Ny registreringsafgift? Staten stikker sit magtliderlige fjæs frem

BLOGS Af

Man kan godt forledes til at tro, at staten er en organisme med et eneste formål: At vokse sig større. Også selv om den ofte pakker sig ind i mere eller mindre relevante samfundsopgaver. Men på bundlinjen syner det, at statens eksistens mestendels handler om at rage magt til sig. Koste det hvad det vil.

Nogle kan synes det er odiøst – kunne jeg muligvis også – men det er nu nok systemets natur. Det kan i alle fald være derfor, at opgaver aldrig løses enkelt. Selv om alle kan se fornuften i at gøre netop det.

Det er selvfølgelig halsløs gerning at se bort fra den polemiske ligheds- og fordelingsdiskussion, men hvor enkelt ville det ikke være med en flad skat? Vi kunne sætte en ipad op – gerne i Ringkøbing eller Nakskov – til at holde øje med rettidige skattebetalinger og samtidig sætte alle de gode mennesker fri til at beskæftige sig med noget, der rent faktiske skabte værdi i samfundet. Øget velstand, velfærd og den slags.

Men, næhnikkenej, skatteinddrivning er bestemt alt for kompliceret til en så enkel løsning.

Nå, men så bilafgifterne da? De er da simple: Der importeres en bil, der skal pålægges en registreringsafgift. Bum. Men også her bliver det næhnikkenej. Eller som en gammel bekendt refererede på Facebook om forliget:

...man fjerner fradraget på ABS og ESP = 6250 kr. Så øger man selealarm fra 200 kr. pr. selealarm til 1000, dog maks. tre = 3000 kr. Det er 3250 mindre. OK. Har bilen fem stjerner så er det 8000 i stedet for 2000 = 4750 større fradrag i alt. Og så er grænsen for fradraget for at køre langt hævet fra over 16 km/l til 20 km/l. Og grøn ejerafgift øges med 500 kroner pr. trin. Så er vi på 4250 kr....

Var staten så bare komplicerende på et enkelt område, ja, så kunne vi måske leve med det.

Der synes bare ikke at være nogen nedre grænse for de ting, som staten vil lægge sin mestendels klamme hånd på. Eller nogen øvre ditto for, hvor komplicerede og uigennemskuelige tingene, hvor enkle de end er i udgangspunktet, skal gøres.

Men, selvfølgelig, hver en krølle styrker magten. Og stækker vores selvbestemmelse.


 

Se flere blogsProfil