Derfor burde Novo have forudset presset på medicinpriser i USA

authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
28. okt 2016
Novo’s aktier er raslet ned, efter ledelsen har halveret de langsigtede mål for vækst. Det kommer oveni en turbulent periode med fald i aktien og fyring af 1000 medarbejde. Novo’s overskud er stadigt imponerende stort, men undervurderingen af prispresset fra de amerikanske myndigheder og forsikringsselskaber har givet ridser i lakken.


Medicinpriserne i USA er reelt tårnhøje
Amerikanerne har i årevis betalt 2-3 gange så meget for nøjagtig den samme medicin som europæere eller asiater, så det er ikke overraskende, at både de amerikanske forsikringsselskaber og forbrugere begynder at undre sig. Den høje pris skyldes, at amerikanerne, i modsætning til mange europæiske lande og Canada, har fri prissætning af medicin. De amerikanske forsikringsselskaber har længe arbejdet hårdt bag kulisserne på at kontrollere priserne. Det sidste års tid har de haft ekstra vind i sejlene. Det er der fire gode grunde til.


Interessen for medicinpriser stiger år for år
Hvis man googler ’Pharma’ og ’medicinpriser’ vil man finde et moderat antal søgninger indtil 2007. Interessen eksploderede i 2008 og var ti-doblet i 2015. Da firmaet Gilead lancerede en behandling, som for første gang kunne kurere smitsom leverbetændelse i slutning af 2014, var det ikke kun interessen som steg, men også forargelsen, da firmaet valgte at gå ud med listepriser på ca. $1000 per pille.


De høje medicinpriser har politisk bevågenhed
Interessen, forargelsen og muligheden for at pege på dårlige eksempler har samtidig fået politikerne til at vågne op. I foråret 2016 var lavere medicinpriser et af de vigtigste emner i Bernie Sanders valgkamp. Så meget at det har lagt et massivt pres på Hillary Clinton for at kræve et prisloft over medicin. Senest har hun lanceret en reklamekampagne, som specifikt angriber Valeant Pharmaceuticals. Hillarys kampagne starter med det relativt aggressive ’I’m going after them’ slogan. Men det kunne alt sammen potentielt være tomt valgflæsk. Det Novo burde have set – og burde have frygtet – er det massive pres på medicinalpriserne, som er opstået nedefra.


De amerikanske læger er oprørte over priserne på kræftlægemidler
I 2013 satte 120 amerikanske onkologer sig sammen og skrev et overraskende opråb i det kendte tidsskrift ’Blood’, hvor de gennemgik priserne på nye kræftlægemidler i USA og påpegede, at de var steget ’unreasonable, unsustainable and, in our opinion, immoral’. Det er en trend, der har bredt sig hurtigt. Over 50% af alle speciallægeforbundene i USA har nu specifikt indskrevet prisovervejelser i deres guidelines. Og de amerikanske dermatologer har netop afsluttet arbejdet i deres ’taskforce vedrørende pris og gennemsigtighed i adgang til medicinsk behandling’. At speciallæger diskuterer prisen på behandlingen, snarere end effekten af den, var utænkeligt for bare 10 år siden. Men nu er det nærmest mainstream i USA.


Det nye er, at amerikanerne hepper på forsikringsselskaberne….
Indtjening i medicinalbranchen afhænger af 3 faktorer: Pris, tilskud og volumen af salget. Når de amerikanske sundhedsmyndigheder ikke officielt kan påvirke prisen, så kan de arbejde aktivt med volumen og tilskud. Derfor stiger mængden af begrænsninger år for år på, hvilke typer medicin patienterne kan få adgang til. Det gælder fx mængden af dyr medicin, en patient ialt kan få udleveret på et år, men også om patienten har adgang til medicinen uden en second opinion fra en anden specialist. I 2007 var der restriktion på brugen af 18% af al Medicare’s receptpligtige medicin. Det var i 2015 steget til 35%.


Så alt i alt burde Novo have forudset situationen, så tilpasningen til den nye amerikanske virkelighed kunne være sket gradvist, i stedet for en markant fyringsrunde og dramatiske udmeldinger med yderligere kursfald til følge. Muligheden for høje priser i USA uden betydelige krav om rabatter er ved at forsvinde, fordi den aggressive prissætning af ny medicin har givet patienter, læger, politikere og forsikringsselskaber en fælles ydre fjende: Medicinalbranchen.
Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk