Er jysk fornuft løsningen? Sådan forhindrer vi den næste økonomiske krise

Steffen Hedebrandt

Den danske økonomi buldrer igen i højt gear. Vi meldes "ude af krisen". Med den gode stemnings ankomme er mådehold ikke populært, men det er nok, hvad der er brug for. De første tegn på, at vi gentager den adfærd, der skaber økonomiske kriser, er tilbage. Hvad gør vi nu? Og hvad kan du gøre? Det giver jeg i dette indlæg et bud på.

Det føles nærmest som om, at jeg er den eneste, der tænker over det. Den næste økonomiske krise, hvornår kommer den?

Tænker du over det?

Håndværkerne er optaget flere måneder frem, fire ministre, med dyre jakkesæt og ministerbiler, foreslår skattelettelser og billigere biler, bankerne tjener igen ekstra mange penge, mine venner køber huse, før lejlighederne er solgt, den ene dårlige iværksætteridé efter den anden får kastet millioner efter sig, ja selv de kære udkantsmæglere erklærer os ved at være ude af krisen.

Lyder det bekendt?

Det gør det i mine ører. Alle vinder lige nu, ingen ønsker, at opturen stopper. Lad musikken spille!

Men skal vi det? Skal vi være ligeglade og lade stå til? Er det blot menneskets sultne natur, at vi jagter profit, lige indtil vi løber ud over kanten, fordi mere bare må have mere?

Fra det øjeblik vi har glemt sidste krise, er det kun et spørgsmål om tid, før den næste rammer.

Hvornår den kommer er der ingen der ved. Vi ved dog at:

 • Den sidste større krise kom med finanskrisen i 2008. Det er nu 9 år - og det ene gode år efter andet - siden.

 • Aktiemarkedet er gået stærkt fremad siden 2009.

 • Krypto-valuta (højrisiko-investeringer) overhældes med penge.

 • Den Europæiske Centralbank (ECB) printer penge på livet løs.

 • Flere og flere syntetiske CDO'er ser igen dagens lys.

 • Arbejdsløsheden i Danmark er nede omkring 4%. Med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls ord: "Det her er virkelig alvor".

 • Den usikre verdenssituation med eskalerende konflikter, som f.eks. Nordkorea og flere steder i Mellemøsten, kan få økonomier og markeder til at trække kraftigt i håndbremsen, hvis krige bryder ud.

 • Kvadratmeterprisen på boliger stiger voldsomt, særligt i de danske storbyer.

 • Projektsalg af nye lejligheder slår igen og igen rekorder.

 • I juni blev der solgt det højeste antal boliger i mere end 10 år.

 • Paul Elvstrøms hus på Sigridsvej i Hellerup er lige blevet solgt for mere end 30 millioner kroner for at blive revet ned, så der kan bygges nyt!

 • Ventelisterne er mange og lange på nye Rolex ure.

 • Warren Buffet, en af verdens allerrigeste, og måske bedste investor, er holdt op med at investere (Han har små $100 milliarder stående i kontant).

Jyske "Stop den næste økonomiske krise" vendinger

Men hvad kan du gøre ved det, spørger du måske?

Jo, nu skal du høre.

Jeg har udviklet denne liste af jyske "Stop den næste økonomiske krise" vendinger, som du kan benytte dig af (tillæg selv jysk ordlyd):

"Arrhh... Kan det nu passe?": Kan anvendes når du præsenteres for et investeringsprospekt, der lyder for godt til at være sandt.

"Skulle vi nu ikke lige...": Rigtig god, men socialt svær, når dine venner endnu engang peger på en af byens dyreste restauranter, som rendez vous for jeres "Skal vi ikke tage én øl" arrangement?

"Kan det blive ved med at gå fremad?": Bør anvendes mod enhver storbyejendomsmægler, som atter en gang hævder, at dit nye boligkøb bare ikke kan gå galt.

"Det kan ikke lade sig gøre": Passer godt til når din provisionshungrende mellemleder præsenterer det næste (urealistiske) salgsbudget.

"Nej tak": Siges høfligt, men bestemt, til alt der har med hurtige finansierings- og låneforslag at gøre.

"Vi har ikke brug for dem": Nødvendig når kæresten kræver de gamle designermøbler udskiftet med nye designermøbler.

"Er det ikke frås med den champagne?": Kan anvendes når der igen fejres små sejre, men lad lige være det, ik?

Der kan cirkuleres lidt mellem ovenstående og eventuelt lægges nogen til, alt efter situationen du er i, men tillæg dig disse vendinger og gør dit til at holde den næste økonomiske krise på afstand.

Det, jeg prøver at sige, er, at i disse økonomisk gode tider, så vær ikke bange for at være den person, som har en kritisk (fornuftig) indstilling, når nogen mener, at vi skal overinvestere i tilsyneladende ikke-værdiskabende ting.

Hvornår tror du, at vi får den næste økonomiske krise? Er det bare mig, som er sortseer? Ser du lignende tegn på, at det nu går lidt for godt?

Skyd løs i kommentarfeltet.


 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Som cand.merc. med iværksættererfaring er Steffen Hedebrandt nu marketingdirektør hos Airtame, der har udviklet en wireless HDMI-løsning til virksomheder. Han er desuden tidligere nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.

Få Steffens indlæg
som RSS-feed her