Brasilien: Sambaafkast i økonomi i tilbagegang har speciel forklaring

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
04. sep 2014

Brasilianske aktier var ikke blot det bedste aktiebekendtskab i august måned, men har år til dato fortrængt ellers meget formstærke aktiedanmark fra den øverste afkastmæssige aktiepodieplads med næsten 19 % i afkast. Det lyder måske for nogen lidt underligt i en tid, hvor der netop er kommet negative væksttal for kvartalet og Brasilien befinder sig i en teknisk recession. Der er dog en ”naturlig” forklaring på om ikke alt, så dog det meste. Således også i denne henseende.

Brasilianske aktier i storm form i august

Nok forpassede Brasilien hjemmebanemuligheden for at hjemtage VM fodboldtrofæet. Det har dog ikke forhindret dem i at vinde august måneds aktiepokal med en stigning på lige under 10 % for det toneangivende Bovespa indeks. Også for helåret er Brasilien nu kravlet forbi selv det danske OMX C-20 og har for de første 8 måneder af 2014 belønnet sambainvestorerne med i underkanten af 19 % i afkast.

Kursfremgang og økonomisk sammentrækning?

Det er ikke mere end et par dage siden BNP tallene for andet kvartal blev offentliggjort. Et fald på 0,6 %, betyder sammen med en tidligere nedrevidering af tallene for 1. kvartal, at Brasilien er i teknisk recession med 2 på hinanden følgende kvartaler med økonomisk tilbagegang. På den baggrund er det måske lidt overraskende, at investorerne har kunne lægge næsten 20 % oveni aktieværdierne siden årsskiftet. Der er dog en god forklaring herpå.

Det handler om politik

De seneste år har den brasilianske økonomi alt andet end sprudlet under præsident Dilma Rousseff. Inflationen og renten er høj, samtidig med at væksten har været lav. Den høje inflation har hæmmet indtjeningsmulighederne for en række selskaber, hvis salgspriser bliver holdt kunstigt nede af politiske og noget nær planøkonomiske dekreter. Virksomhedernes inputpriser stiger uden muligheder for at sende disse stigninger videre til kunderne. Det udhuler indtjeningen.

Lavvækst er uvant

Den svage økonomiske udvikling, som for ”brasserne” er noget uvant, har skabt en betydelig utilfredshed i landet. Forud for det kommende præsidentvalg i efteråret, har der i meningsmålingerne været stigende tilslutning til andre præsidentkanditater end den siddende Dilma Rousseff. Det er netop kombinationen af utilfredshed med den nuværende ledelse, håb om udskiftning, forandring og reformer som sammen med meget lave investorforventninger i starten af året, har givet de gode afkast. Udenlandske investorer har i stort omfang spekuleret i en dårlig økonomisk udvikling, som også er indtrådt. Udsigten til at der kan komme et præsidentskifte, har dog gjort investorerne nervøse for at Brasilien i forbindelse med valget kan ændre kurs, og det er ikke mindst det, som har fået investorerne til at forvente bedre tider.

Kursfald hvis reformer og systemskifte udebliver

Investorerne sætter nu deres lid til at der kommer et systemskifte. Kommer det ikke, må investorerne på kort sigt vende tilbage til realiteterne, som peger på en økonomi ikke kun i slæbe-, men snarere i bakgear. Mens der er masser af sambarytmer i aktiekurserne, kan man ikke sige det samme om økonomien.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk