Lysere tider forude for A.P. Møller - Mærsk?

authorimage
BLOGS
Af: Steen Bech Andersen
02. maj 2016

Onsdagens kvartalsregnskab fra A.P. Møller - Mærsk ventes ikke at blive en fest, men kan muligvis blive et vendepunkt, både hvad angår regnskabstal og aktiekurs. Flere ting peger i hvert fald i den rigtige retning.

Det sidste års tid er alt gået den forkerte vej for A.P. Møller - Mærsk. Olieprisen nåede et lavpunkt omkring 30 dollar/tønde midt i februar og fragtraterne, især på den altafgørende containertrafik, er også styrtdykket. Siden da er olieprisen steget 50 pct. og ligger nu omkring break-even punktet for Maersk Oil. På containerområdet har rederierne annonceret ratestigninger, hvilket ganske vist er sket før, men denne gang vil de planlagte stigninger blive understøttet af et sæsonmæssigt opsving i fragtmængderne og en øget andel af flåden ude af drift.

Det er muligt at kvartalsregnskabet vil indeholde en nedskrivning af containerskibsflåden. Hvis det sker, bør det opfattes som en positiv nyhed, da det vil være en indikation af at bunden er nået – ingen ledelse bryder sig om at skulle nedskrive kvartal efter kvartal, så er det trods alt bedre at tage et stort hug i et enkelt kvartalsregnskab.

Et af de forhold, der for alvor kan gøre en forskel for A.P. Møller - Mærsk – på godt og ondt – er forhandlingerne om en forlængelse af Maersk Oils koncession i Qatar. Her holder A.P. Møller - Mærsk ganske fornuftigt kortene tæt ind til kroppen og der vil ikke komme ny information før forhandlingerne er endeligt afsluttet.

A.P. Møller - Mærsks problem er at en stor del af de forhold der har afgørende betydning for virksomhedens resultater er uden for ledelsens kontrol. Det gælder oliepris, dollarkurs, konkurrenternes investeringsprogram og den generelle økonomiske vækst på verdensplan. Ingen af delene ligger på et tilfredsstillende niveau i dag, men blot en indikation af at det værste er bag os vil kunne løfte kursen.

Profil
Steen Bech Andersen authorimage Med baggrund i sin brede erfaring som bl.a. børsmægler, aktiechef hos A.P. Møller og redaktør af det mytiske, nu hedengangne marketnews.dk skriver Steen Bech Andersen om aktiemarkederne generelt, om sektorer og om enkeltaktier – ofte fra en anderledes eller skæv vinkel, der forhåbentlig kan give dig inspiration til dine aktieinvesteringer.
Tidligere bloggere på borsen.dk