Usædvanlig opbremsning i afsmeltningerne af den Arktiske havis sommeren 2017

authorimage
BLOGS
Af: Frank Lansner
21. sep 2017 
 
Fig 1.

Grundet det ret beskedne areal af den Arktiske havis sidste vinter, så kunne det se ud til at sommerens minimum is-areal ville blive katastrofalt lavt, iflg. DR [1].

Jeg omtalte dette i foråret [2] og nævnte at koldere vand i det Nordlige Atlanterhav kunne være på vej mod Arktis og dermed påvirke de dystre forudsigelser for Arktis.


 
Fig 2.

Tallene fra det Amerikanske institut NSIDC viser at udbredelsen af havis nu omkring årets september-minimum ligger ca. lige så langt over bundrekorden fra 2012 som den ligger under normalen 1981-2010.

 


Fig 3.

De fleste år efter 1981 havde en større udbredelse af havis end 2017, men siden 2007 er der dog som vist 7 ud af 10 år der havde mindre havis pr. 20 september end i år.

Hvad gør is minimum 2017 speciel?
Det er svært at få øje på noget rekordagtigt ved den Arktiske havis denne sommer, men fra midt i august til 20 september ses at afsmeltningen har gjort en gevaldig opbremsning.
Fra sent i august er Solen igen meget lav på himlen i Arktis. Ikke desto mindre forsætter afsmeltninger gerne til midt i september og dette kan delvist forklares med at havvandet er varmet op gennem sommeren.

Men tag et kig på det Arktiske havs overfladetemperaturer midt i september dette år sammenlignet med nogle tidligere år:


 
Fig 4.

Herover er sammenlignet havoverfladens temperaturer for de Nordlige breddegrader [4].
Blålige nuancer illustrerer temperaturer under normalen mens orange og røde nuancer illustrerer temperaturer over normalen. 2017 skiller sig klart ud fra de tidligere år derved at de havområder der støder op til isen er koldere end set i de andre år. (Andre lignende grafiker fremstiller generelt Arktis mere varm idet man bruger har en anden og ældre referenceperiode.)

Hvis den Arktiske havoverflades lavere temperaturer forklarer opbremsningen af dette års sommerafsmeltning, ja, så er det nærliggende at tro at isen også her i efteråret med koldere havvand vil vokse hurtigere end normalt. Således kan 2017 godt gå hen og blive et rigtigt godt år for den Arktiske havis – men naturens luner har dog en fantastisk evne til at drille enhver spådom.


 
Fig 5.

Her ser vi afvigelse fra normale temperaturer af havvandet under Stillehavets ækvator. Vi ser en igangværende opbygning af store vandmasser der er koldere end normalt. Dette kan give udslag i en for verden afkølende La Niña havstrøm ved overfladen. Man kan sige at ”Ammunitionen” under overfladen er kold og det forekommer realistisk at denne klode vil blive kølet lidt ned i de næste måneder, og måske et stykke ind i 2018.

 Fig 6.
Satellitfotos fra MODIS [5] viser tilvæksten af havis siden 2012. Der er idag langt ned til september minimum rekorden 2012.

SUMMA:
Vi må konkludere at vi ikke har fået en katastrofal sommer for den Arktiske havis som DR frygtede [1]. 2017 viste en markant opbremsning af havisens afsmeltninger gennem sommeren og vi ser tendenser der kunne tyde på fortsat bedring af den Arktiske havis i efteråret.


[1] http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/dtu-forsker-sommeren-kan-blive-katastrofal-arktis
[2] http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/4607/gar_vi_imod_katastrofal_afsmeltning_af_arktisk_havis_denne_sommer.html
[3] http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
[4] http://weather.gc.ca/data/saisons/images/2017092100_054_G6_global_I_SEASON_tm@lg@sd_000.png
[5] http://ice-glaces.ec.gc.ca/prods/MODISCOM-F/


Profil
Frank Lansner authorimage Frank Lansner blogger om klima. Han er kemiker med fokus på bioteknologi og fermenteringer, og har arbejdet som konsulent primært for Novo Nordisk A/S indenfor SAP softwareudvikling siden 1998.

Den store passion har fra barns ben været astronomi og livets udvikling. Efter flere år at have studeret klimavidenskabelige resultater, har Frank fra 2008 leveret i snesevis af artikler til verdens mest læste websites indenfor klima - heriblandt det amerikanske ”Wattsupwiththat”, hvor Frank har bidraget næsten fra mediets start.

Få Franks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk