De rige slap for en topskattelettelse - tillykke til de rige

De rige slap for en topskattelettelse - tillykke til de rige
Lisbet Røge Jensen

Vi er færdige med at tale om topskat. Der bliver ikke nogle lettelser deroppe, har regeringen ved Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen meldt ud. Så vi må videre. Men ikke uden en afskedssalut for den kamp, som startede for et år siden.

Resultatet blev, at de rige - som det så malende hedder i offentligheden - slap for en skattelettelse, som de faktisk heller ikke gad kæmpe for, fordi den ikke betød noget for dem personligt. Glemte de mon, at den ville betyde noget for andre end dem selv?

Først tilbage til begyndelsen

Slåskampen mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og Anders Samuelsen om topskatten blev skudt i gang i sensommeren 2016. Her faldt bl.a. følgende kommentar, da statsministeren præsenterede den nu hedengangne venstreregerings Helhedsplan (2025-planen), hvor Løkke med slet skjult reference til Liberal Alliance udtalte følgende:

"Hvis nogle andre synes, at det vigtigste er at sørge for, at bankdirektøren med 10 mio. kr. i løn skal have en skattelettelse hele vejen op, så må de kæmpe den sag. Det er ikke min sag."

I kølvandet bragte vi i Børsen en artikel, hvor velpolstrede erhvervsfolk udtalte sig om Løkkes plan (klik her og læs hele artiklen). Specifikt om topskatten faldt bl.a. følgende bemærkninger:

Bent Jensen, adm. direktør for Linak Holding:

"Jeg betaler topskat. Det bliver jeg nødt til, men jeg har penge nok, så det er ikke det store problem for mig"

Iværksætteren Morten Strunge:

"Det er ikke de 5 procentpoint i topskattelettelse, der kommer til at gøre den store forskel for mig"

Finansmanden Ib Kunøe:

"For dem, der tjener rigtig mange penge, er det en lille smule ligegyldigt. Det er meget vigtigere at få nogle ordentlige rammebetingelser for samfundet. Herregud, jeg overlever nok. "

Topskatten er fin for dem, der har penge nok. Tillykke til dem, de slap for den skattelettelse, som de ikke ville kæmpe for. Desværre lod de til at overse, hvad den ville betyde længere nede i den økonomiske fødekæde.

I avisen i dag får vi et eksempel. Her fortæller direktøren for isoleringsvirksomheden Norisol, Carsten Hoeck, at 80 af hans 400 ansatte montører holder sig lige under topskattegrænsen:

"De hiver i bremsen og takker nej til mere arbejde i anden halvdel af året for ikke at komme til at give det hele til Skat."

Det er jo fuldt forståeligt, for som Hoeck videre siger:

"Jeg kan godt forstå, at de hellere vil være med familien, når alternativet er, at de skal betale 15 pct. ekstra i skat. Men det er nedslående for mig som ansvarlig for vores produktion, at vores skattesystem reelt er med til at bremse væksten og produktiviteten i Danmark."

Og det er da også nedslående, at de samme mennesker ikke hiver lidt ekstra hjem i lønposen til familien - til at forbedre eller forsøde livet.

Taletiden er opbrugt - et råd til næste gang

Debatten er slut. Det skattemæssige benspænd består. Topskattelettelserne blev for regeringens støtteparti Dansk Folkeparti og i medierne til en sag om "de rige", og flere af dem brugte taletiden til at forklare, at skattelettelsen ikke betyder noget for dem personligt.

Topskatten blev en vindersag for Dansk Folkeparti og en tabersag for den borgerlige trekløverregering. Reelt er det nu primært en tabersag for erhvervslivet, hvor flere af de velpolstrede medlemmer godt kunne have taget en for holdet.

Skulle vi være så heldige at komme til at tale topskat igen, må jeg anbefale de gode danske erhvervsfolk at læse, hvad modige Torben Munck, adm. direktør, skrev, da stormen var på sit højeste sidste efterår:

"Nu skal vi så til at høre, at regeringen vil "uddele gaver til de rige", hvis man piller et par procenter ved topskatten. Det er et ordvalg, der får mig til at føle, at staten har eksproprieret min løn. Jeg er ikke længere et frit menneske, men en slave af mit samfund, og kollektivet bestemmer, om jeg skal have en "gave". Det vil sige, at hvis jeg i stedet for at betale 2,7 mio. kr. i skat (min 2015-skat) gik til at betale 2,6 mio. kr. i skat, så er det mig, der har fået en gave?"

Frygtløst. Sådan skal det gøres. Man kan faktisk godt argumentere for en fornuftig skattepolitik uden at blive sendt på skafottet.

 

 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.