Det er et spørgsmål om tid, før Fed hæver renten

authorimage
BLOGS
Af: Bo Bejstrup Christensen
25. feb 2015

Efter at have ført historisk lempelig pengepolitik i snart syv år, gør den amerikanske centralbankchef Janet Yellen klar til at tage de første skridt mod at stramme pengepolitikken. USA’s økonomi er nu kommet så langt i sin helingsproces - med en stærk vækst og faldende ledighed -  at centralbanken vurderer, at det er passende at stramme pengepolitikken i løbet af 2015.

Yellens besked er, at man stadig er et stykke fra målet. Der er fortsat ledige hænder på arbejdsmarkedet, og løninflationen er stadig for lav. Men samtidig gør Yellen det også klart, at baseret på centralbankens forventninger om fortsat høj vækst og betydelig jobskabelse, så er det kun et spørgsmål om tid, før arbejdsmarkedet er helt normaliseret, og løninflationen dermed vil stige.

Pengepolitikken bliver mindre forudsigelig

Det stiller derfor Yellen og de øvrige medlemmer af den amerikanske centralbank i et dilemma. De har nu i rigtig mange år kunne give os en høj grad af forudsigelighed omkring pengepolitikken, fordi de har været så langt væk fra deres målsætninger. Men da vi nu er tættere på målsætningerne, og centralbanken forventer at nå dem inden for en overskuelig periode, så er Yellen nødt til at forberede markederne på, at forudsigeligheden omkring pengepolitikken fremover bliver mindre.

Det første skridt – vurderer vi - vil blive taget i løbet af foråret, når centralbanken fjerner ordet ”tålmodig” i forhold til, hvornår man vil hæve renten første gang. Det var den klare og tydelige besked fra Yellen, da hun i går talte til Kongressen. Når det sker, kan centralbanken hæve renten ved hvilket som helst møde.  

Forudsætningen for denne første renteforhøjelse er selvfølgelig, at centralbankens forventninger om robust jobskabelse og tiltagende løninflation indfris. Vi vurderer, at økonomien vil være stærk nok til, at Fed kan hæve renten allerede til sommer. Men det helt centrale budskab er, at uanset om det bliver til sommer eller senere, så hæver Fed renten og strammer pengepolitikken i 2015.

Fed har været exceptionel tydelig omkring, at man er meget bevidst om ikke at skabe for meget tumult på de finansielle markeder. Så dette bliver en meget, meget langsommelig og stille proces.

Husk på at de stigende renter skyldes vækst

Men når alt dette er sagt, så skal vi huske på, at renterne er på vej op i USA, fordi økonomien langt om længe er ved at være normaliseret efter en exceptionel hård recession og en langsommelig helingsproces.

Stigende amerikanske renter er som udgangspunkt skidt nyt for amerikanske obligationer. Men renterne stiger af den rigtige årsag, nemlig solid vækst. Det vil sige, at der stadig vil være værdi at hente i fx virksomhedsobligationer, hvor man får en merrente. Amerikanske aktier kan godt komme til at lide kortvarigt, når markederne skal justere forventningerne i forhold til, at renterne er på vej op. Endelig vurderer vi, at den amerikanske dollar vil stige over for euro, fordi renterne i Europa fortsat vil være meget lave.   

Profil
Bo Bejstrup Christensen authorimage Bo Bejstrup Christensen blogger om udviklingen på aktiemarkedet, og hvornår man som investor bør skrue op eller ned for aktier og obligationer. Har man penge på spil, er han den rigtige at kigge over skulderen.

Som chefanalytiker i Danske Invest og Danske Capital har Bo Bejstrup Christensen 791 mia. kr. under forvaltning. Han er uddannet ved KU og Cass Business School med en MSc i Finansiering, Økonomi og Økonometri og har ti års praktisk erfaring.

Tidligere bloggere på borsen.dk