Den fjerde industrielle revolution er over os – hvad gør vi?

Henrik Franck
BLOGS Af

Vi er i gang med det, man med god ret kan den fjerde industrielle revolution. Teknologien gør så rivende fremskridt, at vi skal vide, hvad der er over os. Følg denne serie på fem blogindlæg fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, om, hvordan den hastige teknologiske udvikling sætter sit præg på en kapitalforvalters investeringsovervejelser, jobmarked, økonomierne, ja hele samfundet. Dette er første indlæg i serien.

Der er ingen plads til selvfedme i teknologiens tidsalder. Det teknologiske kapløb er en maratonsprint, hvor virksomheder og arbejdstagere i et langt sejt træk skal arbejde i et historisk højt tempo. De nye tider vil forvandle fremtidens jobmarked og erhvervsliv markant. Dem, der ikke forstår det, er fortabt.

Et af disse års mest fortærskede ord er disruption, men ikke desto mindre er fænomenet noget som enhver virksomhed og branche med respekt for sig selv, skal være klar på. Man kan med god ret kalde det for den fjerde industrielle revolution.

Den tredje af slagsen, computeralderen, spiller naturligvis stadig en stor rolle, men den har fået en ny dimension i form af kunstig intelligens og robotter, der overtager rigtige menneskers job. Omfanget af den revolution er vi først lige begyndt at ane, men det er noget vi alle bør tildele fuld opmærksomhed for udviklingen kan pludselig rykke endnu hurtigere, end vi er i stand til at forestille os.

Det er næsten overflødigt at sige, at det er noget, at vi som kapitalforvaltere i Formuepleje heller ikke kan sidde overhørig, når vi investerer vores kunders midler.

Støder vi ind i en virksomhed med en tilbagelænet attitude og udsagn som ”udviklingen rammer ikke os” eller ”vores kunder er loyale”, så bliver vi bange og straks varsomme med at investere i sådanne virksomheder. Selvfede er måske det farligste, man som virksomhed kan tillade sig at være i denne nye tid med de teknologiske omvæltninger, vi ser.

Det skal aktive investorer, som vi er i Formuepleje, naturligvis også være forberedt på. I værste fald risikerer man at investere i en virksomhed, der pludselig er udraderet, fordi man ikke var vågen og forberedt på, hvad der ramte.

Hvilke brancher og hvilke virksomheder, der bliver fanget i ikke at følge med tiden, bruger vi meget tid på at prøve at forstå og forudse. Det er ikke nogen let sag, selv om det lige nu er nemt at få øje på, hvad for eksempel Amazons enorme distributionsmuskel er ved at gøre ved den amerikanske detailsektor.

Sammen med en del andre er jeg i de senere år blevet hjernevasket på Singularity University, der turnerer rundt med sit budskab om den eksponentielle udvikling, der snart er over os for fuld kraft. Det er en hjernevask, jeg er glad for og som virkelig har åbnet mine øjne. Og jeg kan ikke gentage budskabet nok:

Enhver virksomhed bør have en eksponentiel strategi og kigge meget langt ud i fremtiden for at have en fornemmelse af, hvad der kommer til at ske – og især tænke meget ud af boksen og være villig til at slagte de hellige køer, der stadig findes i mange virksomheder og brancher. For slet ikke at tale om resten af samfundet, hvor den teknologiske udvikling vil rykke rundt på tingene endnu hurtigere, end vi har set siden den første industrielle revolution begyndte i England for godt 200 år siden.

Den rivende teknologiske udvikling får voldsomme konsekvenser for vores økonomi og ikke mindst vores fremtidige jobmarked. Ingen går fri. Udviklingen har potentiale til at vende op og ned på jobmarkedet. Derfor går det arbejdende folk heller ikke fri. Det kan du læse meget mere om i de kommende fire indlæg, der kommer her på bloggen i løbet af december.

Profil

Henrik Franck

Henrik Franck

Henrik Franck blogger om investeringer, økonomi og politik. Tre forhold, der ikke kan adskilles, når vi skal blive klogere på udviklingen. Henriks indsigt i økonomiske og politiske systemer giver et særligt grundlag for at skabe mening i udviklingen.

Henrik Franck er direktør og partner hos Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, Formuepleje. Han er uddannet cand.polit. og MA i Law and Diplomacy fra The Fletcher School of Law and Diplomacy, Boston. Henrik Franck har mere end 25 års erfaring fra den finansielle sektor. Han har blandt andet arbejdet som makroøkonom og været investeringsdirektør hos både PFA og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse.Få Henriks indlæg
som RSS-feed her