SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Foreningsfrihed - også for frimurere og andet godtfolk

authorimage
BLOGS
Af: Nikolaj Stenberg
12. Aug 2015

Har din nabo krav på at vide, hvilke foreninger du er medlem af? Og har han ret til at blive sur, hvis du ikke fortæller ham det? Nej og nej. Han skal selvfølgelig blande sig helt uden om.

Danmark har et boblende og frit foreningsliv, der er til glæde og gavn for mange flere, end medlemmerne selv. Skulle man lave en top 3-liste over særligt danske kulturelle og historiske kendetegn, ville foreningstraditionen være på listen.

Vi kan skabe eller blive medlem af de foreninger vi vil, uden først at spørge den lokale politimester om lov, og når foreningerne er skabt kan de kun i helt ekseptationelle tilfælde opløses af andre, end medlemmerne selv. Det er faktisk en ret god og vidtgående beskyttelse. Men hist og her ses tiltag der kræver, at man oplyser sine foreningsmedlemskaber. Det er i sig selv et problem.

Ministre skal for eksempel udfylde et ark om personlige økonomiske interesser m.v. Det betyder, at alle kan se, om fx uddannelsesministeren er medlem af Odd Fellow, eller om Erhvervsministeren er med i en VL-gruppe. I England skal mange byrådsmedlemmer oplyse om de er frimurer - men ikke, om de er medlem af fx Rotary eller Lions.

Sådan nogle tiltag begrundes med, at det jo er i offentlighedens interesse at vide, hvad man laver. Men kan det virkelig passe, at det er i offentlighedens interesse at vide, om nogen går i loge om mandagen eller til fodbold om onsdagen?

Samfundet har kun en interesse i at vide, hvem der er medlem af en bestemt forening, hvis foreningens formål fx er at indkøbe våben med henblik på en voldelig revolution, eller på en anden måde tilskynder eller udøver nogle af de handlinger, der er nævnt i straffeloven. Alt derudover er en privat sag, netop fordi det ikke angår dig og mig, hvad Hr. Nielsen på 4. sal bruger sin fritid på. Fordi det er en privat sag, som ikke har offentlighedens interesse, skal Hr. Nielsen selvsagt ikke udæskes et svar om, hvor han betaler kontingent.

Hvis man ikke desto mindre kræver, at voksne mennesker blotlægger deres uskyldige foreningsaktiviteter, udtrykker derved mistillid til personen selv og til de valg, han har truffet. Selvom han ikke gør nogen noget, er han suspekt.

Er personen medlem af en tennis eller sejlbådsklub lader man det jo nok passere; men hvad nu, hvis han går fx i loge eller til Rotary-møder? Af uvisse årsager ses der bare mere skævt til visse foreninger, selvom de har eksisteret i måske flere hundrede år, donerer penge til objektivt set gode formål året rundt, er rene  snakkeklubber eller steder, hvor man udveksler erfaringer, spiser lidt mad og drikker en kop kaffe.

Det er trist, og det er det især, hvis denne uberettigede mistillid får nogen til at vælge det frie foreningsliv fra, fordi man ikke orker bruge tid på at forklare, at man altså ikke er en del af et ondsindet oldboys network, der i al hemmelighed styrer dansk erhvervsliv, som led i en verdensomspændende sammensværgelse, der stod bag mordet på John F. Kennedy.

Gennem tvungen offentliggørelse af ens foreningsmedlemsskaber vil man uundgåeligt komme til at hænge folk ud for noget, der for første ikke kommer andre ved og for det andet er aldeles harmløst. Bare fordi folk bliver bange for det, de ikke forstår.

Derfor er der god grund til at sige nej til sådanne tiltag, hvor de dukker op. I et samfund, hvor vi har tillid til hinanden, må vi også respektere folks ret til privatliv; og gerne på samme tid opfordre andre til at tage aktiv del i civilsamfundet, gennem et eller flere foreningsmedlemskaber.

Profil
Nikolaj Stenberg authorimage Nikolaj blogger om de danske og europæiske retsstaters gode og dårlige sider, den politik der føres og de konsekvenser dén har for erhvervslivet og borgernes rettigheder. Det er emner, som Nikolaj er velbevandret i både fagligt og praktisk, og som han har været præmieret til Danmarks bedste blogger for at skrive om.

Nikolaj arbejder i en statslig myndighed. Alt hvad han skriver her på bloggen er i eget navn og for egen regning.

Kontakt Nikolaj

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk