Hvem minder du om: Thomas Bo Larsen eller Nikolaj Lie Kaas?

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
12. feb 2016

Måske begge to! Hvorfor vender jeg tilbage til.

Hver søndag aften sidder mange danskere klistret til skærmen, når DR1 sender TV-serien "Bedrag". Serien - med Thomas Bo Larsen som den kontroversielle efterforsker og Nikolaj Lie Kaas som skruppelløs CEO - handler om økonomisk kriminalitet, og hvad der sker med mennesker, når grådighed og ambitioner overskygger alt andet - og får alvorlige personlige omkostninger.

Historien i serien folder sig især ud i "corporate Danmark," og man introduceres løbende for den ene suspekte karakter efter den anden. Man kan jo blive helt bekymret, hvis man tror den slags er hverdag i dansk erhvervsliv! Men det er jo god underholdning, og jeg indrømmer gerne, jeg selv følger med.

I de sidste par afsnit har der især været fokus på, at virksomheden "Energreen" skulle børsnoteres. Med Lie Kaas i spidsen - eller "Alexander Sødergren", som han hedder i serien - så jagter virksomheden børsnoteringen for enhver pris. Der foregår klart alt for meget dealmaking i deres jagt på børsnoteringen! Intet må komme i vejen, ingen må stå i vejen.  

Jeg har selv mange gange arbejdet med store internationale handler og/eller komplekse problemstillinger, hvor der er så meget på spil, at det påvirker de involverede parter personligt. Så deres dømmekraft simpelthen bliver sat ud af spil, deres værdier og moralske kompas tilsidesættes. Men jeg oplever dog en tendens for tiden, hvor flere og flere virksomheder prioriterer “Good Corporate Citizenship", der handler om, at virksomheden tager mere ansvar - hvad enten det er økonomisk, juridisk eller etisk. Altså at man ikke kun lever op til "hard law", men også "soft law", og tænker ud over, hvad man er umiddelbart er forpligtet til i henhold til loven, og derfor også tænker mere på bidraget til samfundet. Det kan selvfølgelig lyde en anelse frelst, for alle virksomheder vil jo også gerne tjene penge til bundlinjen. Men mange har dog indset, at jagten på den kortsigtede profit - eksempelvis i forbindelse med et opkøb, en større handel eller børsnotering - ofte kan være decideret ødelæggende for virksomheden på den lange bane.

Oplever man den slags situationer, bliver overblikket afgørende. Mister man overblikket ender man ofte netop med at fokusere snævert på penge eller forventningerne fra omverdenen. Men det handler jo om at sige fra i tide, hvis man mister overblikket. Og tænke på det lange perspektiv.

For at vende tilbage til serien "Bedrag", så vil mange måske mene, Thomas Bo Larsens figur "Mads" er at foretrække fremfor Lie Kaas' "Sødergren". Til trods for, han ikke er perfekt, søger Mads dog retfærdigheden. Men hans benzin er jo heller ikke sundt. Fordi man blindt jagter retfærdigheden, gør jo ikke, at målet helliger midlet.

Og sådan er mennesker jo ofte flest: imperfekte. Jeg tror, vi alle - i forskellige doser - rummer nogle af de karaktertræk som serien "Bedrag" udtrykker. Der er blot stor forskel på, hvor meget de kommer til udtryk. Eller vigtigst: om man undgår at sætte sig selv i en situation, hvor man kan blive presset ud i den slags valg. Det er jo ofte en kæderække af forkerte valg, der fører til ekstremerne.

Så evnen til at hæve blikket fra salgskontrakten, tage en dyb indånding og tænke lidt mere over det lange perspektiv, er ofte dét, der adskiller de dygtige "dealmakers" fra de dårlige. Og om man ender mest som en "Mads" eller en "Sødergren".

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk