Kære Wannabe, vær dig selv - ingen gider høre på kopier

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
28. aug 2016

Vær dig selv - ingen gider høre på kopier. Det fik jeg sagt i et interview for et års tid siden, da jeg i forbindelse med en artikel, stilet mod iværksættere, blev opfordret til at give nogle råd. Det lyder måske banalt, og jeg blev da selv overrasket, da jeg erfarede, at selv dygtige og intelligente mennesker, jeg respekterer, ikke skulle dele min opfattelse om at, det er vigtigt at være sig selv – at være original.

Tidligere i år var jeg inviteret til Utzon Centeret i Ålborg. Sammen med Deloitte, Advodan og Zetland skulle vi hver især tilbyde vores vinkel og erfaringer om iværksætteri over for de ca. 100 fremmødte.  

Det er sjældent, at jeg forarges, men jeg blev faktisk oprigtigt forarget og ærgerlig, da Lea Korsgaard fra Zetland siger til de ca. 100 fremmødte: ”Hvis I ser nogen, der gør det godt, så stjæl med arme og ben – sjæl alt, hvad I kan. I skal ikke opfinde det hele på ny. Hvis nogen gør noget, der virker, så stjæl deres idé.” Det skar så jammerligt i mine øren og min mave knugede sig sammen. Så kiggede jeg rundt på tilhørerne, der sad og så dybt interesserede ud. Jeg blev pludselig bange for, at de ville gå ud at gøre det. Jeg blev bange for, at de ville gå ud og stjæle med arme og ben, i stedet for at finde deres egen vej og metode. For mig lød det som en endnu værre version end ”fake it till you make it”.  I sidstnævnte opfordres du i det mindste til at tro på, at du kan og er det, du stiler efter, hvilket kan være meget befordrende for at lykkes. Men gennem Korsgaards opfordring til at sjæle fra andre, bliver du både en tyv og et kopi. Og et kopi vil altid kun være et kopi. Dem er der ingen, der gider høre på.

Vi vil have originalen

Vi kender dem. Vi har alle været udsat for dem. Til foredrag, når kopierne f.eks. anvender kendte motivatorers ordspil uden at kreditere dem, men værst af alt mærker man, når de ikke selv er der. De ville ønske, at de selv troede på det, de står og siger, men de har ikke gjort ordene til deres egne. De har ikke haft dem helt inde under huden, der hvor de betyder noget og der, hvor de er blevet rykket.

Vi er mange, der har oplevet vores tekster blive tyvstjålet med henblik på at sælge præcis samme produkt som os.

Jeg oplever copy-Kat’s (copy Katerina), som flere af mine venner spøgfuldt kalder de (heldigvis få) snyltere, der får taget pinligt lignende fotos som mine, som kopierer mine udtryk, tekster og argumenter uden overhovedet at ulejlige sig med at ændre lidt i ordlyden eller at gøre dem til egne. Eller som promoverer samme smykke som mit signatur-smykke, "Infinity",  men som dog udviser den opfindsomhed at kalde det noget andet (dog meget lignende).

 

Velmenende typer har forslået mig at ”tage det som et kompliment. Det betyder bare, at du har gjort noget rigtigt”. Deres ord preller af på mig. Jeg behøver ikke kopier til at vise mig, at jeg gør noget rigtigt. Det kan jeg godt selv se, når det sker. Beviset for mig er glade kunder, der anbefaler mig og vender tilbage.

Vær ærlig – vær dig

For at brænde igennem skal du være stærk og tydelig i dine budskaber og have stamina. Og du skal frem for alt være dig selv og være ærlig. Det er jo meget enkelt. Hvis du har en original tegning og laver et kopi, så vil kopien aldrig fremtræde lige så tydeligt og klart som originalen.

I en verden, hvor der er så meget svindel og kopiering er ærlighed blevet en sjælden dyd. Derfor er den endnu vigtigere nu end nogen sinde før. Folk forventer ikke i samme grad som tidligere, at man kan stole på tilbud fra hverken banken, apoteket eller nyhederne. Folk er begyndt at påskønne ærlighed i endnu højere grad end tidligere, fordi det ikke længere er en selvfølge.

Find dit eget ”hvorfor”

Hvorfor vil du lykkes med det, du har sat dig for? Hvad er det, det vil give dig, at lykkes med lige netop det? Hvorfor vil du have med lige netop det produkt eller den branche at gøre? Måske vil du overveje disse spørgsmål? Og så håber jeg oprigtigt, at dine svar afspejler din ægte interesse, din videnbegærlighed og passion for dit felt, snarere end, at det må være fordi, du gerne vil være som en anden, eller at du vil have anerkendelse udefra.

Som eksempel er diamanter for mig en daglig kilde til forundring og fascination. Det er et produkt skabt 100% af naturen. De har været flere millioner år undervejs og er mellem 3-4 milliarder år gamle. Milliarder. Jeg kan nærmest ikke engang forstå tallet og tiden. Jeg kommer aldrig til at ”møde” to diamanter, der er ens. De er fortryllende, unikke og sine helt egne. Selvom jeg ved meget om dem, lærer de mig stadig lidt mere hele tiden. Måske blot en lille ting, men nok til at holde mig stangen. Jeg elsker tanken om, alt det, jeg endnu ikke ved om dem, som jeg skal lære. Jeg elsker at dele min viden med andre og hjælpe dem til at træffe det rigtige valg og gøre det rigtige køb. Jeg elsker tanken om, at vi i virkeligheden ikke ejer vores diamanter, men at vi har dem til låns. De har været til flere milliarder af år før os og bliver sikkert endnu flere milliarder år efter os. Vi er blot deres ”care takers”, der får lov til at nyde dem, mens vi er her. Det er nogle af mine ”hvorfor”.

Der er nok til alle

Heldigvis ser jeg også andre, der starter sit eget, og gør det på sin måde. Det er forfriskende og delikat at være vidne til. Det er dygtige ambitiøse mennesker, der har noget på hjerte og vil noget med det, de kan og tilbyder. Det er en fryd at bemærke. Det er iværksættere, der ved, at der er nok til alle – man behøver ikke ”stjæle”, og man skal nok kunne trænge igennem og blive en succes, hvis man er ærlig, opfindsom, flittig og har et produkt eller en service, som skaber værdi for andre.

Endelig ved jeg godt, at der er et udtryk på dansk, som hedder "kopist", som sikkert ville være mere korrekt at anvende i dette indlæg. Men for mig er en kopist en handling mere end en identitet. Når jeg anvender ordet "kopi" er det fordi, jeg tror på, at hvis du kopierer og stjæler fra andre, så ER du bare en kopi og ikke kun noget, du gør. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk