Opråb! Verden udvikler sig eksponentielt, men er politikerne hægtet af?

Kris Østergaard & Laila Pawlak

Forleden udforskede DR2s Nikolaj Sonne selvkørende biler i programmet So Ein Ding. I en sekvens er han ude at køre i en delvist selvkørende Mercedes med transportminister Magnus Heunicke og viser hvilke egenskaber bilen har. På et tidspunkt fjerner Sonne hænderne fra rattet og fødderne fra pedalerne og transportministeren griner begejstret, men også, forståeligt, lettere nervøst. Han er overrasket over oplevelsen, og over hvor langt f.eks. Google er i udviklingen af selvkørende biler. I samme moment afslører transportministeren at selvkørende biler slet ikke indgår i de trafikplaner, der arbejdes på frem mod 2030 på EU niveau. Transportministeren kalder selv oplevelsen en 'øjenåbner' og fortæller på sin twitter, at han 'lærte meget' den dag.

Dette indlæg er ikke skrevet for at udstille transportministeren. Det er heller ikke en argumentation for førerløse biler. Men programmet viste desværre et eksempel på fundamentalt manglende politisk indsigt i et fuldstændig afgørende udviklingsområde for vores fremtidige samfund nemlig de muligheder den eksponentielle udvikling af teknologi skaber. Det er ikke kun ressourcespild, men direkte vanvittigt hvis der bruges – hvad må antages at være mange – embedstimer på at udfærdige fremtidsstrategier uden hensyntagen til kritisk teknologisk udvikling. De fleste startups, studerende og folk med bare en smule teknologisk interesse ved, at det allerede er lovligt at køre i selvkørende biler i flere amerikanske stater og at de fleste bilmærker med respekt for sig selv tester forskellige teknologier på deres laboratorier. Imidlertid vidste vores transportminister det ikke.

Forhåbentlig er det ikke symptomatisk for videnniveauet i folketinget omkring teknologiens eksponentielle udvikling og dennes betydning for vores samfund. Der skal træffes afgørende strategiske beslutninger allerede i dag for at skabe et fremtidssikret samfund, med velfærd, tryghed og konkurrencedygtighed for os alle. Hvis vores politikere udelukkende arbejder ud fra et lineært verdenssyn og ikke er bekendt med selv de mest hypede og velomtalte teknologiske udviklinger indenfor deres resortområder (eller deres embedsværk kan klæde dem på), så er der reel risiko for, at der politisk bliver truffet, ikke bare uhensigtsmæssige, men direkte skadelige beslutninger, som kommer til at påvirke virksomheder, nuværende og kommende iværksættere og samfundsborgere negativt, fordi vi bliver overhalet indenom. Bare som eksempel har hele den politiske superliga i et land som Uruguay fløjet de dygtigste specialister i kunstig intelligens, robotteknologi, nanoteknologi og lignende til landet for at blive skarpere på den teknologiske udvikling og sikre, at de udvikler landet for fremtiden. Uruguay! Ellers ikke et land vi normalt sammenligner os med. I Danmark vidste transportministeren ikke, at der findes selvkørende biler. 

Her er en liste over sandsynlige udviklinger i vores samfund inden for de næste 10 år. Denne liste er sammensat på baggrund af input fra verdens førende forskere inden for bl.a. kunstig intelligens, robotteknologi og biotech fra Singularity University - en af verdens førende tænketanke, stiftet af Ray Kurzweil, der bl.a. er Google's Head of Engineering og Peter Diamandis, manden bag X Prizes, der bl.a. kickstartede kommerciel rumfart.

1. Der vil være ca. 3 milliarder flere internet brugere. Primært fra den 3. verden. Tænk over al den ekstra brain power og hvor den kommer fra!

2. Vi går fra 8 milliarder til 1 trillion forbundne enheder og vil i effekt have The Internet of Things, hvor alting kommunikerer med hinanden.

3. Prisen for en fuld gen-profil vil falde så dramatisk, at det vil give sundhedssystemet mulighed for at give alle samfundsborgere en gen-profil. Tænk over hvad det bl.a. vil betyde for vores evne til at forudsige sygdomme.

4. Super venture capitalisten Vinosh Khosla vurderer, at en stor del af al kirurgi vil blive udført af robotter. Hvad betyder det for hvilke læger vi skal uddanne, og hvordan?

5. IBM's Watson - eller en lignende kunstig intelligens - vil hjælpe læger med at diagnosticere og advokater med at læse loven. Kunne man måske endda forstille sig at folketinget ville have en "Watson", der objektivt vurderede lovforslag? Et radikalt skifte for demokratiet.  

6. Rullestole vil kunne udskiftes med exoskeletons, så de lammede vil kunne bevæge sig frit eller i det mindste friere.

7. 3D printere vil i stigende omfang findes i private hjem. Det vil have konsekvenser for et hav af virksomheder, når kunderne selv kan printe produkterne frem for at købe dem i butikker eller bestille dem online.

8. Vi må forvente, at der vil være førerløse biler på gaderne. Kun lovgivernes manglede vilje vil kunne holde det tilbage. De objektive argumenter ift. tidsbesparelser, færre ulykker og mindre CO2 udledning er enorme.

9. Vi har bevæget os fra en verden, hvor det tog 20 år at skabe en milliardforretning til at det tog Whats App 18 måneder at blive solgt for flere milliarder. Årets Gazelle virksomhed i Danmark, Kiiloo, er vækstet 2215% over de seneste 4 år. Gad vide hvor hurtigt en milliardvirksomhed vil kunne skabes om 10 år? På 1 måned? Over night?

10. Op mod 40% af de nuværende Fortune 500 virksomheder vil have lavet en Kodak, fordi de ikke er fulgt med teknologiens eksponentielle udvikling.

Ovenstående er givetvis en kontroversiel liste, som mange gerne vil argumentere imod som utopisk. Vi taler imidlertid ikke her om, hvorvidt det er skræmmende eller ønskværdigt. Der er sol- og skyggesider ved enhver form for udvikling. Men selv hvis ovenstående er bare 25% rigtigt, så ændres vores verden radikalt i de kommende år og hver og én af de 10 ovenstående punkter kommer til at have afgørende betydning for vores samfund. Til sammen udgør de en massiv disruption. Vores politikere og embedsfolk SKAL være klædt på, så de kan forholde sig til disse ting, hvis de skal kunne træffe begavede beslutninger.

Så lad dette være et opråb til de danske politikere, embedsværket - og meningsdannere i det hele taget. Vi er alle nødt til at forstå, at teknologi udvikler sig eksponentielt. Vi skal forstå det, ikke for teknologiens skyld, men fordi det har afgørende betydning for, hvilket samfund vi kan og skal skabe allerede i dag. Tag til Singularity University eller lignende steder og bliv inspireret. Tal med alle teknologi-eksperterne i Danmark - der er mange (Danmark har eksempelvis det største Singularity University Alumni i verden målt pr. indbygger). Besøg DTU og snak med dem dér – de er virkelig seje! Lær alle de sindssygt dygtige og inspirerende startups at kende, der sidder rundt omkring i det danske iværksætter-miljø og arbejder ud fra en forståelse af udviklingen. Den eksponentielle udvikling byder på så mange muligheder for individet, virksomheder og for vores samfund, at det er bydende nødvendigt, at også vores politikere involverer sig.

Lad os for Danmarks skyld håbe, at der er flere politikere, der gør som Magnus Heunicke og kaster sig ud i at opleve teknologien. Der er jo en reel chance for, at de bliver begejstrede og lærer en masse – lidt ligesom en transportminister i en selvkørende bil for første gang. 


 

Se flere blogsProfil

Kris Østergaard & Laila Pawlak

Kris Østergaard & Laila Pawlak

Kris Østergaard og Laila Pawlak driver bureauet DARE2, der designer værdiskabende kundeoplevelser for en international portefølje af virksomheder. Begge er Certified Experience Economy Experts, Singularity University Alumni og vindere af den prestigefyldte Experience Management Achievement Award. De driver DARE2mansion, et tidligere autoreservedelslager på Østerbro, der i dag er co-working space og inkubator for en forskelligartet gruppe af ambitiøse iværksættere og eventsted for etablerede virksomheder.

Kris er co-founder og Chief Philosophy Officer og den primære drivkraft bag DARE2's research inden for kundeoplevelser, markedstrends, Generation Y og Z samt iværksætteri og innovation.

Laila er founder og Chief Impact Officer i DARE2 og en efterspurgt facilitator og keynote speaker.

www.DARE2mansion.com