Sådan håndterer du en psykopat – 5 gode råd

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
29. apr 2016

Af og til i ens liv og karriere støder man på dem. Mennesker, der virkelig formår at slå en ud af kurs. Psykopaterne.

Og det er bestemt ikke sjovt. Det kan være direkte nedbrydende at møde dem. Nu taler jeg ikke om voldspsykopater eller massemordere, men derimod om – på overfladen – velfungerende mennesker, der har velbetalte job, kernefamilie og masser af succes. Men, men, men. Det er ren overflade.

Hvad kendetegner så denne type af psykopater? Det kan være svært at svare på. Og der er måske gået lidt inflation i begrebet. Mange føler nok de møder rigeligt med psykopater på vej hjem i myldretrafikken!

Hvis man skal sige noget generelt om dem, er det, at de er utilregnelige. Det ene øjeblik charmerer de deres omgivelser, er humørfyldte og alt kan lade sig gøre. Det næste øjeblik kan de være kolde, kyniske og direkte ondskabsfulde med beskyldninger om alt mellem himmel og jord.

Hvad gør du så?

Spørgsmålet er, hvad du gør, hvis signalementet ovenfor passer på din modpart, hvad enten det er chefen, samarbejdspartneren, modstanderen eller en tæt relation. Der er ingen nem opskrift. For almindelig logik sættes simpelthen ud af kraft.

Jeg har selv oplevet denne slags typer på egen krop, og ved derfor – af erfaring – lidt om hvad der kan gøres. Her er fem simple råd til håndtering af situationer, hvor der er en psykopat på spil:                                          

1. Ingen slinger i valsen. En psykopat skal nemlig fremfor alt håndteres med fasthed, grænsesætning og enkelhed. Man skal ikke lade sig forføre ind i kompleksitet.

2. Sørg for dokumentation og få alting på skrift. Det kan lyde banalt, men noget der er karakteristisk for psykopaten er, at de ofte benægter alt eller beskylder andre for noget, de ikke har gjort. Og her kan et ”paper trail” være enormt nyttigt.

3. Involver en rådgiver, der har prøvet det før. Selv de mest garvede forhandlere, der ikke har prøvet at stå over for en psykopat, kan føle sig pressede til at give op. Og måske er man rystet og chokeret over tillidsbrud og grove beskyldninger. Få derfor hurtigt en professionel rådgiver koblet på, der kan fungere som lynafleder. Og det er kun godt, hvis din rådgiver formår at styre slagets gang. Ellers er der risiko for, at man kan blive ”forført”, eller at man giver op fordi man ikke længere magter kampen mod psykopaten – en kamp der kan være usædvanlig hård.

4. Fokuser på dig selv – forsøg ikke at forstå psykopaten. Man kan let blive forført ind i en psykopats måde at agere på. Man går med ind i deres spil. Derved risikerer man at miste sig selv ved mødet med psykopat. Miste sin egen virkelighedsfornemmelse, sit selvværd, sin selvtillid. Husk en psykopat har ofte ingen empati.

5. Undgå at vise sårbarhed. Viser du sårbarhed, svaghedstegn eller fortæller private forhold om dig selv, kan det blive gemt og brugt mod dig på et tidspunkt. Så hold selv facaden og fokuser på sagen. Uanset om det lader til, at psykopaten forsøger at bløde lidt op.

Disse fem råd har jeg selv haft stor gavn af. Særligt var der en situation i min karriere, der havde stor betydning for udformningen af disse råd.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde

For en del år tilbage, repræsenterede jeg en klient, der stod over for en modpart, der ved første møde havde været både charmerende og konstruktiv. Ingen faresignaler umiddelbart. De havde tidligere mødt hinanden og skulle nu til at have et tæt samarbejde. Men efterhånden som det blev hverdag, og modparten oplevede, at tingene ikke gik helt efter hans hoved, ja så begyndte en lang opslidende konflikt. Gennem en lang periode kæmpede vi frem og tilbage om hver en lille detalje. Og modparten forsøgte at presse min klient og mig på alle mulige måder. Både i forhold til sagen, men også personligt. Med beskyldninger om alt mellem himmel og jord. Jeg må indrømme, jeg dengang faktisk var ret påvirket af denne adfærd. Og min klient endnu mere. For det forhold, at en person, man faktisk tidligere har haft et godt indtryk af, på denne måde kunne skifte karakter – som Dr. Jekyll og Mr. Hyde – ja det chokerede mig faktisk lidt. Men jeg må sige, at den sag var min ilddåb, der rustede mig helt enormt, og som jeg faktisk den dag i dag, er taknemmelig for at have stået igennem. Og modparten? Ja, han endte faktisk senere med at blive sendt i fængsel.

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk