Trusler danner sorte skyer over global økonomisk optimisme
Vores seneste globale økonomiske rapport fra Grant Thornton viser, at der er mere end spirende økonomisk optimisme i verden. Divideret ud klarer landene sig markant bedre end de forgangne 2 år - og endnu bedre siden 2013. Sandt at sige har vi måske ikke helt med nogen historisk spektakulær vækst at gøre, men konteksten taget i betragtning, kunne man nu potentielt sige, at det virkelig går den rigtige vej.
Især har vi lande, der er værd at bide mærke i, såsom Irland og Spanien, der har haft virkeligt store behov for redningspakkerne, da krisen var på sit højdepunkt, og nu viser vækststigninger på ca. 1,4 procent - og begge økonomier forventes at accelerere i 2015. Det må siges at være en positiv kovending.
Læg dertil også Den europæiske Centralbanks afgørelser med henblik på at iværksætte programmer, der kan skabe kvantitative lempelser - det skaber et langt bedre miljø for virksomhedsvækst.
Med andre ord: Vi har et godt fundament for økonomisk stabilitet og langsigtet vækst. Alligevel er det truet.
Trusler bekymrer globale erhverv
Vi skal ikke mange år tilbage, før den øgede globalisering var en rigtig varm kartoffel. Her var tale om et samlebånd af muligheder for import-/eksporteventyr, samarbejder, samt hvor man kunne finde sin arbejdskraft. Bekymringer kunne gå i retning af vekselvirkning og dønninger ved regionale konjunkturskifter, men den form for trusler, vi har set igennem de seneste år, har ikke før haft så direkte en indvirkning på erhvervslivets handlen og ageren.
Igennem interviews med mere end 1100 virksomhedsledere fra toppen af nogle af verdens største selskaber fandt vi frem til, at de "moderne" trusler, der sætter en stopper for tiltroen til fremtidig økonomisk stabilitet pt., blandt andet er:
- Hvis Storbritannien skulle forlade EU
- Hvis Grækenland skulle forlade EU
- En fortsat stigning i væksten og tilgangen hos de populistiske partier og deres påvirkning på samfund og erhvervsøkonomi
- Høj arbejdsløshed og lav vækst på tværs af markeder
- Højt gældsniveau (især EU-områdernes bekymring)
Sammenholdt med tidligere er de nye globale trusler mere konkrete - og så er det ikke småting, der er på tegnebrættet. Dette giver sig til kende i et ændret adfærdsmønster, når det handler om at lægge de langsigtede virksomhedsstrategier, i hvert fald når man ser på, hvor meget vægt man tillægger beregning af risici. Det gør os langsommere og mere forsigtige, og spørgsmålet er så, om det hæmmer vækst på den rigtige eller på den forkerte måde.
Ny mentalitet
Brændt barn skyr ilden, siger man. Og hvad der tidligere måske ansås som vådeskud ved spekulation i, hvad der kunne ske, bliver i højere grad taget alvorligt som potentielle flammer, der kan starte branden igen. Så selv en silkeglat sø kan altså ikke få erhvervsledere i verdens største virksomheder til at tro på, at der kommer stabilitet. Min vurdering er, at den tøvende adfærd og spekulation i truslerne er en refleksion af et nyt tankemønster, der vil præge fremtidens risikovilje enormt. Om det så i sig selv på den lange bane vil bidrage til en højere grad af stabilitet, det vil tiden så vise, omend det også er en fare i sig selv, at vi bliver konforme - igen.
Den fulde rapport er tilgængelig på nettet her, hvis det skulle have interesse for nogen at gå i dybden med tallene: http://grantthornton.dk/wp-content/uploads/2015/05/future_europe_report_final.pdf
Rigtig god weekend
Med venlig hilsen
Michael Winther Rasmussen

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak