Kære Merete Riisager, mit største og vigtigste juleønske er til dig

authorimage
BLOGS
Af: Susanne Møllegaard
18. dec 2016

Jeg er så heldig at have en dejlig søn, som ovenikøbet går i en rigtig god skole. Han er nu halvvejs igennem 4. klasse, hvor han har været så privilegeret at få et nyt fag på skemaet, IT. Det strøg lige ind på førstepladsen over yndlingsfag, og for første gang oplevede jeg, hvordan han med gejst og helt uden opfordring udbad sig min bærbare, så han kunne få lov til at lave lektier. Som mor fulgte jeg interesseret med over skulderen, da han ivrigt viste mig, hvordan han kunne programmere i Scratch ved hjælp af grafiske blokke og med fare for at være lidt ”morstolt”, blev jeg imponeret over, hvor let han forholdt sig til at definere objekter og betingede handlinger.

Samtidig satte det også streg under, hvor vigtigt det er, at vores børn lærer at programmere - og helst så tidligt som muligt. Programmering er et sprog præcis som dansk og engelsk. Programmering er en kompetence præcis som det at skrive og regne.

Jeg er klar over, at der kan være mange forestillinger om, at programmering er for it-nørder. Men come on, den opfattelse hører altså til i det forrige årtusind. Programmering bliver i stigende grad en almen kompetence og et sprog, som er relevant for os alle. Fremtiden (og den er faktisk allerede i gang!) byder på digitalisering og en større og større grad af anvendt robotteknologi, også i hverdagen for helt almindelige mennesker. Bare tænk på, hvor mange ting vores mobiltelefon hjælper os med i dag. Vores ting bliver intelligente og snart er det ikke bare telefonen, der er smart, men vores huse, biler og byer.

Vi har brug for digitalt oplyste mennesker

Jeg kan derfor godt blive træt, når jeg ser og hører mennesker, der trækker sig fra teknologien og giver udtryk for, at sådan noget behøver de da ikke have forstand på.  Det skal jo bare virke. Som samfund har vi nemlig brug for noget helt andet. Vi har brug for digitalt oplyste mennesker, der ikke bare kan forholde sig til mulighederne i teknologien, men også til alt det, der ligger bagom teknologien. Alle skal selvfølgelig ikke være professionelle programmører, klart, ligesom alle heller ikke skal være forfattere, bare fordi de lærer at skrive. Men alle bør have et forhold til det, der ligger under overfladen på de smarte systemer.

Vores verden bliver i stigende grad opdelt i to lejre, de teknologibegejstrede, der ikke kan få teknologi nok hurtigt nok, og de teknologiforskrækkede, som ser teknologien som en fjende, der tager magten fra det menneskelige.

I begge lejre gemmer sig store huller i viden om teknologien, der fører til en udvikling, som meget få af os basalt set forstår. Det fører til en række nytteløse lappeløsninger, som skal forsøge at kompensere for de risici, vi står med. Hvem kan for eksempel se værdien af det irriterende klik, vi skal igennem på en hjemmeside, når så få af os forstår, hvad en cookie er, og hvilke rettigheder vi fraskriver os, når vi med automatpiloten giver hjemmesidens bagmænd tilladelse til at tracke vores adfærd og sælge en del af vores digitale identitet.

Kan digitalt inkompetente politikere og erhvervsledere træffe de rigtige beslutninger for vores land?

Med den beskedne viden om teknologiens maskinrum, som de fleste af os har herunder særligt nutidens politikere og erhvervsledere, vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved, om vi er i stand til at træffe de rigtige beslutninger for vores lands og virksomheders bedste i en digital verden.

Tag ikke fejl, jeg er stor tilhænger af teknologi og ser mange muligheder for en konstruktiv anvendelse af den udført af mennesker og virksomheder med en positiv hensigt, men vi skal ikke være blinde for, at teknologien også åbner op for mange muligheder for misbrug. Kaspersky Labs rapporterede eksempelsvis, at deres anti-phishing system blev trigget over 30,8 mio. gange i 2015. Jeg tør slet ikke gætte på de samlede konsekvenser af det. Tænk, hvis de samme kreative, men destruktive kræfter satte sig på en fremtidig digital valuta eller hackede sig ind i vores smarte byer, biler og huse.

Vi kan ikke gardere os mod onde hensigter, men vi kan oplyse os selv, så vi bliver bedre i stand til at møde dem og eliminere dem. Det kræver indsigt, ikke bare i teknologiens forførende facade, men i alt det, der ligger bag, og som de fleste af os tror, at vi da ikke behøver at vide noget om.

Sæt gang i den digitale oplysningstid, Merete

Der vil formentligt kun være få af min generation af digitale indvandrere, der vil nå det nødvendige niveau af oplysning, men du kære Merete Riisager, du kan sikre, at vores børn, de digitalt indfødte, er bedre stillede. Du har magten til at sætte programmering på skoleskemaet for vores børn, ikke bare de to timer i 4. klasse, som min søn er heldig at få, men i hele skoletiden og helst fra 0. klasse, så de kan sikre en konstruktiv anvendelse af den fantastiske teknologi i fremtiden.

I den klassiske oplysningstid vandt befolkningen selvbestemmelse og myndighed ved at lære at læse og skrive og blev derved befriet fra det formynderskab, som autoriteterne og traditionerne øvede. Du, Merete Riisager, kan sikre, at befolkningen vinder selvbestemmelse og myndighed ved at lære teknologien at kende fra maskinrummet. Du kan sikre, at vores fremtidige borgere bliver digitalt myndige mennesker, der kan træffe valg til samfundets bedste. Herved kan du sikre befolkningen selvbestemmelse og myndighed i forhold til digitaliseringens tyranner.

Glædelig jul, Merete.

Profil
Susanne Møllegaard authorimage Simple forretningsgange og smidig kommunikation er drømmescenarier for virksomhedsledere og iværksættere. Susanne Møllegaard ved, hvordan vi når målet – og gør kunderne glade. Hun har fingrene i den teknologiske muld, og blogger på den baggrund om, hvordan virksomheder giver kunderne en bedre oplevelse gennem digitalisering og automatisering.

Susanne Møllegaard er adm. direktør i it-konsulenthuset Process Factory, der rådgiver om og udvikler digitale løsninger til forsikringsbranchen. Fintech står højt på hendes agenda. Hun er cand. oecon. og forhenværende underdirektør og forretningsansvarlig i forsikringsbranchen.

Få Susannes indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk