Udenlandske banker strømmer til Bitcoin - danske banker står stille

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
12. aug 2015

Flere og flere udenlandske banker melder nu, at de aktivt arbejder på at bruge Bitcoin-teknologi til at skabe bedre produkter og services for deres kunder. Særligt indenfor betalinger og overførsler ser bankerne et potentiale. Her et uddrag med hvordan ni af de største banker arbejder med Bitcoin-teknologi:

 

Citibank

Giganten Citibank overvejer at skabe sin egen digitale valuta Citicoin, og har også anbefalet den britiske stat at udstede national valuta med Bitcoin-teknologi.

 

Deutsche Bank

I et svar til Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed har Deutsche Bank meddelt, at banken undersøger Bitcoin-teknologiens anvendelse inden for håndhævelsen af finansielle derivater samt kend-din-kunde- og antihvidvask-registre.

 

BNP Paribas

Frankrigs største bank, BNP Paribas, tester hvordan Bitcoin-teknologi kan benyttes i forbindelse med bankens valutafonde.

“Vi kigger på blockchain teknologi, og hvordan det kan anvendes på efterhandelsprocesser for at gøre det hurtigere og potentielt billigere,” udtalte banken til IB Times.

I bankens interne magasin skrev analytiker Johann Palychata endvidere, at Bitcoin-teknologi anvendt på handel med værdipapirer kan gøre hele sektorer af industrien “overflødig”, og at Bitcoin-teknologi kan “betragtes som en opfindelse på linje med damp- eller forbrændingsmotoren.”

 

BVBA

Spaniens næststørste bank har bl.a. udgivet Youtube-videoer, der hjælper folk igang med at oprette en Bitcoin-konto og købe bitcoins, samt deltaget i en 75 mio. dollars investeringsrunde i Coinbase samme med bl.a. New York Stock Exchange.

 

UBS

Den globale svejtsiske investeringsbank UBS udgav i marts en rapport, der bl.a. konkluderede: “... vi ser, at Bitcoin har potentiale som en ny transaktionsteknologi, hvor en Bitcoin-lignende teknologi kunne tilvejebringe grundlaget for et nyt delt betalings- og overførselssystem, der benytter eksisterende valutaer og værdipapirer. Sådan et system kunne reducere systemiske omkostninger, og muliggøre hurtigere og sikrere overførsler - især international.”

UBS har siden annonceret planer om at etablere et udviklingsmiljø for Bitcoin-teknologi i London.

 

Barclays

Den britiske bankgigant har underskrevet en samarbejdsaftale med det svenske Bitcoin-firma Safello om udvikling af et proof-of-concept.

 

Goldman Sachs

Goldman Sachs deltog i en 50 millioner dollars investeringsrunde i det amerikanske Bitcoin-firma Circle.

 

Société Générale (SocGen)

Frankrigs tredjestørste bank er ved at ansætte en softwareudvikler med fokus på Bitcoin-teknologi.

 

Santander

Spaniens største bank vurderer, at Bitcoin-teknologi kan spare banker 20 millarder dollars om året i transaktionsomkostninger, og banken arbejder desuden internt på udvikling af services benyttende Bitcoin-teknologi.

 

===

At banker nu i høj grad begynder at arbejde med Bitcoin-teknologi skyldes nok særligt to vigtige erkendelser: 1) At Bitcoin-teknologi ikke er anonymt, men tværtimod meget gennemsigtigt. 2) At Bitcoins teknologiske fundament, den decentraliserede journal og database, kan benyttes til transaktioner i alle valutaer og værdipapirer - ikke bare “Bitcoin”-valutaen.


Britiske, tyske, franske, svejtsiske, spanske og amerikanske banker er i fuld gang med at udvikle produkter og services med Bitcoin-teknologi. Hvor længe tør de danske banker vente endnu, før de udnytter Bitcoins potentiale for fx at gøre betalinger og værdioverførsler i kroner, euro og dollars billigere og hurtigere?

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk