Ukraine er ingen game changer for aktiemarkederne

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
04. mar 2014

Efter en længere periode med en massiv optur på aktiemarkederne, fik investorene en advarsel om at verden fortsat er præget af faktorer som i mere end en forstand kan forstyrre freden. Ikke kun men også på de finansielle markeder. Jeg tror ikke Ukraine/Rusland er en game changer, men en advarsel:

  • Hverken Rusland, USA, Europa eller for den sags skyld NATO ønsker eller har nogen interesse I en lang strid og slet ikke med brug af militær magt
  • Større kursfald, mandag skyldes ikke mindst at investorer har meget store gevinster med i bagagen de seneste måneder, kvartaler og år. En række indeks er 3 doblet eller mere siden bunden i 2009.
  • Alene i februar steg de danske aktier med mere end 10 % målt som OMX c-20. Målt som totalindekset var der tale om en stigning på over 13 %. Det giver forventningerne vinger og gør investorerne teflonbelagte
  • 2014 bliver et meget anderledes aktieår end 2013. Markant mindre stigninger og flere korrektioner og uro, har allerede fået det til at mærkes meget anderledes.
  • De større udsving er et vidnesbyrd om at vi nærmer os afslutningen på opturen. Herefter bliver aktiedagligdagen netop flere udsving og færre stigninger, som mere end tilfældet har været de seneste år, følger indtjeningsudviklingen
  • Centralbankerne forbliver i stimulanshumør. Nu er det ikke kun vækst og beskæftigelsesudviklingen som skal undersøttes, men samtidig også risikoen for at økonomierne prismæssigt løber baglæns og ind i en ødelæggende deflation, som sætter pengepolitikken på overarbejde.

Russisk roulette vs invasion i Svinebugten

Rusland tør på den ene side ikke sætte hårdt mod hårdt og spille russisk roulette med deres fremtid. På den anden side vil USA/Europa heller ikke risikere en politisk overophedning a la invasionen i Svinebugten i Cuba i 1962. 

Investorerne gør klogt i at foretage et realitetscheck på om de fortsat har det rette antal og de rigtige aktier der passer ind i deres risikoprofil. For de russiske aktier specifikt, som mandag led specielt meget, og som har gjort det relativt igennem længere tid, anser jeg mere mandagens kursfald som en købsmulighed end at der er basis for en investorkapitulation.

 

 

 

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk