OBS: Om 7 dage får du formentligt et hjerteanfald

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
07. dec 2016

Du kan nu downloade en app, som kan spore ændringer i din stemme og advare dig om, at du risikerer at få et hjertetilfælde indenfor den kommende uge. Eller hvad med et ur, som kan måle dit blodtryk 200.000 gange om dagen? Digital sundhed (som kort fortalt er sundhedsviden kombineret med alle typer af IT,  såsom apps, devices, mobiltelefoner og sensorer) er på meget kort tid blevet en naturlig del af vores hverdag og er ved at revolutionere vores mulighed for at overvåge sundhed og sygdom.

Sundheds-apps og devices udvikles på livet løs

Der eksisterer allerede mere end 100.000 sundheds-apps, og eksplosionen i digitale muligheder betyder, at både store og små firmaer er blevet interesserede i området. Activity tracker armbånd som Garmin, Fitbit og Jawbone har længe været en nem og let tilgængelig måde at overvåge patienters umiddelbare aktivitetsniveau på. Problemet for medicinalbranchen er dog, at activity trackers ikke er udviklet til at dokumentere medicinsk effekt og derfor ikke lever op til de benhårde kvalitetsstandarder myndighederne sætter. Det er tilgengæld tilfældet med en række dagbogs-apps indenfor kroniske sygdomme, som er udviklet af forskere eller på hospitalerne. Fx findes der elektroniske dagbøger til at følge patienter med rygerlunger, forhøjet blodtryk eller sengevædende børn. De elektroniske dagbøger giver meget pålidelige hverdagsdata, fx kan patienter der lider af Crohns (en kronisk betændelse i mavetarmkanalen, der kan være invaliderende, hvis den ikke er velbehandlet) nu selv måle deres værdier på en afføringsprøve i hjemmet, indtaste tallene og blive advaret, hvis de bør søge læge. Det er en enestående mulighed for at kunne tage ansvar for sin egen behandling og fastholde et rimeligt almindeligt liv på trods af en ubehagelig kronisk sygdom.

Digital sundhed er allerede big business

Men digital sundhed bliver først for alvor interessant for medicinalbranchen, når data fra hverdagen kobles med andre sundhedsdata. Det har mange store firmaer fået øjnene op for. Apple, Amazone og Google Life Sciences har længe arbejdet med at udvikle store sundhedplatforme, men er nu begyndt at gå i alliance med firmaer, der er stærke i sundhedssoftware. Et godt eksempel er diabetes-markedet, hvor Novo Nordisk er gået i samarbejde med IBM, der anvender Apples underliggende platform. Mens Sanofi, som er Novo Nordisk store konkurrent på diabetes-området, er gået i alliance med Google Life Sciences. Begge samarbejder har som mål at udvikle digital teknik, der kan gøre hverdagen med diabetes lettere.

Den elektroniske patientjournal er central for digital sundhed

Helt centralt i digital sundhed står den elektroniske patientjournal, fordi den giver mulighed for at kombinere andre sundhedsdata med patientens egen medicinske historie. Patientjournalerne er i stigende grad blevet digitaliserede, fx har alle danskere siden 2013 kunnet finde deres egen journal på ’www.sundhed.dk.’ Med en elektronisk patientjournal bliver det muligt at undersøge sammenhænge mellem vaner og sygdomme. Hvis forskere oveni får adgang til genetisk data giver det en uhørt detaljeret mulighed for at forstå årsager bag sygdomme eller effekten af ny medicin. Udviklingen af den elektroniske patientjournal har især været domineret af de store amerikanske sundhedsforsikringsselskaber som fx United Health Care og Aetna. Men også firmaer, som specifikt udvikler software til patientjournaler, fx Cerner og Epic (firmaet bag sundhedsplatformen), er væsentlige spillere.

Digital sundhed kommer også indefra

Digital sundhed er sågar begyndt at snige sig ind i selve medicinen. Det japanske medicinalfirma Otsuka Pharmaceuticals indleverede i 2015 en ansøgning om at kombinere deres medicin mod skizofreni ’Abilify’ med en fordøjelig sensor, som kan måle kroppens fysiske respons indefra. Tabletten blev godt nok afvist af de amerikanske sundhedsmyndigheder i april i år, da de manglede tilstrækkelig bevis for, hvordan tabletten ville fungere i virkelighedens verden. Men Otsuka pharmaceuticals og Proteus Digital Health, som har udviklet teknologien bag sensoren, regner med at forsøge igen, når de har flere data. 

Teknologifirmaet Profusa er også i fuld sving med den indre sundhedsovervågning. De har udviklet en sensor, der måler ilt inde i kroppens væv. Det er interessant i forhold til lungekapacitet, men måske især i forhold til sårheling i indre organer. Via sensoren kan man således dagen efter en prostata-operation følge sårhelingen på sin mobil.

Digital sundhed er kommet for at blive

Digital sundhed giver os patienter en unik mulighed for at ændre vores opførsel fra ’reaktiv til proaktiv’, og det er kommet for at blive. Medicinalbranchen elsker det pga. mulighederne for gode data. Sundhedsmyndighederne elsker det, fordi det giver patienterne ansvar for eget helbred, og formentlig vil mindske mængde af usunde og tåbelige valg, vi tager i hverdagen. Foreløbigt elsker patienterne det også. Men måske vender det, når man hver morgenen skal starte dagen med en kop kaffe og tallene for blodtryk, ilt i vævet, stresshormoner og mulige leverskader …

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk