Brutale markeder II: Er der endnu langt til en bund?

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
26. aug 2015

I min blog fra i mandags (se her) skrev jeg at en positiv rekyl kunne ventes efter mandagens blodbad på aktiemarkederne. Den kom i går i Europa, men faldet på de amerikanske børser henover aftenen har efterladt os med flere ubesvarede spørgsmål, og nu også med faldende markeder i Asien og Europa i dag. 

 

Lad os starte med USA. S&P500 faldt med 1,35% i går og lukkede dermed under mandagens lukkekurs. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, når man betænker, hvad der kom før: Europæiske aktier steg med tæt på 5%, Kinas centralbank sænkede både rente og reservekrav, og økonomiske nøgletal kom ud ganske pænt i både USA og Tyskland (Ifo steg mere end ventet, US forbrugertillid ditto, boligmarkedet viste fremgang). 

 

Her er intra-dagbevægelsen i S&P500 i går:

 

 

Hvem er det der sælger sidst på dagen og hvorfor gør de det? Private investorer panikker mandag, og dem der skulle have et margin call har fået det inden markedet falder igen tirsdag aften. Før vi kommer tættere på et svar, kommer vi ikke tættere på at forstå, hvor stabiliteten skal komme fra. 

 

Når jeg hæfter mig ved denne udvikling, er det også fordi der er flere ting jeg har set over de seneste par dage, der bekymrer mig. Et eksempel er de meget kraftige fald på den amerikanske åbning i mandags. JP Morgan, for eksempel, faldt med 20% på åbningen (og endte med et tab på 9,1%). Men på ETF markedet gik det helt galt. iShares Core US Value, en forholdsvis stor ETF med en formue på USD 768 mio faldt med 28% på åbningen. Dette er langt udenfor de normale rammer for prissættelse i ETF markedet.

 

 

Ligesom ved flash-crashet i 2010 (se her) har vi altså tydelige eksempler på et markedssammenbrud. Se også

http://www.wsj.com/article_email/stock-market-tumult-exposes-flaws-in-modern-markets-1440547138-lMyQjAxMTI1NDI5NjYyNzY2Wj.

 

I kølvandet på falsh-crashet indførte man såkaldte circuit-breakers, der var designet til at begrænse markedsuro. I dette tilfælde tyder det på, at det har begrænset en normalisering, ved at bremse en kursstigning mandag. Dette er helt sikkert noget, der vil blive debatteret i de kommende år.

 

Det er velkendt, at private investorer går i panik, og sælger ind i et faldende marked. Men der er også en del der tyder på at såkaldte high-frequency trading (HFT) firmaer har haft gode dage på det seneste.

Her er et eksempel på en historie om HFT firmaet Virtu Financial: http://www.wsj.com/articles/historic-profits-for-high-frequency-trading-firm-today-1440446251

 

Jeg var inde på dette i min blog fra mandag: Likviditeten er blevet dårligere og HFT handlere er også momentum-handlere, der er med til at presse en given trend.

 

Hvorfor stiger renten, og hvorfor falder guld?

Der er andre bevægelser jeg ikke bryder mig om: Hvorfor, f.eks. er obligationsrenterne steget de sidste par dage, og hvorfor steg renten tydeligt mandag eftermiddag, mens aktier faldt? Jeg har spurgt et par obligationshandlere både i København og i London, men ingen synes at kunne give et fornuftig svar. 

 

Det samme gælder for guld. Hvorfor er guldpriserne faldet denne uge? Hvis nogensinde så er det da nu, at guld skal være den forsikring du har håbet på. 

Begge eksempler lugter af, at penge der trækkes ud af aktier, går kontant og nedbringer gearede positioner. Dette kan gælde for private investorer, men det kan også gælde for eksempler hedge funde, der følger såkaldte risk parity strategier (hvad risk parity er må vi tage en anden gang). Dette rejser også et spørgsmål om længden af en tilpasning førend at markedet er på plads.

 

I sammenfatning:

 - Markederne er ikke overbevisende faldet til ro, og dette på trods af 1) dybe fald, 2) gode nøgletal, 3) centralbank ageren.

- Markederne har været dysfunktionelle, både indenfor aktiemarkedet, og mellem aktivklasserne.

 - Vi må acceptere dette som et finansielt chok, der kan have real-økonomiske konsekvenser. I udgangspunktet er udsigterne for global økonomi fornuftige, men finans-uro kan på virke økonomien negativt i de kommende måneder, og dermed give næring til dybere fald.

 - Det er alene USA's centralbank, der kan agere for at hjælpe her og nu. ECB og BOJ kører pumperne for fuld kraft. Der er interessant nok begyndt at være tale om QE4 – altså en ny runde med obligationsopkøb. En rentestigning i september synes at være langt væk.

 - Jeg står ved et positivt syn på markederne generelt. Det har været forkert i august, og faldet har været dybere jeg havde troet på. Jeg er opmærksom på, at mens uroen kan være forbi i morgen, så er risikoen stigende for en mere vedvarende korrektion.

 - Teknisk set, så hold øje med S&P500: Bryder vi området omkring 1800, så skal vi nok en 10-15% længere ned.

 - I 2014 var det hurtigt ned og hurtigt op, og korrektionen var overstået før mange havde observeret den. Men i 2011, for eksempel, var det langsommere ned, og det tog et par måneder før vi ramte bunden. Vendingen kom først, da Federal Reserve igen lempede pengepolitikken gennem den såkaldte operation "twist". 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk