1. maj blev en festdag: ny historisk rekord for globale aktier

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
05. maj 2014

 

 

00’erne og starten på 10’erne har været bøvlede for mange aktieinvestorer. Globale aktier faldt kraftigt mellem 2000-2002 i kølvandet på dotcom boblen. Vi var kun lige kommet i godt humør inden finanskrisen ramte i 2007. Men nu kan vi måske lægge dette bag os:

 

Den 1. maj satte det globale aktieindeks MSCI World en ny all-time-high. Dermed har vi brudt igennem toppen fra 2007.

 

 

At måle alene på kursen er populært, men grundlæggende set forkert idet udbytter er en vigtig del af det samlede afkast. Ser vi på MSCI inklusiv reinvesterede udbytter er vi nu komfortabelt forbi toppen i 2007.

 

Købte man en kurv af globale aktier i oktober 2007 står man i dag med et afkast på 16%. Dette svarer til 2,2% per år. Regner vi afkastet om til danske kroner kommer vi op på 19,6% (2,8% p.a.). Ikke meget kan man hævde, men måske rimeligt når man betænker at vi har gennemlevet den værste finansielle krise i mands minde.

 

 

Det er værd at erindre, at aktier periodevis oplever 10-20 årige perioder med beskedne eller negative afkast når vi renser for inflation. Typisk afløses disse sekulære bear-markeder af sekulære bull-markeder, der leverer exceptionelle afkast. Jeg kan ikke med sikkerhed sige, at vi står på tærsklen til et nyt vedvarende bull marked, men man kan påpege at udgangspunktet er rimeligt: lav inflation, ledig kapacitet, teknologiske kvantespring, samt en offentlig sektor der i de seneste år har gennemgået ret omfattende besparelser mange steder.

 

 

 

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk