5 grunde til Bitcoin er den vigtigste opfindelse siden internettet

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
17. feb 2014

[Dette indlæg er en let redigeret udgave af min kronik fra Børsen d. 19. november 2013.]

"Jeg er en stor fan af Bitcoin. … Regulering af pengemængden bør afpolitiseres,” sagde den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore.

Han bakkes op af Nassim Taleb, hedge fund manager og rådgiver for IMF: "Bitcoin er begyndelsen på noget stort: En valuta uden en stat, hvilket er nødvendigt og essentielt.”

Intentionerne kan være gode nok. Men virker Bitcoin ordentligt? Det mener Microsoft-stifter Bill Gates og Googles bestyrelsesformand Eric Schmidt, som begge har kaldt Bitcoin “en teknologisk tour de force.”

Bag Bitcoin ligger nemlig et teknologisk gennembrud. Det var med andre ord umuligt at bygge Bitcoin, før Bitcoin kom. Jeg vil komme nærmere ind på den tekniske nyskabelse i et indlæg snart, men for nu er det værd at lægge mærke til alle de ting, som Bitcoins teknologi gør muligt.

Digitalt guld

Bitcoin er en decentral digital valuta, som ikke udstedes eller kontrolleres af nogen centralbank eller virksomhed. Digitalt guld. Den vigtigste opfindelse siden internettet af fem årsager:

1. For første gang i historien kan mennesker i lande med korrupte retssystemer, manglende håndhævelse af ejendomsret og katastrofale pengepolitikker beskytte deres ressourcer mod tyveri, nationalisering og hyperinflation. Bitcoin benyttes allerede til dette formål i Argentina.

2. For første gang kan butikker både på nettet og på gaden tage imod elektroniske betalinger uden at betale adskillige procent i gebyr til kreditkortselskaber. Og der kan endelig tages et opgør med den omfattende kreditkortsvindel, som koster flere tusind milliarder kroner hvert år på verdensplan.

Finansiel decentralisering

3. For første gang kan almindelige mennesker opbevare sine penge sikkert uden at stille dem til rådighed for andres risikable spekulation i et højt-gearet banksystem. Bitcoin er finansiel decentralisering i en verden, hvor banker ellers fusioneres, centraliseres, nationaliseres og i højere og højere grad bliver too-big-to-fail.

4. For første gang kan enhver person, høj som lav, uanset om vedkommende befinder sig i Danmark, Argentina eller Kina, betale ethvert andet menneske på jorden øjeblikkeligt, uden mellemmænd og til få ører i gebyr. Som Milton Friedman sagde, da han i 1999 forudså Bitcoin: "Den eneste ting, der mangler [på internettet], men som snart vil blive udviklet, er en pålidelig form for e-penge. En metode hvormed man, når man køber på internettet, kan sende penge fra A til B uden, at A kender B, eller B kender A.”

Bitcoin er lige nu som internettet i 1990

5. De vigtigste ting, som Bitcoin bringer med sig, kender vi sandsynligvis slet ikke endnu. Bitcoin er lige nu på samme stadie, som internettet var i starten af 90’erne. Internettet bestod af universitetsprofessorer og nørder i store virksomheder, som kunne sende tekstbeskeder til hinanden gennem en kommandoprompt. Ingen havde fantasi til at forestille sig websites som Facebook og Youtube, som ville få enhver og deres bedstemødre online.

Ligeså arbejder Bitcoin-iværksættere lige nu på livet løs med innovative løsninger på gængse udfordringer. Bitcoin er blevet kaldt “programmerbare penge”. Det betyder bl.a., at visse kontrakter, der før blev etableret juridisk, nu kan gennemføres teknisk - fx testamenter og escrows. Der arbejdes endvidere på at bruge Bitcoin-protokollen til at skabe et decentraliseret register, hvor ejerskab til aktier - eller ethvert andet aktiv - kan sendes rundt i verden til enhver på få sekunder. Og meget mere.

Programkoden er open source, hvilket vil sige, at Bitcoin er et fuldstændigt åbent system, hvis virkemåde er blevet kigget efter i sømmene af hundreder af verdens dygtigste programmører og sikkerhedsspecialister.

Stabil og forudsigelig pengepolitik

Programkoden fastsætter også Bitcoins pengepolitik. For al fremtid ved man med matematisk sikkerhed, hvor mange bitcoins der vil findes på et givent tidspunkt. Tyler Winklevoss, stifter af Facebooks forløber, sagde om sin investering i Bitcoin: “Vi har valgt at lægge vores penge i og sætte vores tillid til et matematisk system, som er fri for politik og menneskelige fejl.” Når investorer slipper for at gisne om hvilken pengepolitik, der føres i morgen og om 5 år, kan de allokere deres kapital mere effektivt.

Mange myndigheder er relativt positive

Myndigheder rundt om i verden har generelt været åbne over for Bitcoin. USA har udstukket officielle retningslinjer for, hvordan man driver en Bitcoin-børs. Tyskland har anerkendt Bitcoin som “private penge”. Danmark, Canada, Finland, Sverige, Norge, Holland, Storbritannien, Frankrig, Belgien, Indien og Australien har officielt meddelt, at det er fuldt lovligt at bruge Bitcoin. Store virksomheder er begyndt at tage imod Bitcoin som betalingsmiddel, herunder verdens største blogplatform Wordpress.com og børsnoterede Overstock.com.

Hvis du ikke allerede har prøvet at bruge Bitcoin, så bør du gøre det nu. Men tag ikke mit ord for det. Nobelprisnominerede Leon Louw skrev forleden: “Ethvert oplyst menneske skal kende til Bitcoin, for det er måske en af verdens vigtigste udviklinger.”

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk