Går vi imod katastrofal afsmeltning af arktisk havis denne sommer?

authorimage
BLOGS
Af: Frank Lansner
01. maj 2017

På DR kan vi læse at sommeren 2017 kan byde på en katastrofal afsmeltning af den arktiske havis [1]:

"På grund af den unormale varme henover vinteren, er havisen ikke vokset så meget som normalt. Det kan ende med at blive en katastrofal sommer," siger Ole B. Andersen, seniorforsker ved DTU Space.

Ole B. Andersen lægger vægt på data fra Cryosat-2 over de sidste fem år.

Men lad os tage et kig på prognosen for sommerens arktiske havis-udbredelse fra NOAA, som er det amerikanske institut for hav- og atmosfærisk forskning:

Grafen viser os, at perioden juli-oktober, altså henover det meste af sommeren, vil have en arktisk havis-udbredelse oppe omkring NOAA's middelniveau (1999-2010), sågar over. Dette er altså det modsatte budskab af det, vi kan læse i DR's artikel. Det var primært havisens udbredelse om sommeren, der tilbage fra år 2007 styrtdykkede til et lavt niveau, der nogenlunde har holdt til i dag.

Det er ganske opsigtsvækkende tal fra NOAA og man kan undre sig over at udsigten til mere sommerhavis ikke får nogen omtale i danske medier.

Hvad kan ligge til grund for en mulig langsommere sommerafsmeltning 2017?

ARGO havbøjer giver os løbende gode tal for oceanernes temperaturer, og hvis vi ser på farvandet mellem Island og Norge, så har vi i de senere år set et dyk i temperaturerne:

Her er vist udsving i temperaturniveau for de øverste 400 meter vand. Det er relevant at se på dette område af det Nordlige Atlanterhav, idet strømme herfra gerne fører vandet mod Arktis. Vandet, der har kurs mod Arktis, forekommer altså koldere 2014-16 end set i adskillige år før.

DR-artiklen, hvor Ole B. Andersen udtaler sig, omtaler, at der har været mindre kulde over Arktis i den seneste vinter. Med til denne historie hører naturligvis at den kolde polare luftmasse "Vortex" netop i de senere år har haft en tendens til at glide ned over Nordamerika medførende to usædvanligt kolde og barske vintre i Nordamerika. Den arktiske vinterkulde er altså ikke blot forsvundet, men har været ude og boltre sig.

Det store dyk i Nordatlantens oceantemperaturer 2014-2016 indtræffer til dels samtidigt med at den polare vortex gav Nordamerika meget kolde vintre.

El Niño

Slutteligt skal det nævnes, at 2015-16 har været præget af en kraftig og langvarig El Niño strømning i Stillehavet. En kraftig El Nino vil typisk sende varme mod Arktis, men for sommeren 2017 har vi ikke længere denne effekt til at påvirke afsmeltningen.

Summa: Lad os vente med de store overskrifter, når det gælder sommerens afsmeltninger af Arktis havis. Tilsyneladende kan alt ske i år, og det bliver rigtig spændende at følge med.

[1] http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/dtu-forsker-sommeren-kan-blive-katastrofal-arktis

Profil
Frank Lansner authorimage Frank Lansner blogger om klima. Han er kemiker med fokus på bioteknologi og fermenteringer, og har arbejdet som konsulent primært for Novo Nordisk A/S indenfor SAP softwareudvikling siden 1998.

Den store passion har fra barns ben været astronomi og livets udvikling. Efter flere år at have studeret klimavidenskabelige resultater, har Frank fra 2008 leveret i snesevis af artikler til verdens mest læste websites indenfor klima - heriblandt det amerikanske ”Wattsupwiththat”, hvor Frank har bidraget næsten fra mediets start.

Få Franks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk