold til 10 procent i 2013.

Men hvad mange medier inklusive TV2's "Besserwisserne" og Jyllands-Posten glemte at fortælle, var, at DF's procentuelle tilbagegang stort set svarede til Nye Borgerliges fremgang.

Altså har de grundlæggende vælgerholdninger ikke flyttet sig ret meget.

Derpå kom den seneste DF-nedgang i meningsmålingerne. Hvis der er et fælles træk mellem kommunalvalg og disse målinger, så er det måske, at stadig flere vælgere finder DF lidt for blødsøden i værdi- og islampolitikken.

Dette aspekt prøver DF-ledelsen imidlertid at tage hånd om under julemånedens endeløse forhandlinger.

Hvis vælgerne ellers er enige, vil partiet stå ganske godt i en valgkamp.

Prygelknaben

Også andre ting spiller ind.

Ved valg før tid straffer vælgerne gerne det valgudløsende parti. Instinktivt kender man det fra sig selv; et valg i utide svarer til at blive ringet op af en telefonsælger.

På det punkt ligner det evigt "stålsatte" Liberal Alliance en oplagt prygelknabe for vælgerne, som dog naturligt nok også vil straffe resten af blå blok inklusive DF.

Men selv i dét tilfælde kan DF stå tilbage med god indflydelse.

"Statsminister Mette Frederiksen"?

Mange vælgere ser i dag partiet som midterparti i både værdi- og økonomi-politikken. Det Radikale Venstre kan umuligt matche begge dele.

Scenariet "statsminister Mette Frederiksen (S)" er dog ikke uden risiko for DF-leder Kristian Thulesen Dahl.

Efter en sejr kan Mette Frederiksen vælge at droppe de seneste måneders politiske flirt, give Thulesen en kurv, og derpå regere sammen med dele af (eller hele) rød blok.

Hele 22 "integrations"-planer

Det udfald vil naturligvis efterlade Dansk Folkeparti og især VLAK isoleret. Men hen over fire år kan DF alligevel ende med at stå godt.

Rigtig mange vælgere, røde, blå eller andre, er i dag bevidste om, at skiftende regeringer siden 1999 har præsenteret 22 såkaldte "integrations"-planer.

Lige lidt har det hjulpet, og samtidig er stadig flere kommet til fra de islamiske lande.

Et valg i januar 2018 kan derfor udløse et nybrud.

Det er næppe noget, toppen i Dansk Folkeparti frygter.