For få iværksættere bliver superstjerner

Henrik Funder
BLOGS Af

Iværksætterne er vores tids rockstjerner – ingen tvivl om det, og langt hen ad vejen med god grund. De er innovative, hårdtarbejdende og skubber ofte til de grænser og rammer, vi historisk har sat op. De er simpelthen en af de vigtigste motorer for, at vi hele tiden som samfund udvikler os til det bedre. Men mange af disse rockstjerner ender desværre med at blive one-hit wonders og aldrig udgive det album, som vi alle hungrer efter.

For mange af vores opstartsvirksomheder bliver aldrig til mere end et stort slid for stifterne. De humper afsted uden at få ordentligt fat i markedet eller skabe jobs. Ideen er der, og ofte også behovet, men alligevel lykkes de ikke med at få succes. Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet illustrerer det fint: Når staten investerer en krone i en opstartsvirksomhed, får den blot 29 øre igen.

Nu er det ikke meningen, at staten skal have et stort overskud på investeringen – nogle startups skal naturligvis dø. Det lærer vi som samfund og specielt vores mange iværksættere en masse af, som igen vil være med til at udvikle os til det bedre.

Men at investere 1 krone og få 29 øre igen er simpelthen ikke ambitiøst nok. Vi får for lidt ud af de skattekroner, der investeres i iværksættervirksomheder, og vi har for få, som bliver til den succes, vores samfund har brug for. Og selvom staten langt fra har en finger med i alle startups i Danmark, så giver disse tal en meget god indikation.

Det kan der være mange grunde til. Nogle af dem ligger uden tvivl gemt i de 13 anbefalinger fra regeringens iværksætterpanel, som kom her i slutningen af september. Dog mener jeg, at en væsentlig ting overses her – nemlig det manglende match af kompetencer, man oftest ser i startup-virksomheder. Og her tænker jeg ikke på manglen på udenlandske vidensarbejdere fra positivlisten, men et bedre match af kompetencer i forhold til den cyklus virksomheder er i. Når der skal skabes vækst, salg og ekspansion, som ofte er en altafgørende fase for en nystartet virksomhed – ja, også for mange store virksomheder – så skal der naturligvis tilføres viden og ressourcer fra dem, der er uddannet inden for det og har arbejdet med området i mange år.

Jeg møder og kender mange iværksættere, og det er helt tydeligt for mig, at deres DNA er forskelligt fra mit. De er perfekte til det, de laver – starte virksomheder op, bryde igennem filteret og få folk med sig. Men det kniber med det mere operationelle. For eksempel systematisering, forberedelse af virksomheden til global ekspansion, vurdering af markedspotentialet, markedsføring, daglig ledelse og håndtering af alt det, der følger med, når man skalerer sin virksomhed. Så er der brug for kompetencer, som grundlæggeren af virksomheden sjældent besidder. Og jeg synes, at vi desværre ser mange nystartede virksomheder, der ikke lykkes med at finde den rette balance mellem de vigtige kompetencer, grundlæggeren besidder, og de kompetencer, som naturligt kommer gennem mange års uddannelse og erfaring.

Så når professor på Syddansk Universitet, Torben Bager, den 17. juli i Børsen kommenterer det lave afkast, staten får fra opstartsvirksomheder, med, at "nogen af dem, der er gode til at udvikle teknologi, er rigtig dårlige, når det kommer til at forstå markedet og forstå ledelse," så er jeg i det store og hele enig.

Vi skal simpelthen være bedre til at matche iværksættervirksomhederne med de rette kompetencer – specielt i vækstfasen, hvor gevinsten for vores samfund virkelig kan tage fart i form af arbejdspladser og omsætning. Statens fire innovationsmiljøer forsøger, men måske bør vi forenkle hele systemet og lægge mere vægt på produktudvikling, markedsmodning og salg. Samtidig skal vi sikre, at der er kompetencer nok i samfundet, og at ikke alle akademikerne søger mod de store virksomheder. Vi skal simpelthen skubbe på for at nystartede virksomheder lettere kan hente viden og erfaring fra folk med andre kompetencer end dem selv. Den hjælp kunne eksempelvis komme fra en erfaren økonom med speciale i afsætning og strategi. Og i andre tilfælde en specialestuderende eller en studentermedhjælper. I det hele taget skal samarbejdet mellem de små virksomheder og universiteterne styrkes.

Vi skal have flere opstartsvirksomheder til at klare skærene og flere af vores rockstjerner til at udgive succesfulde albums.

Profil

Henrik Funder

Henrik Funder

Formand for Djøf Privat og marketingsdirektør hos Globus Wine
Henrik Funder er formand for Djøf Privat, der tæller 25.000 medlemmer. Djøf Privat er en del af den faglige organisation Djøf. Henrik arbejder til daglig som marketingdirektør hos Globus Wine. Før det var han leder i Unilever. Her på bloggen skriver Henrik Funder om salg, marketing, fremtidens arbejdsmarked, ledelse og vækst, der udspringer af uddannelse og kompetencer.


Få Henriks indlæg
som RSS-feed her