Twin peaks i makro og markeder? Ikke endnu!

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
06. jun 2017

Solgte du aktier i maj, gik du glip af nye rekorder på de globale aktiemarkeder. En robust økonomisk udvikling og en positiv udvikling i virksomhedernes indtjening, peger stadigvæk mod nye kurstoppe i år. Den politiske baggrundsstråling er temmelig skuffende, men med lidt held forbliver det forsidestøj.

 

Sell in May and go away er en klassiker blandt finansielle mundheld. Det er ikke en præcis investeringsstrategi, men ikke desto mindre kan det være fristende at blæse det hele et stykke for en stund.I år havde det dog været en fejl, da markederne er fortsat mod nye rekorder den seneste måned. 

A broken clock is right twice a day er et andet engelsk bonmot, og selv dårlige investorer og strateger vil opleve at ramme indenfor skiven med jævne mellemrum. Hvis jeg gentager optimismen, der har præget mine blogs på det seneste (se f.eks. her, her og her), er jeg så blot en gammel bornholmer, der er gået i stå? Lad os tage et vue ud over argumenterne:

1: Tydelig fremgang for aktier i år

Globale aktier er steget med 8,2% i år målt i lokal valuta, svarende til en annualiseret stigning på 21%. Desværre er dollaren samtidigt faldet en del i år, så målt i danske kroner er stigningen blot 3,5% (8,7% annualiseret og 15,9% det seneste år). Emerging markets er steget mere end udviklede markeder, og er oppe med 12,3%, og hele 27,3% det seneste år.

På sektorniveau er cykliske aktier steget næsten dobbelt så meget som defensive sektorer år. De bedste sektorer er IT, stabilt forbrug og forsyning. De dårligste er energi, telecom og finans. Det er lidt overraskende, at stabilt forbrug klarer sig så godt og finans så dårligt, men ellers er udviklingen i overensstemmelse med en positiv økonomisk udvikling.

Samlet set har det altså været et glimrende aktieår indtil videre, ikke mindst hvis du har valgt danske aktier, EM aktier, og store vækstaktier. Har du overvægtet IT er det rigtig godt, og FANG-aktierne (Facebook, Amazon, Netflix og Google) er alle steget med mindst 25% i år.

På obligationssiden er emerging markets obligationer i lokalvaluta steget med næsten 10% i år, mens amerikanskhigh yieldkredit er steget med 4,3%. Sikre obligationer ligger derimod med afkast omkring nul i år.

2: Global økonomi i moden ekspansion

Ledende indikatorer fastholder billedet af en global økonomi i fremgang. Dette gælder f.eks. for OECD’s CLI-indikator og for Morgan Stanley’s konjunkturindikatorer (se figur). En række amerikanske nøgletal har skuffet i årets første måneder, men Atlanta Fed’s BNP-indikator forventer aktuelt en økonomisk vækstrate på mere end 4% (annualiseret) i andet kvartal, ligesom arbejdsmarkedet fortsat er stærkt. I Europa er der tydelige tegn på et bredt baseret opsving, og indikatorer fra tyske Ifo henover forbrugertillid, kreditvækst, og beskæftigelsesfremgang understøtter en forventning om fortsat fremgang i år. En hastig acceleration i eksporten fra store asiatiske økonomier bidrager ligeledes til et billede af en global økonomi i fremgang. En nedgang i den kortsigtede industricyklus senere på året er dog en reel mulighed, der skal holdes øje med.

3: Profit-fremgang fortsætter

Forventningerne til virksomhedernes indtjening fortsætter med at stige, godt hjulpet på vej af gode resultater i årets første kvartal.Earnings per share (EPS) vækst lige under 20% i USA ser realistisk ud, og væsentligt mere kan ventes i Europa og Japan. Denne udvikling understøtter aktuelt aktiemarkederne, også selvom man kan være bekymret over høje P/E-multipler.

4: Ingen stress…

Det hører med til det positive billede, at der stort ingen tegn på stress er at finde i markederne i dag. Volatilitet, kreditspænd, pengemarkedsforhold og lignende fortæller alle den samme historie. En vedvarende positiv økonomisk udvikling forklarer en del af dette, men centralbankernes vedvarende intervention i finansmarkederne hører med til historien. Kombinationen af lav og faldende volatilitet, og kun korte korrektioner, medvirker til en positiv spiral, hvor risikopræmier kan fortsætte med at falde.

5: …heller ikke for Yellen & Co

Den amerikanske centralbank vil sandsynligvis hæve renten yderligere to gange i år, og begynde en gradvis reduktion i bankens balancer. Samtidig må den europæiske centralbank ligeledes forventes at påbegynde en diskussion af graden af pengepolitisk stimulans. Begge udviklinger kan give anledning til uro på markederne, og der er mulighed for fejltagelser. Sandheden er dog samtidig at global pengepolitik endnu er meget lempelig, og selvom Federal Reserve ikke længere ”trykker penge”, så er ECBs og Bank of Japans balancer nu større end Fed’s. Og i fraværet af en egentlig acceleration i inflation (hvilket ikke synes aktuelt), er der intet videre pres på centralbankerne for at stramme pengepolitikken noget videre.

5: Hvor krakelerer idyllen?

Skal man fremhæve to momenter, som værende potentielt problematiske i den kommende tid, så står en kinesisk gældskrise og italiensk politik ligefor. I Kina er privat kreditgivning steget kraftigt, og spørgsmålet er vel om man virkelig har styr på sin shadow banking sektor. Kommunistpartiets 19. politiske kongres, der afholdes til efteråret, giver imidlertid den politiske ledelse et stærkt incitament til at holde eventuelle problemer i ave de kommende måneder. I Italien kan vi se frem til endnu et parlamentsvalg, hvor det springende punkt bliver hvorvidt der kan samles et flertal for en udmeldelse af EU. Præsidentvalget i Frankrig har dog illustreret at populistiske strømninger ikke altid løber af med sejren. I USA skal man ikke underkende Donald Trumps behov for en sejr inden næste års mid-term elections, og man skal endnu ikke afskrive muligheden for en markedsvenlig skattereform. 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk