Sådan slår man markedet – læren fra Warren Buffet

authorimage
BLOGS
Af: Caspar Rose
29. maj 2014

Warren Buffet og hans selskab Berkshire Hathaway er en legende, ikke bare i investeringskredse, men også i den brede amerikanske befolkning. Årsagen er dels, at han systematisk har bevist, at man kan slå aktiemarkedet, samtidig med at han har doneret enorme summer til velgørende formål. Buffet er nummer tre på Forbes liste over verdens rigeste personer, men det interessante spørgsmål er, hvordan han nåede denne position. Dette spørgsmål vil jeg fokusere på i en række indlæg her på min blogs på Børsen.

Buffets businesscase

For at forstå hans succes, må man forstå hans forretningsstrategi. Buffets investeringer er bygget op omkring konglomeratet Berkshire Hathaway, som i dag helt eller delvist ejer over 80 virksomheder. Senest har Buffet erhvervet halvdelen af fødevareproducenten Heinz, mens han har store minoritetsandele i stabile virksomheder som American Express, Coco-cola, IBM og Wells Fargo. En af hemmelighederne bag Buffets succes, er en meget bevidst udvælgelse af virksomheder, hvilket jeg vil komme tilbage til i de følgene blogindlæg, eller med andre ord; value for money.

Warren Buffets evne til at se muligheder og slå markedet er uden for diskussion. En investor som for halvtreds år siden købte en aktie i Buffets Berkshire til 11 dollars og som beholdt sin aktie, vil stå med over 190.000 dollars i hånden, hvilket svarer til et årligt afkast på ca. 21 %. Selskabet har i dag en samlet markedsværdi på over 300 mia. dollars, hvilket får vores egne børsfyrtårne til at ligne dværge.

langsigtet horisont

Dette betyder ikke, at Buffet i korte perioder, altid slår markedet, eller endda leverer samme afkast som markedet. I årene op til IT og dotcom boblens sammenbrud ved årtusindeskiftet haltede Buffets afkast bagefter. Helt konkret faldt Berkshire Hathaways aktiekurs fra juni 1998 til februar 2000 44 %, mens markedet i samme periode steg 32%. Men som bekendt var meget af markedet drevet af varm luft, og kort efter kollapsede adskillige selskaber og markedet fik en ordentlig blodtud.

Pointen er, at en investering for Buffet er en langsigtet investering, ikke en kortsigtet spekulation. I årene efter finanskrisen fra 2009-2013 faldt Berkshire Hathaway således mere end S&P indekset. Årsagen til dette er, at markedet nærmest brød sammen i 2008 og aktierne faldt generelt langt mere end Berkshire Hathaway. Hvem husker ikke de dage, da Danske Bank blev handlet til en kurs lige under kurs 30!

Konceptet er fundamentalanalyse

Fundamentet for Buffets strategi er en fundamental analyse af virksomheden, som bygger på information, der også er tilgængelig for alle de øvrige markedsdeltagere. Men hvis Buffet systematisk kan slå markedet, kan markedet ikke altid være effektivt (efficient på engelsk, som er en more korrekt benævnelse). De øvrige markedsdeltagere har jo samme information til rådighed og priserne burde derfor i ligevægt afspejle dette! Men i praksis, er markedet ikke altid i ligevægt.

Næsten 40 % af al handel med aktier generes nu på baggrund af computere, som er programmeret til at reagere på særlige ”events” samt historisk kursudvikling, som i høj grad bygger på grundig tidsrækkeanalyser. Pointen er, at man forsøger at forudsige morgendagens kurs (afkast) ved at se på historikken. Man kan være kritisk over for denne computergeneret handel, men alt andet lige fremmer det faktisk likviditeten og effektiviteten på kort sigt.

Buffets investeringsmodel er bare en helt anden. For Buffet er morgendagens kurs ligegyldig, ligesom selskabernes næste kvartalsmeddelelse ikke påvirke hans investeringsbeslutninger. Som Buffet udtaler. ”The price is what you pay, value is what you get”. Djævlen ligger som bekendt i detaljen, så hvordan kan man eftervise, at Buffet systematisk har slået markedet? Svaret ligger i hvordan man risikokorrigerer afkastet, hvilket i praksis ikke er en så lige til, men det kommer vi til at høre mere om.

Hvad der er i vente

I de følgende blogindlæg vil jeg give et indblik i Buffets investeringsstrategi dvs. på mere konkret vis, illustrere hvordan man på langt sigt kan slå markedet. Det betyder, at jeg bl.a. vil komme ind på berettigelsen af konglomerater, value versus growth aktier, tesen om effektive markeder, aktiv versus passiv investeringsstrategi, så hold øje med bloggen!

Profil
Caspar Rose authorimage Caspar Rose er professor på CBS, Institut for International Økonomi og Ledelse. Hans forskningsområder er veldokumenteret i adskillige internationale tidsskrifter og omfatter både selskabsledelse (corporate governance) samt de finansielle markeder og virksomheder. Desuden rådgiver Caspar Rose virksomheder og organisationer inden for områderne: Bestyrelsesledelse, strategisk risikostyring og investeringsstrategi. Caspar Rose underviser bl.a. på CBS executive bestyrelsesuddannelsen, men afholder desuden egne skræddersyede bestyrelseskurser på privat free lance basis.

Caspar Rose har dels en baggrund som jurist (cand.jur.) og økonom (cand.merc. og Ph.D. i finansiering). Caspar Rose har desuden en betydelig praktisk erfaring bl.a. som juridisk konsulent i Dansk Industri samt chefanalytiker i Danske Bank, hvor han har arbejdet med risikostyring.


Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk