ECBs sølvkugle: Draghi kom med mere end ventet på fars dag

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
05. jun 2014

ECB har i dag leveret en pengepolitisk lempelse langt ud over det forventede.

Ikke alene har man sænket renterne og introduceret negative renter. Man har ligeledes introduceret en ny målrettet, langsigtet repo tildeling (TLTRO), der skal sikre likviditet til udlån til erhvervslivet på ikke mindre end 400 mia. EUR, og meddelt at man ser på detaljerne for et program til opkøb af asset-backed securities (ABS). Hertil kommer at man ophører med steriliseringen af likviditetseffekten af det såkaldte SMP program.

Hvert af de ovennævnte forslag har været nævnt som mulige, men ingen havde vel ret beset forventet at de ville blive leveret samtidigt og på en gang.

Som en sidebemærkning så øger ECB samtidigt de økonomisk prognoser for de kommende år, og venter således vækst på 1,7% i 2015 (fra 1,5%) og 1,8% i 2016. I 2014 forventes en vækst på 1,0%. Hvad angår inflationen forventer ECB inflation på 0,7% i år, 1,1% næste år og 1,4% i 2016.

Vi kan nok ikke forvente så meget mere på rentefronten, men Draghi har klart signaleret at der kan komme mere i form af ikke-konventionelle tiltag.

Overordnet set er det en forholdsvist kompliceret pakke vi har fået i dag, og det kommer til at tage lidt tid for alle detaljerne at bundfælde sig. Kommentarerne kan dog falde i to dele. For det første er det positivt i forhold til den europæiske økonomi. Måske er det ikke en bazooka, vi taler om, men i det mindste mere end en vandpistol.

For det andet er det positivt for risikobehæftede aktiver. Det er positivt for den europæiske periferi, om vi så taler om rentespænd overfor Tyskland eller small cap aktier. Det er positivt for banksektoren.

Endelig er det positivt generelt set, fordi vi fastholder en global pengepolitik, der endnu er exceptionel lempelig. Så længe vi kan fastholde en økonomi i fremgang, så længe vil det være naturligt at tro på stigende aktiekurser og faldende risikopræmier.

Nå ja, og de danske boligejere kan glæde sig over at boligrenterne nok vil forblive på historisk lave niveauer i ganske lang tid endnu.

Nationalbanken er lukket i dag, men jeg forventer ikke at man vil følge efter ECB med en rentesænkning i morgen. Derimod er der grund til at forvente at C20CAP vil sætte en ny historisk rekord i morgen. 

 

Pressemeddelsen kan læses her: 

 

http://www.ecb.europa.eu/press/pressconf/2014/html/is140605.en.html

 

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk