Generationsskifte: hvorfor er det så vigtigt for Løkke?

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
02. dec 2016

Det præger forsiden af Børsen i dag. Ja, selv Løkke taler om det: Generationsskifte i danske virksomheder. 80 procent af alle danske virksomheder er ejerledede og inden for de næste ti år, vil omkring 23.000 af disse virksomheder skulle gennemføre et ejerskifte. Det vil berøre godt 300.000 danske arbejdspladser. Disse interessante fakta blev for nylig fremført af to forskere fra Center for Ejerledede Virksomheder på CBS.

Det er jo i sig selv nogle ret tunge proof points. Jeg blev selv lidt overrasket over, der var tale om så mange virksomheder. Derfor glædede jeg mig særligt over, at den nye regering netop har integreret dette i regeringsgrundlaget. Konkret hedder det:

”Danmark har gavn af vores familieejede virksomheder. De bidrager til vækst og skaber kontinuitet i en foranderlig verden. Regeringen vil derfor lette skatten, når virksomheder skal igennem et generationsskifte. ”

Og det giver god mening, området er kommet med i regeringsgrundlaget. Jeg har selv arbejdet en hel del med generationsskifte i virksomheder, både in-house og som advokat, – jeg har bl.a. fulgt generationsskiftet i A.P.Møller-Mærsk på nærmeste hold – og det er et ekstremt vigtigt område ift. fremtidig vækst og beskæftigelse.  

Ikke bare kolde tal

For det er afgørende, at vi som samfund gør vores til, at det bliver mindre komplekst at gennemføre et generationsskifte. For der er jo tale om et stort samfundstab, hvis det går galt.

Og det er altså ikke let at overlade sit livsværk til andre. Jeg har set mange eksempler på ejere, der troede, de let kunne slippe tøjlerne, men endte med at ombestemme sig.

Jeg udarbejdede for nylig – i anden sammenhæng – mine tre vigtigste råd til virksomhedsejere, der står over for et generationsskifte:

Forberedelse, forberedelse, forberedelse: En af de væsentligste overvejelser, man bør gøre sig, når man står over for et generationsskifte er, at man går i gang så tidligt som muligt med at overveje forløbet. For det er ligeså meget en modningsproces som en forretningsmæssig kalkule. Det er ikke bare kolde tal i et excelark, men hjerteblod for de her mennesker. Derfor er det vigtigt at få taget de svære snakke tidligt. Samt at få orden i penalhuset, som jeg kalder det. Det er langt vigtigere end mange tror. Og der er mange penge på spil for ejerne.

360 graders eftersyn: Man forbereder sig bedst til et muligt et generationsskifte ved at gå i gang i god tid og få iværksat et struktureret forløb med rådgivere, der har prøvet det før. Jeg har en model, hvor man kommer igennem en 360 graders analyse af alle konsekvenserne ved generationsskiftet. Udover ro i maven for ejeren, giver det også et stærkere fundament for fremtiden - uden slingrekurs.

- En modningsproces: En af de hyppigste fejl jeg ser i forbindelse med generationsskifter er, hvis processen ikke er ordentligt planlagt. Og med det mener jeg også den følelsesmæssige modning. For alle virksomheder er forskellige. At slippe sit hjertebarn kan være enormt svært. Og den faktor skal en god rådgiver også tage højde for. 

Der er selvfølgelig andre gode råd, man også skal overveje, hvis man står over for et generationsskifte i en virksomhed. Byd gerne ind med andre!

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk