SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Er der mon nogen der ved, hvad et skattely er?

authorimage
BLOGS
Af: Henriette Kinnunen
11. Jun 2015

SF har været i kælderen, fundet en gammel vin og hældt den på ny flaske. Partiet har nemlig på ny foreslået, at staten, regionerne og landets 98 kommuner skal boykotte selskaber, der opererer i skattely.

Det stående spørgsmål er imidlertid, hvad SF definerer som et skattely? Er det et selskab som Microsoft, der betaler skat i Danmark, men som samtidig har været åbne om, at de i 2003 flyttede deres Navision-aktiviteter til Irland og dermed undgik den højere danske skat? Er det sådanne selskaber, SF ønsker boykot af? Og skal boykotten også omfatte Apple og Google, som EU-Kommissionen har indledt sager mod? I givet fald vil der ikke være mange multinationale selskaber tilbage til at levere services til det offentlige Danmark.

Dermed ikke sagt, at det ikke giver god mening at forholde sig politisk til skat og skattely. Det gør det. Tænk bare på folkesporten grænsehandel, hvor danskere valfarter syd for grænsen for at købe bestemte varer uden høje danske afgifter. Grænsehandel er borgernes pendant til selskabernes skattely. Mange gør det og det er fuldt ud lovligt. Men det moralske spørgsmål star: Er det fair?

Faktisk har den danske stat selv benyttet sig af skattely, da den placerede skattefinansierede ulandsmidler på Mauritius til en særlig lav beskatning på 2 pct., med det formål at få pengene til at række lidt længere. Spørgsmålet er, om ikke det er sund fornuft snarere end unfair skatteplanlægning?

Debatten om skattely er præget af, at skattely ikke er klart defineret. Er det et land med lav selskabsskat som Irland? Eller/og er det et land med en særlig skatteordning, som skal tiltrække bestemte virksomheder, fx. de såkaldte patentbokse, som bl.a. Holland og Storbritannien har indført?

Alt efter hvordan man definerer skattely kan selv Danmark anses som et skattelyland. Den danske tonnageskatteordning, som er attraktivt for “Det Blå Danmark”, afføder fx. udenlandske investeringer, der ellers ville gå vores næse forbi. Spørgsmålet er her: Udnytter disse selskaber Danmark som skattely og skaber sig dermed en unfair konkurrencefordel, og bør Staten fortælle disse selskaber, at de så sandelig ikke bør gøre brug af de ordninger som Staten selv blåstempler? Ja, måske bør de endda forlade Kongeriget, hvis konklusionen er, at Danmarks attraktive skatteordninger skal anses for skattely.

Summa summarum er, at debatten om skattely er ligeså svær, som den er relevant. Det fordrer, at den foregår på et sagligt niveau, hvor politikere forstår og er i stand til at forklare substansen af hvad de politisk foreslår. Det er ikke for meget forlangt, men endnu har SF til gode at forklare, hvorvidt de mener, at det offentlige Danmark fremover skal have spærret deres Google-adgang og indlede en boykot af deres Navision systemer.

Læren bør være, at før vi indfører yderligere lovregulering mod skattely, bør vi indlede en saglig dialog for at få en fælles forståelse af, hvad skattely egentlig er. Den øvelse har vi stadig til gode; så er der mon nogen der ved, hvad et skattely er? 

Profil
Henriette Kinnunen authorimage Henriette Kinnunen blogger om alt, hvad der har at gøre med aktiviteten inden for Skats mure. Hun er skatteretsekspert og har øje for de juridiske sammenhænge i enhver skattesag.
 
Henriette Kinnunen er cand.jur med speciale i selskabs- og fondsbeskatning, men hun har stor indsigt i skatterettens kringelkroge og Skats arbejde generelt. Hun er Tax and Public Affairs Director hos Grace Public Affairs. Hendes baggrund omfatter stillinger som presserådgiver i Skat, chef for et retssikkerhedsprojekt i Skat og videnjurist i Advokatfirmaet Bech-Bruuns skatteafdeling.

Tidligere bloggere på borsen.dk