Ville du have sagt ja til en bestyrelsespost i OW Bunker?

authorimage
BLOGS
Af: Kim Ege Møller
21. nov 2014

20.000 aktionærer har mistet deres investering. 600 medarbejdere har mistet deres job. Konsekvenserne af konkursen i OW Bunker er massive – men de kan blive endnu større. For med kollapset i Danmarks næststørste virksomhed bliver det næppe lettere at tiltrække investorer og bestyrelsesmedlemmer til fremtidens børsnoterede virksomheder.

Prøv engang at forestille dig, at du på en småblæsende efterårsdag bliver kontaktet af en virksomhed, som du knapt har hørt om, men som målt i omsætning er en gigant. Virksomheden står foran en børsnotering og er i gang med at sammensætte en ny bestyrelse, og du bliver spurgt, om du vil være med. Hvad siger du? Er dit svar anderledes i dag, end det ville have været for et år siden? Sandsynligvis!

Torsdag udsendte den nu opløste bestyrelse for OW Bunker en interessant pressemeddelelse. I pressemeddelelsen gør man det helt klart, at man absolut intet kendskab havde til den massive kredit, som datterselskabet i Singapore havde givet. Hvis det er korrekt, så har direktionen og risk-management i OW Bunker handlet helt uden om alle beføjelser. Ikke desto mindre risikerer den nu tidligere bestyrelse at blive en del af det søgsmål, som de vrede aktionærer retter mod virksomheden. Samtidig vil bestyrelsens aktiviteter blive nøje gransket af politiet.

Afskrækker fremtidens bestyrelsesmedlemmer

Og så er det, man kan spørge igen: Ville du sige ja til at være medlem af sådan en bestyrelse?

Svaret er naturligvis nej. Krakket i OW Bunker viser, hvor galt det kan gå. For da den nuværende bestyrelse tiltrådte, var OW Bunker en 30 år gammel virksomhed, der i al stilhed havde formået at vokse til en massiv omsætning. Alt var, som det skulle være, og virksomheden stod foran en børsnotering – bakket op af nogle af erhvervslivets skarpeste og mest prominente eksperter. Alle havde et klart og sikkert også sandfærdigt billede af en veldrevet og sund virksomhed.

De seneste uger har bragt en række farverige historier frem om baggrunden for krakket i OW Bunker. Tilsammen tegner de et billede af en virksomhed, der faldt helt sammen på grund af nogle vanvittige handler og kreditter, gennemført over meget kort tid – og som, hvis man skal tro bestyrelsens pressemeddelelse i dag, blev foretaget helt uden bestyrelsens vidende og godkendelse. 

Det, der skete i OW Bunker, kan i princippet ske i alle virksomheder. I IT Factory så vi, hvordan en enkelt mand kunne omgå ikke bare bestyrelsen, men også medarbejdere og kunder i en desperat jagt på penge.

Due diligence inden man lader sig vælge?

Når korthuset kollapser, kigger alle naturligvis på bestyrelsen. I OW Bunker sidder bestyrelsen, ifølge pressemeddelelsen, tilbage lige så overraskede og forfærdede som aktionærerne, medarbejderne og pressen. Men for bestyrelsens vedkommende bare med et muligt sagsanlæg og en erstatningssag på halsen, og selvom man kan forsikre sig mod en del af det, er en retssag og politiundersøgelse stadig stærkt ubehageligt.

Hvis man igen skal kunne tiltrække dygtige og erfarne erhvervsfolk til også at tegne de mindre kendte børsnoterede virksomheder, så kræver det, at vi nu tager en diskussion om, hvordan man som bestyrelse kan sikre sig mod det, der i denne måned ramte bestyrelsen i OW Bunker. Bestyrelser kan drages til ansvar for det, de ved, og det de burde vide – men hvor går grænserne? Hvor går grænserne for, hvornår man bør reagere? Og hvor omfattende en due diligence skal et nyt bestyrelsesmedlem foretage inden man lader sig vælge til en virksomhedsbestyrelse?  Den diskussion er ikke let, men diskussionen er en forudsætning, hvis det igen skal være muligt at tiltrække de dygtigste erhvervsfolk til fremtidens børsnoterede virksomheder. Indtil da vil svaret på overskriften af denne blog sandsynligvis fremover være et ’nej tak’.

Profil
Kim Ege Møller authorimage Kim Ege Møller er chefrådgiver i MSLGROUP, og har mere end 15 års erfaring med journalistik, strategisk kommunikation og PR.

Hvordan kommunikerer man om nyheder, forandringer, disruption og kriser? Kim Ege Møller skriver om kommunikation i erhvervslivet, om strategier, håndtering og konsekvenser.

Kim Ege Møller, er 44 år, uddannet journalist og har gennem de sidste 20 år været kommunikationschef i en række større danske og internationale virksomheder, og er i dag chefrådgiver i kommunikations og lobby-virksomheden MSLGROUP.

www.mslgroup.com

Få Kims indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk