Psykopaten er stadig leder!

authorimage
BLOGS
Af: Lars Sander Matjeka
16. jan 2016

Det sker ikke så sjældent, at psykopatiske topledere går fra det ene job til det andet! Dette til trods for, at den organisation de forlader, står overfor et stort oprydningsarbejde og medarbejderne mest af alt kan sammenlignes med en flok sårede krigere, der gentagne gange har lidt nederlag.

Hvorfor bliver disse psykopatiske ledere ikke stoppet? Som beskrevet i et tidligere indlæg (Fyr psykopaten! Nu!) kan det være ganske vanskeligt at afsløre disse psykopater, som bl.a oftest er ekstremt dygtige til at skabe resultater og lede op. Det er hvad det er! Men en lige så tungtvejende årsag til, at de får lov at nedbryde mennesker og organisationer uden, at nogle griber ind er, at den ansvarlige person (eller ansættelsesudvalget) skal erkende, at en forkert person er blevet ansat. At de har begået en fejl!

At erkende en fejl og handle på den, kan på den korte bane gøre ondt for personen, der står bag ansættelsen af en psykopat. Derfor har jeg desværre oplevet flere topchefer, som I stedet har brugt en mængde ressourcer på at retfærdiggøre og forsvare – og dette til trods for konkrete eksempler og beviser på psykopatens gøren og laden.

Uanset hvor gode forklaringerne er, ændrer det ikke ved, at den topchef, som lader en psykopatisk leder husere, vender det døve øre til og lukker øjnene! Det kan meget vel være, at det er den lette løsning lige nu og her, men én ting er sikkert: jo længere tid en psykopat får lov at færdes frit i en organisation, jo mere alvorlige og omfattende bliver konsekvenserne. Både for virksomheden som helhed, men absolut også for de medarbejdere, som ulykkeligvis udsættes for den psykopatiske chef.

Før eller siden bliver det som oftest så slemt, at topchefen kommer i fare for at tabe ansigt, samt miste sin egen position og troværdighed, hvis han ikke griber ind! Først på dette sene tidspunkt skrider de fleste til handling, og det næste vi ser, er en udmelding, hvor den afgående (psykopatiske) leder takkes for sin store indsats og virksomheden beklager lederens valg om at gå nye veje.

Personligt har jeg aldrig oplevet, at der i forbindelse med en psykopatisk leders afskedigelse blev kommunikeret, at han blev fyret, fordi han opførte sig utilstedeligt, skabte frygt, tog medarbejdere som gidsler, løj, satte sig selv før virksomheden, manipulerede, pyntede på tallene, drev medarbejderne ud over kanten, skabte sine egne regler, satte andre i dårligt lys osv., osv.

I stedet lægges der låg på! Og når headhunteren, bestyrelsesformanden eller ansættelsesudvalget i en anden organisation tager reference ifm. psykopatens kandidatur til et nyt topjob, forbliver låget på den tabubelagte krukke lukket. Derfor er psykopaten stadig leder!

Profil
Lars Sander Matjeka authorimage Lars Sander Matjeka blogger om ledelse, forretningsudvikling og kommunikation, som er blandt de emner, han primært har beskæftiget sig med i sine tidligere jobs som marketing- og kommunikationsdirektør og forretningsudviklingschef

Lars Sander Matjeka er direktør for DG Media og Datagraf Communications, der begge indgår i Aller-koncernen. Han har i en årrække undervist i ledelse og marketing og er desuden aktiv som foredragsholder og bestyrelsesmedlem.

Tidligere bloggere på borsen.dk