Personlig medicin stormer frem - kan medicinalsektoren tilpasse sig?

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
21. nov 2016

I slut 1990’erne udviklede Pharmacia, senere Pfizer, lægemidlet Detrol. Samtidig udviklede de også en helt ny diagnose kaldet ’overaktiv blære eller OAB’. Diagnosen, som udelukkende var baseret på symptomer, dækkede bl.a. inkontinens og hyppig vandladning, og var så bred, at den inkluderede mere end 50 mio. mennesker på verdensplan. Detrol blev derfor en solid blockbuster (en medicinsk behandling, som sælger for mere end 1 mia. $ om året). Blockbuster-medicin har længe været det gyldne mål for medicinalbranchen, men ’personlig medicin’ er ved at ændre fundamentalt på den forretningsstrategi.

Fremover skal medicinen passe til DNA’et

I ’personlig medicin’ anvender man den genetiske kode til at undersøge, om patienten vil have god effekt af en given medicin. For eksempel har en række forskere på London universitetet King’s College udviklet en test, som via en enkelt blodprøve kan vise, om en patient vil reagere på almindelig antidepressiv medicin. Blodprøven bliver testet for to biomarkører, og hvis den er positiv ved lægen med det samme, at patienten skal startes op på andre, mindre brugte, antidepressiver. Et af de store problemer ved normal behandling mod depression er netop, at det tager 1-2 måneder, inden patienten kan mærke effekten af lægemidlet. Derudover risikerer patienten at få bivirkninger af medicinen. Med en genetisk biomarkør-test kan man altså undgå værdiløs eller direkte negativ behandling. Det er godt for patienterne, men i høj grad også for sundhedsbudgetterne.

Vi tager for meget medicin, som ikke virker

Blockbuster-medicin er ofte bygget op over brede symptomdiagnoser som overaktiv blære, hvor lægen udskriver den medicin, som plejer at virker. De amerikanske sundhedsmyndigheder opgjorde i 2013, at op mod 75% af alle kræftpatienter fik medicin, de ikke reagerede positivt på, mens tallene ’kun’ var 50% i migræne og 40% i depression.  Det er netop her, at personlig medicin vil revolutionere udskrivningen af medicin, når lægerne på forhånd kan undersøge, om patienten vil have gavn af medicinen.

Det er biotek branchen, som driver udviklingen

Medicinalbranchen skal altså til at ændre forretningsstrategien fra store kliniske studier baseret på ’one-size fits all’-tanken til mere effektiv behandling af mindre patientgrupper. Men mange store medicinalfirmaer har valgt at se tiden lidt an. I stedet er udviklingen i høj grad drevet af mindre biotek-virksomheder. I Danmark har vi bl.a. ViroGates, der arbejder med biomarkør til vurdering af akutpatienter, BioPorto med biomarkør for akut nyreskade, mens Visiopharm og Nordic Bioscience bl.a. arbejder med biomarkører for kræftbehandling.

Kan medicinalbranchen fastholde afkastet?

Det spændende spørgsmål bliver, hvordan sundhedsmyndighederne vil tackle betalingen for personlig medicin? Der er ingen tvivl om, at myndighederne i årevis har ønsket større præcision i medicinsk behandling. ’Rette pille i rette mund’ har været et slogan i mange år. Men spørgsmålet er, hvor pengene til betaling af udviklingen af biomarkører skal komme fra. Vil myndighederne først betale medicinalfirmaerne for medicinen og derefter biotekfirmaerne for biomarkøren? Eller vil medicinalbranchen blive presset til at præsentere en færdig løsning, som indeholder både biomarkør og medicinskbehandling samtidig? Og vil udviklingen af to produkter (medicin og biomarkør) til mindre patientgrupper føre til stigning i medicinpriserne? Sikkert er det, at blockbuster-medicinen som forretningsmodel er under pres.

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk