Syrienskrigere er landsforrædere, der burde nægtes indrejse og miste deres pas.

authorimage
BLOGS
Af: David Munk-Bogballe
03. aug 2017

Det er egentlig ganske enkelt: Tager du til Syrien eller Irak og kæmper for Islamisk Stat, eventuelt direkte imod danske soldater, så skal du ikke have lov til at vende tilbage til Danmark. Er du dansk statsborger, bør du samtidig fratages dit statsborgerskab. Den sidste del er måske særligt juridisk problematisk givet Danmarks tilslutning til diverse konventioner, herunder Statsløsekonventionen og måske også grundet dansk lovgivning, men moralsk er der ikke meget at rafle om. At være dansk statsborger er et privilegium, der blandt andet bygger på et princip om gensidighed. Den danske stat passer på sine borgere, og borgerne passer på hinanden og staten. Hvis man stiller op til væbnet kamp mod danske styrker i Syrien eller Irak, eller hvis man melder sig til tjeneste som terrorist under Islamisk Stats sorte fane for at sprede død og ødelæggelse blandt civile i Danmark og Europa og omstyrte og svække vores samfund, så lever man ikke op til den gensidige forpligtelse, der ligger i at være dansk statsborger. Tværtimod. Faktisk er det svært at forestille sig noget, der er mere direkte imod Danmark og danskernes interesser end aktivt at bidrage til, at Islamisk Stat lykkes med at slå dem ihjel i terrorangreb eller i forbindelse med egentlige krigshandlinger. At terrorangrebene endvidere har den øvrige konsekvens, at vores samfundsorden og den frihed, tillid og åbenhed, den indeholder, over tid svækkes, gør ikke sagen mindre klar.

At drage i krig som syrienskriger er landsforræderi. Groft landsforræderi endda, og det kan straffes med fængsel indtil på livstid. Imidlertid er en dansk livstidsdom i praksis ikke er livsvarig, og derfor vil vi, hvis vi alene straffer med fængsling, risikere, at syrienskrigere, selv hvis de idømmes livstidsdomme, inden for en kort årrække igen vil være på fri fod og kan genoptage deres sysler. Altså syslerne med at bygge bomber og anskaffe våben, de kan bruge til at slå uskyldige danskere ihjel i kampen for et kalifat, hvor mennesker brændes, stenes og halshugges for deres fejltrin og forbrydelser såsom ønsker om oplysning og frihed eller, ytring af kritik og satire.

Hvor hård en straf det reelt er at gøre et menneske statsløst er svært at sige. Ikke mindst på grund af Statsløsekonventionens retningslinjer for statsløses ligebehandling og rettighedssikring. Uanset hvad er det imidlertid svært at se, hvorfor man skulle udvise barmhjertighed overfor syrienskrigere. Deres svigt er utilgiveligt, og de fortjener at blive straffet hårdt, mens alle vi andre fortjener at leve i fred for deres virke. Hvis vi tog det danske statsborgerskab fra syrienskrigere med dobbelt statsborgerskab og for bestandigt udviste dem efter endt afsoning af en lang fængselsstraf, ville vi måske kunne løse en del af problemet. Syrienskrigere alene med dansk statsborgerskab er sværere at slippe af med, men hvis de bliver spærret inde længe nok, vil der måske være tid til at finde en løsning, inden de kommer ud.

Profil
David Munk-Bogballe authorimage David Munk-Bogballe er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Østjylland og skriver om politik og samfundsforhold fra en konservativ synsvinkel. Til dagligt driver han virksomheden Munk Bogballe, der fremstiller eksklusive lædervarer.

Sideløbende arbejder han på en doktorafhandling om konservatisme ved Freie Universität i Berlin. Han er uddannet BA i International Business fra European School of Economics i Paris, London og Rom og MSc i Philosophy of the Social Sciences fra London School of Economics.

Få Davids indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk