Det var hverken vindstyrke eller regnmængde der gjorde Harvey speciel

blogimage
Beboere i Houston evakueres ved hjælp af både. Arkivfoto: Joe Raedle/Scanpix
authorimage
BLOGS
Af: Frank Lansner
04. sep 2017

Store regnskyl optræder gerne når lunere vandholdig luft møder koldere luft. Der skal kold luft til at vride vandet ud af de lunere fugtige luftmasser fra havet. Store mængder regn indikerer gerne store forskelle i temperaturer snarere end varm luft.
 
Orkanen Harvey er ikke en specielt kraftig orkan. Den nåede kun op på kategori 3 (ud af 5).

 
Fig. 1

Kort fra “climate analyser” [1] der viser hvor temperaturer 27. august er koldere eller varmere end normalt over Texas og det centrale USA. Jeg har indtegnet orkanen Harveys rute.

Som det ses har Harvey torpederet en luftmasse over det centrale USA der er omkring 10 grader Celsius koldere end normalen. Temperaturer fra Harveys rute indtil da over den Mexicanske Golf har ligget ca. 0 til 0,5 grader Celsius over normalen.

Det er primært forskellen i temperaturer der driver vand ud af skyer. Og forskellen mellem kold og varm luft var altså ganske stor primært fordi vi havde så kold luft over det centrale USA.

 
Fig. 2

Regnmængder omkring 29 Aug. Regnen finder overvejende sted hvor havluften går ind over land og møder usædvanlig kold luft over det centrale USA der presser vandet ud af luften.Harvey’s regn i historisk kontekst.

 
Fig. 3

Herover ses tal for de samlede regnmængder for de 4 dage 25 – 28 Aug 2017 i ”inches” altså tommer. (En tomme er 2,54 cm).

På 4 dage har vi flere steder nået omkring 40 inches regn og max 43 inches.

 
Fig. 4
Opgørelse for regn over Houston (Harris County [3]) for hver 12´te time.
Omkring 27 August toppede intensiteten med ca 21 inches på 24 timer.


”Hvor meget” er 21 inches på 24 timer fra Haarvey?

I 1979 [4] nåede en orkan ved byen Alvin i Texas også at levere 43 inches regn på 24 timer.

I 1921 nåede en orkan i Texas ved Thrall at levere 36,4 inches regn på blot 18 timer.

I 1935 nåede en orkan i Texas at levere 22 inches regn på blot 2 timer og 45 min. Altså ca det halve af den regn Harvey leverede på 4 døgn.

 


Fik I den?

I 1935 fik vi 22 inches på 2 timer og 45 minuter. Harvey leverede det samme på 24 timer.


Hverken Harveys vindstyrker eller regn-intensitet er altså noget at skrive hjem om.


Hvad er der så specielt ved Harvey?

 
Fig. 5

Andre orkaner der er gået i land i USA fortsætter ind over land, det er mest normalt. Den uhyggelige orkan i år 1900 - der dræbte 5-10.000 mennesker i Galveston – fortsatte hele vejen til Canada [5].

Men Harvey gjorde noget helt usædvanligt for orkaner der går i land i USA: Den vendte om. Efter Harvey gik i land i USA hvor den ramte den kolde luft bremsede Harvey op og blev næsten liggende. Harvey har altså reelt ligget i nogenlunde samme position i flere dage medførende at regnen har silet ned i samme område i flere dage.

Dét er det specielle ved Harvey. Og derfor er de samlede regnmængder i netop Houston-området så store. Tal er lidt forskellige, men jeg har set Harvey noteret for op til omkring 50 inches for samme område, og det er rekord for én storm på USA´s fastland.

Hvis ”global opvarmning” skal flettes ind i denne episode, så skal vi altså tilskrive Harveys kovending den globale opvarmning.

Men fakta er, at kovendingen fandt sted netop i forbindelse med at Harvey ramte ind i en unormalt kold luftmasse. Det er altså lidt op ad bakke hvis man gerne vil tilskrive kovendingen varm luft og global warming.

Dertil kommer at flere andre orkaner der ikke er gået i land har lavet tilsvarende kovendinger tilbage i historien.

 
Fig. 6

Nogle mennesker forekommer imidlertid stærke i troen på at f.eks. Harvey skal ses i lyset af ”global opvarmning” [7]. Så stærke at de mener andre skal tvinges til at have en lignende opfattelse af videnskaben. Korrekt eller ej.

Faktisk skal det være kriminelt at have bestemte videnskabelige overbevisninger og vurderinger. Ganske som i 1600 tallet.


Supplerende info:


 
Fig. 7
NOAA´s statistik for den samlede storm-energi, ACE, for Nordatlanten [8] hvor man vægter årenes storme efter hvor kraftige de er. Således kan man sammenligne stormaktiviteten år for år.
2013-16 lå ganske lavt i denne statistik, men 1950-2016 trend er reelt nær flad, ingen udvikling.[1] http://cci-reanalyzer.org/wx/fcst/#GFS-025deg.WORLD-CED.T2_anom
[2] https://www.wunderground.com/cat6/harvey-houston-most-extreme-rains-ever-major-us-city
[3] https://www.harriscountyfws.org/GageDetail/Index/110?span=7%20Days&v=rainfall
[4]
https://twitter.com/NWSHouston/status/902454729430765568/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fspacecityweather.com%2Ftuesday-morning-harvey-forecast-update%2F
[5] https://www.newspapers.com/image/50353925/?terms=galveston%2Bhurricane
[6] http://www.latimes.com/nation/la-na-hurricane-harvey-explained-20170825-htmlstory.html
[7] https://theoutline.com/post/2202/climate-change-denial-should-be-a-crime
[8] https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/tropical-cyclones/201613

Profil
Frank Lansner authorimage Frank Lansner blogger om klima. Han er kemiker med fokus på bioteknologi og fermenteringer, og har arbejdet som konsulent primært for Novo Nordisk A/S indenfor SAP softwareudvikling siden 1998.

Den store passion har fra barns ben været astronomi og livets udvikling. Efter flere år at have studeret klimavidenskabelige resultater, har Frank fra 2008 leveret i snesevis af artikler til verdens mest læste websites indenfor klima - heriblandt det amerikanske ”Wattsupwiththat”, hvor Frank har bidraget næsten fra mediets start.

Få Franks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk