Vestas 8 mia. mindre værd: Skal Vestas ledelsen bøde for investorskuffelser?

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
28. aug 2014

Efter Vestas i sidste uge aflagde regnskab, har aktiekursen været ude på en karruseltur. Hvad der først lignede en 3-5 % stigning ovenpå en opjustering af helårsforventningerne på EBIT niveau til ”minimum 6 %, blev efterfølgende vekslet til en gedigen kurslussing på mere end 10 % ca. 1 uge efter. Investorerne er skuffede og sure; 8 mia. markedsværdikroner forsvundet. Nogen kaster nu deres vrede på ledelsen. Det er ikke kun mærkeligt, men også urimeligt.

Meget er ændret i Vestas de seneste 2 år

Nok er Vestas aktien faldet den seneste uge. Det kan dog ikke ændre ved billedet af at om ikke alt, så dog meget er ændret til det bedre. Rækken af endeløse nedjusteringer, risiko for kapitaludvidelser, manglende ejerskabsfornemmelse hos ledelsen og i det hele taget en mangel på styring er klart fortid. Ingen investorer ønsker sig tilbage til den tid.

Kursfald har mange fædre

Aktiekursen er faldet og investorerne er begyndt at investeringsmugge lidt i krogene. Det virker som om den stærke tandem, Runevad/Nordberg i form af henholdsvis direktør/bestyrelsesformand er kommet lidt i modvind. Efter min mening er det en noget harsk investorattitude at sende bolden og investeringsaben videre til ledelsen. Kursfaldet kan skyldes en kombination af flere faktorer:

  • Investorerne kan være skuffede over at opjusteringen ikke handlede konkret om kroner og øre, men om EBIT margin. Forskellen kan være at ”kroner og øre” også ville indbefatte forventningsstyring med hensyn til omsætning.
  • Udenlandske investeringshuse har været harske i deres vurdering af regnskabet. De udenlandske investeringsbanker har de seneste 4-5 år generelt været mere skeptiske end de danske ditto.
  • Analytikere har efterspurgt en ”guidance” eller direktørvejledning der indtjeningsmæssigt rækker længere ud end blot for 2014. Det har de ikke fået og det har været en skuffelse.
  • Kursen er steget eksplosivt de seneste år og også op til regnskabsaflæggelsen var der kurseufori. Det er længe siden, at Vestas med en aktiekurs på blot 25,- havde en markedsværdi på rundt regnet 5 mia. Efter ca. en tidobling af aktiekursen, øges forventningerne og kravene til hvilke resultater, som skal leveres.
  • Cash flow i regnskabet var en mindre skuffelse for nogen.

Den nye ledelse har gjort det fremragende

At der er nogen som vender deres skuffelse mod ledelsen, må enten bygge på en misforståelse eller være et udtryk for skuffelse over kursudviklingen. Ledelsen har ikke stillet noget i udsigt, som de ikke har indfriet. At de ikke fremadrettet ønsker at binde sig til noget, som ligger et ”godt stykke ude i fremtiden” er ikke særlig overraskende. Der er ikke langt fra helt til skurkerollen. At give ledelsen skylden for kursfaldet, er der dog ikke nogen særlig god grund til. Bestyrelsesformand Nordberg og hans ”opfindelse Runevad har gjort det fremragende. Deres stil er løbende at ”levere” og det er der ikke ændret ved.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk