Tech-aktier eller emerging markets? Same same but different

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
19. nov 2017

Emerging markets aktier er steget med mere end 19% i år opgjort i danske kroner. Næsten 80% af dette afkast kommer fra blot tre lande i Asien, og mere end 50% kommer fra IT-sektoren. Årets fine afkastudvikling på emerging markets aktier er dermed langt fra en generel fremgang for udviklingslande, men i meget høj grad en udvikling, der ligner hvad vi ser for amerikanske teknologiselskaber. 

 

Mikro eller makro?

Det har indtil videre været et godt år for emerging markets aktier. En passiv indeksfond som iShares Core MSCI Emerging markets er således steget med 19,3% målt i danske kroner til og med fredag den 17. november.

For mange handler investering i emerging markets om at drage fordel af billige vækstaktier i fjerne lande. At det måske ikke helt forholder sig sådan i år, kan man få en første indikation af ved at sammenligne med afkastet på emerging markets obligationer. iShares Emerging Markets Local Government Bonds, der investerer i statsobligationer i lokalvaluta, er således faldet med 1,6% opgjort i danske kroner. Ikke at de to altid behøver at følges ad, men det understreger i det mindste at det næppe er makrohistorien om EM, der er den bærende kraft i år.

Skåret ind til benet er afkast på emerging markets aktier i år generet af teknologiaktier i Asien. Kina, Sydkorea og Taiwan udgør 52% af kurven emerging markets, men de tre lande har præsteret 15,2% af førnævnte afkast på 19.3%, og udgør dermed hele 78% af det samlede afkast. Lægger vi Hong Kong oveni, passerer vi 80% af afkastet.

Tager vi i stedet den klassiske BRICS-gruppering af Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika, men ser bort fra Kina, så har disse fire lande blot tegnet sig 15% af det samlede afkast.

 

Kilde: Bloomberg, Saxo Privatbank

Som sektor er information technology dominerende. Seks af de 10 mest toneangivende selskaber målt på det samlede afkast i år kommer fra IT-verdenen, og sammen står de for næsten 40% af afkastet. IT-sektoren i sig selv står for næsten 54% af afkastet.

Tre af disse selskaber er kinesiske Baidu, Alibaba og Tencent, der ofte omtales som BAT-aktierne, ligesom Facebook, Amazon, Netflix og Google kaldes for FANG-aktier. BAT-selskaberne udgør blot 9% af det toneangivende MSCI Emerging Markets indeks, men står for 24% af afkastet.

 

Kilde: Bloomberg, Saxo Privatbank

 

EM beskytter ikke mod teknologikorrektion

Skal man drage tre enkle konklusioner fra denne udvikling, så er det at:

1)      Dette er ikke et traditionelt ”makro” emerging markets rally, hvilket det generelle fald i EM-valutaerne i år også illustrerer.

2)      Der er dermed heller ikke tale om en fundamental re-prisning af de generelle udsigter for emerging markets efter nogle sløje afkast-år.

3)      Dine investeringer i emerging markets aktier udgør ikke en diversificering af dine investeringer i vestlige teknologiselskaber.

Det sidste er ikke uvæsentligt: Kommer der en større korrektion i f.eks. den amerikanske tech-sektor, så vil det med stor sandsynlighed også sætte dybe spor i emerging markets indekset.

PS:

Afkastet på den omtalte indeksfond er 0,09% mere end hvad fondens referenceindeks har præsteret, og er dermed et eksempel på at ETF’er kan levere afkast over benchmark efter omkostninger.

De tre bedste danske emerging markets investeringsforeninger i år er C Worldwide Emerging Markets, Nordea Invest Emerging Stars og Wealth Invest SEB Emerging Markets (Hermes). De tre dårligste er Sampension Invest GEM, Danske Invest Nye Markeder og Sparinvest Value Emerging Markets. Se alle fondene på morningstar.dk.

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk