Gode podcasts er som mentale bade

authorimage
BLOGS
Af: Tobias Lau
24. maj 2015

Jeg er begyndt ikke at læse 'de store' aviser. 

 
Det vil sige, jeg læser Information og Børsen hver morgen på standardcaféen, før jeg møder ind på kontoret. 
 
Men Berlingske: nej.
Politiken: nej. 
Jyllands-Posten: nej. 
 
Og tv-udsendelser herunder tv-avisen begynder efterhånden ikke længere at irritere mig. I stedet er de gået over i en fase, hvor de bare keder mig. 
 
At bryde med den gængse latte-journalistik i Danmark og i stedet bruge sin nyheds-fix-tid på andre medier, føles lidt som at løbe en tur eller tage et bad. Man kan bare mærke, at det er det rigtige at gøre. Og man føler sig renere og stærkere bagefter. 
 
Jeg er jo en den faste overbevisning, at verden står overfor en ny industriel revolution. Revolutionen består i, at entreprenører i produktion og vækst vil gå fra at opfatte ressourcer som uendelige, hvor væksten kun kan gå lineært opad, til at opfatte ressource som begrænsede, hvor væksten skal udvikles cirkulært (hvor ressourcer blandt andet recirkuleres i stedet for at gå tabt).  Denne forudsigelse er institutioner som McKinsey såvel som FN enige om. 
 
Nuvel. For at leve i dén verden, har jeg brug for andre kilder end de sædvanlige danske. De nye kilder jeg finder, bekræfter ikke min tro på den nye verden. I stedet har de det tilfælles, at de konsekvent, redaktionelt og direkte tror på, at verden kan ændres. Langt mere direkte end danske journalister tør eller har forestillingsevne eller redaktionel frihed til at beskrive. Om kilderne så videreformidler historier om at ændre verden i den 'forkerte' eller 'rigtige' retning i forbindelse med min overbevisning, er for mig underordnet. Sålænge jeg bliver udfordret og sålænge der tales til den indre pionérdrift vi alle besidder, får jeg mit mentale bad. 
 
Én kilde til brugbar og relevant information i denne kontekst, er podcasts. 
 
Det gode ved dem er, at man cykle, løbe, vaske op, falde i søvn til dem. 
 
Her er nogle gode podcasts, som jeg selv får meget ud af. 
 
Jeg har sat dem op på en linje, hvor venstre pol repræsenterer podcasts som sender programmer om hvad man kunne kalde det Rationelle/materielle, hvor højre pol repræsenterer podcasts om det Irrationelle/spirituelle. (Linjen duer ikke, hvis du læser det her på din smartphone).
 
 
<------------------------------------------------------------------------------------------------------->
Rationelle/materielle                                                                                   Irrationelle/spirituelle
 
                         Planet Money, NPR
                                                                                     Forfra med Jeppesen, Radio24syv
                   Freakonomics Radio
                                                 Cavling Kommittéen, Radio24syv
                                  Ideas, CBC Radio
                                                                                                      On Being med Krista Tippett
                   This American Life
 
 
 
 
Værsågod at dyk ned i verden af forundring, nysgerrighed og skaberlyst, fremfor... ja, det modsatte.  
 
 
Links:
 
 
 
 
 
 
 
Profil
Tobias Lau authorimage Tobias Lau er direktør i innovationsfirmaet Social Action, www.socialaction.dk, som udvikler miljøprojekter med et socialvidenskabeligt fokus. Tobias er medforfatter på bogen Massive Change (Phaidon 2004), som omhandler nye innovationsløsninger på verdens miljømæssige udfordringer. Derudover er Tobias medforfatter på bogen Concept Design om innovationsmetoder udgivet af Økonomi- og Erhvervsministeriet i 2007.

Tidligere bloggere på borsen.dk