Snyder ECCO og Vestas virkelig for milliarder i skat?

authorimage
BLOGS
Af: Kim Ege Møller
04. apr 2014

SKAT agerer anklager og dommer, og DR agerer bøddel i sagerne mod de 77 multinationale virksomheder, der beskyldes for at snyde i skat. Respekt for de dygtige spinddoktorer i SKAT – men er det fair at udråbe 77 virksomheder som skattesnydere i sager, hvor det er tvivlsomt, om der nogensinde vil falde dom? Og hvordan forbereder virksomhederne sig på at undgå at blive udråbt som skattesnydere?

“Skat snydt for milliarder af 77 multinationale koncerner”. Overskriften på dr.dk og i TV-Avisen var krystalklar og blev kopieret på et hav af andre medier. 77 multinationale virksomheder – heriblandt ECCO, Vestas, Microsoft og Intel – snyder staten - og dermed os alle sammen for milliarder af skattekroner. Det er supergodt spin af SKAT – men er det også rigtigt? Næppe!

Egentlig burde historien ikke komme bag på nogen. SKATs dygtige spindoktorer præsenterer nogenlunde hvert halve år historien om, at en række store danske virksomheder unddrager statskassen for et hastigt stigende milliardbeløb. Og nu går SKAT – på vegne af os alle sammen – målrettet efter skatteunddragerne. Skattesnyderne burde ryste i bukserne, og vi burde alle være glade.

Men det, historien på dr.dk ikke fortæller, er, at der slet ikke er tale om nye sager. Faktisk er der slet ikke tale om ‘sager’ i traditionel forstand. For trods de bombastiske, forargende overskrifter er der faktisk lige nu ingen, der ved, om SKAT har ret i sin påstand. I bedste fald kan man betragte historierne som et partsindlæg fra SKAT, der forfærdelig gerne vil fortælle, at de går målrettet efter de allerstørste skatteål.

Hængt ud som skatteål

For spørger man nogle af de virksomheder, der bliver hængt ud på forsiderne af medierne, så er der en anden side af historien. En af de virksomheder, der hænges ud, er ECCO – og her er sagen næsten 10 år gammel. I den noget bedagede sag mod ECCO kræver SKAT, at det overskud, man har leveret i andre lande som Indonesien og Thailand, skal beskattes i Danmark. ECCO har allerede betalt skat af overskuddet i det land, hvor pengene er tjent, endda til en højere skatteprocent end i Danmark. Hvem der har ret – SKAT eller ECCO – er der ingen der ved, før domstolene har talt. Alligevel har SKAT øjensynligt ingen kvaler ved at hænge ECCO ud som skattesnyder.

Tidligere er også Vestas, Novo Nordisk se her: http://ow.ly/vq4ck,  og it-virksomhederne Microsoft og Intel blevet hængt ud af SKAT se her: http://ow.ly/vq4gp og DR har imponerende nok været i besiddelse af hemmelige rapporter og notater, der skulle dokumentere, at selskaberne skylder det danske samfund milliarder af skattekroner. Problemet er bare, at ingen af de selskaber, der hænges ud, er blevet dømt til at betale de mange milliarder, og det er mere end tvivlsomt, om det nogensinde sker.

Virksomhederne bør sige det som det er

Som skatteborgere i Danmark har vi alle en stor interesse i, at SKAT går hårdt og målrettet efter de store skattesnydere. Den interesse udnytter SKAT effektivt med historien om de 77 selskaber. Samtidig får man medierne i almindelighed og DR i særdeleshed til at agere bødler ved at hænge de 77 selskaber ud på avisforsiderne og som tophistorier i nyhedsudsendelserne. Det sker, selvom virksomhederne altså hverken er dømt eller er tæt på at blive det. Det er supergodt spin, men er det også fair?

Der kan gå år, før der falder afgørelser, der enten giver SKAT ret eller frifinder virksomhederne. Imens bruger SKAT medierne til at føre kniven over selskaberne ved at udråbe dem til skattesnydere – og for en hel del selskaber er den straf betydeligt større end en eventuel straf, hvis SKAT får ret.

ECCO havde i denne uge modet til at gå imod SKATs skarpe spindoktorer og forklare, hvad sagen mod dem handler om. Så kan enhver se, at heller ikke ECCO er en virksomhed, der spekulerer i Transfer Pricing og skattesnyd. Skal man give et godt råd til de øvrige 76 selskaber, bør man gøre det samme – og ærligt og klart fortælle, hvorfor de er uenige med SKAT.

I mellemtiden synes jeg, at man i SKAT bør overveje om den rå stil – som jeg vil mene er et levn fra fortiden – er fair. Er det fair, at man fodrer medierne med historier om sager, der ikke nødvendigvis handler om bevidst skattesnyd og Transfer Pricing, men snarere om uenighed i skattesager?  Holger K Nielsen og samtlige skatteministre efter ham, har prædiket respekt for borgere og virksomheder, men kamp mod de virkelige skatteunddragere – der synes at være milevidt fra den holdning til spinddoktorernes handling.

Profil
Kim Ege Møller authorimage Kim Ege Møller er chefrådgiver i MSLGROUP, og har mere end 15 års erfaring med journalistik, strategisk kommunikation og PR.

Hvordan kommunikerer man om nyheder, forandringer, disruption og kriser? Kim Ege Møller skriver om kommunikation i erhvervslivet, om strategier, håndtering og konsekvenser.

Kim Ege Møller, er 44 år, uddannet journalist og har gennem de sidste 20 år været kommunikationschef i en række større danske og internationale virksomheder, og er i dag chefrådgiver i kommunikations og lobby-virksomheden MSLGROUP.

www.mslgroup.com

Få Kims indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk