Ny topchef i Norden: Nedjustering for helåret svær at undgå

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
18. jun 2014

Efter gårsdagens meddelelse om at topchefen Carsten Mogensen i Norden stopper, faldt aktien yderligere og fortsatte den seneste uges meget negative udvikling. Investorerne har nu fået flere udfordringer på kort sigt at slås med. Usikkerhed i ledelsestoppen skal nu lægges oveni den indtjeningsmæssige usikkerhed der kommer som følge af de faldende og ekstremt lave tørlastrater. Norden har i 2013 markant øger deres eksponering mod spotmarkedet i forventning om netop bedre rater. Bliver det Carsten Mogensen eller hans efterfølger som skal komme med en stor nedjustering af forventningerne?

Norden – disciplineret i en udisciplineret industri

Tørlastbranchen er ”investeringsvanskelig”. Forretningsbetingelser, som kendetegner industrien og dens aktører, tillader i det generelle tilfælde ikke på lang sigt at man kan lave et overnormalt afkast. Der er for meget ”herreløs” kapital og for lidt økonomidisciplin. Norden er ikke kun, men også aktiv i tørlastindustrien. Det er ikke på grund af Norden at industrien er præget af manglende økonomisk disciplin. Norden har historisk gjort det bedre end industrien. På den anden side forhindrer netop industriens beskaffenhed, at Nordens investorer kan tjene mange penge.

Norden har øget spoteksponering

Af årsrapporten fra 2013 fremgår det, at Norden, ligesom andre aktører har positive forventninger til 2014. Det har naturligt medført, at den del af Nordens indtjening som kommer fra ”her-og-nu rater” i spotmarkedet uden langsigtet afdækning, er stigende. Det er naturligt, hvis man forventer stigende rater. Hvis raterne stiger kan man således får mere for sine ”varer” og modsat ved ratefald.

Tørlastrater historisk lave

Desværre for Norden har raterne udviklet sig lige modsat. De lave rater er fortsat ind i 2014 og endda blevet forværrede den seneste uge med fald på mere end 10 % for tørlast. Aktuelt befinder tørlast indekset ”Baltic Dry”, som måler udviklingen i rater for forskellige skibstyper og –størrelser, sig på indeks 858. Over de seneste 20 år har indekset bevæget sig fra en bund på 554 og en top i 2008 på 11.793. Sidstnævnte var dengang der var fuld damp under kedlerne i Kina.

Nedjustering fra afgående eller ny direktør?

Efter 1. kvartal nedjusterede Norden forventningerne til 2014 på grund af netop de lave rater. En ny nedjustering for helåret er meget sandsynlig. 1. halvår er ved at være slut, og fortsat faldende rater gør, at helårsforventningerne sandsynligvis må nedjusteres endnu engang, som konsekvens af en øget eksponering mod spotmarkedet og tabsgivende og lave aktuelle niveauer. Spørgsmålet er så blot om det bliver den afgående direktør, som meddeleler den, eller om den nye starter med at gøre ”rent” i forventningslokalet hos investorerne?

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk