Vi er for få, der skaber vores eget

blogimage
Foto: 123rf
authorimage
BLOGS
Af: Karim Ben M'Barek
23. nov 2016

Jeg læste her den anden dag en artikel om en 16-årig iværksætter, der allerede startede sin karriere som 14-årig. Jeg var ikke bare dybt imponeret, men også fuld af håb om at andre måske selv tør tage springet og starte sin egen virksomhed. 

Jeg ved, at der er delte meninger, men jeg synes, Danmark er et oplagt sted at starte sin egen forretning. Det internationale iværksætterindeks GEDI rangerer sågar vores lille land som det fjerdebedste iværksætterland. Det skal vi udnytte bedre.

Jeg er sikker på, at mange går rundt med en iværksætter i maven, men aldrig får udlevet drømmen. Måske ikke fordi de er bange, men fordi det virker som en uoverskuelig og uopnåelig drøm at føre sin idé ud i livet og starte en rigtig virksomhed.

Det er en skam, at det er sådan. Flere virksomheder er godt for samfundets økonomi og vækst, og de skaber arbejdspladser. Og så kan de dygtige gøre hverdagen lettere for os alle, som jeg også håber, at Washa gør. Man er nødt til at tænke nyt, og mange nye virksomheder har nye tilgange og nye idéer, der ændrer produktionsprocesser, og som i sidste ende kommer os alle til gode.

Mange muligheder

I Danmark er sikkerhedsnettet spredt relativt godt ud under én, hvis man starter sin egen forretning. Hvis man vil have et bogligt udgangspunkt, er der også mange uddannelser med fokus på iværksætteri, virksomhedsopstart og ledelse. Der er endda universitetsafdelinger med det ene formål at guide og støtte, så den geniale idé bliver til en reel forretning.

Der er også kommet flere muligheder for at skaffe den nødvendige startkapital med fremkomsten af venturefonde og tv-programmer som Løvens Hule. Da Washa sidste år havde brug for en kapitalindsprøjtning, deltog vi netop i Løvens Hule, hvor vi overbeviste løverne om, at der var fremtid og økonomisk gevinst i virksomheden. Man skal altså heller ikke frygte, at al finansiering skal komme direkte fra egen lomme, hvis man vil starte en virksomhed

For to et halvt år siden havde jeg også en virksomhed i tankerne, der gerne ville realiseres. Jeg greb chancen sammen med to venner, kæmpede kampen og er kommet levende ud på den anden side. Hos Washa har vi nu over 20 ansatte.

At starte sin egen forretning er en hård kamp og er bestemt ikke for alle. Der er stressede dage, mange udfordringer og lange aftenener. Men jeg tror, at iværksætterlivet er for flere end dem, der lever det i dag. De skal bare turde drømme stort og tage chancen. 

Profil
Karim Ben M'Barek authorimage Som iværksætter fra den digitale generation har Karim Ben M'Barek en klar holdning til, hvordan en nystartet virksomhed skal ledes og drives til succes. Han blogger om de daglige udfordringer, iværksættere møder.

Karim Ben M’Barek er adm. direktør for og medstifter af onlinevaskeriet Washa.dk, der tilbyder tøjvask og rens via digital bestilling. Han har tidligere arbejdet for den digitale tjeneste Autobutler.

Tidligere bloggere på borsen.dk