Om 3 år kan du ikke se forskel på Danske Bank og de andre

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
10. dec 2013

Danske Bank fortsætter med at være det ufrivillige midtpunkt i illustrationen af at selskabet, ledelse, medarbejdere og aktionærerne er et sted, hvor man ikke ønsker at være. Det mest sandsynlige scenarie i en udvikling, hvor ikke kun bestyrelsesformand Ole Andersens renomme men hele troværdigheden om Danske Bank som bastion står på spil, er at Danske Banks nøgletal om 3 år ligner de andre skandinavise storbankers. Manglen på alternativerne gør fortsat indtjeningsfremgang sandsynlig. Investorerne bør bide aktietænderne sammen og vente på 30-40 % upside. Kommer tid kommer råd.

Danske Banks mange udfordringer

Danske Bank prisfastsættelse er lavere end de andre skandinaviske bankers. På kort sigt er udfordringen at det ikke skyldes én men en lang række af udfordringer, som ikke kan løses med et snuptag. Udgangspunktet er ganske enkelt dårligere end hos konkurrenterne bl.a. som konsekvens af at Danske Bank har gjort ting og haft udfordringer som de andre ikke har:

  • Danske Bank opkøb i Irland har været meget værdidestruerende
  • Danske Banks opkøb i Finland skete til en pris som var alt for høj
  • Dårlige regnskabsresultater giver en dårligere kreditvurdering og højere funding omkostninger end konkurrenterne
  • Danske Bank er kommet markant ringere ud af krisen end konkurrenterne
  • Danske Banks varemærke har lidt skade

Analytikere nedjusterer kortsigtet

Det styrende for en aktiekurs udvikling er langsigtet udviklingen i indtjeningsforventningerne. De seneste år er forventningen til hvor hurtigt genopretningen for Danske Bank skulle gå, løbende blevet nesjusteret. Efter 3. kvartalsregnskabet og den officielle udmelding om at 12 % egenkapitalforrentning i 2015 er opgivet, har analytikerne nedjusteret deres kortsigtede indtjeningsforventning. De langsigtede forbliver nogenlunde intakte. Kursmæssigt fik Thomas Borgens kapitulation af 2015 målsætningen ikke umiddelbart nogen betydning, idet analytikerne ikke havde lagt sig i slipstrømmen på de officielle udmeldinger. Ros til dem og ris til Danske Bank. Både med hensyn til at se realistisk på situationen og ikke mindst i relation til at deres forventning om en centralbankrente på 2 % i 2015. Den har været meget urealistisk meget længe.

Ludobrikken slået tilbage til start

Danske Banks selv- og indforståelse lider hårdt i disse år. Fra at være Danmark største og stolteste bank, som værner om værdierne, er banken faldet meget i kundernes anseelse. Værst er det formentlig gået i Danmark, hvorimod opfattelsen af Danske Bank i de andre nordiske lande formentlig ikke i samme omfang har været under pres. Danske Bank er meget langt væk fra, hvor de selv naturligt ser sig selv. Havde Danske Bank været en ludobrik, ville den være slået tilbage til start.

Hjælp til selvhjælp

Helingen starter indefra. Det er næppe nogen statshemmelighed at omkostningsfokuseringen fortsætter og at flere medarbejdere i de kommende år må forlade arbejdspladsen. På kort sigt er det en svær balancegang, når man samtidig skal afskedige medarbejdere og fortælle kunderne, med den dårlige kundesmagsfornemmelse i munden, at medarbejderafgangen sker i ikke-kundevendte positioner. Udfordringen er bl.a. at kunderne opfatter Danske Bank som alt andet end empatiske. Indlevelsesevnen er ikke fremragende, og evnen til at indrømme egne fejl ikke ligefrem trendsættende.

25 % billigere og dårligere end konkurrenter

Ovenstående udfordringer er ikke nye. Det er en del af den ligning som alt i alt betyder, at dårligere indtjeningen = lavere prissætning. Danske Bank prissættes aktuelt til ca. 0,9 gange den indre værdi. Det svarer i runde tal til at investorerne langsigtet forventer en egenkapitalforretning på ca. 9 %. Prisen på Danske Bank aktien er ca. 1/4 under dem, som de helst vil sammenligne sig med og overgå.

Potentialet er 40 % over 3 år eller mere

Første fase efter Thomas Borgens tiltræden er veloverstået. ”Læg afstand til den tidligere ikke-succesfulde øverste ledelse og pil forventningerne ned”. Nu handler det om at skabe sin egen stil og genvinde Danske Banks identitet. Nok er 12 % som egenkapitalredskab ikke længere en del af den officielle agenda, men målet et der fortsat og stadig mere end synligt. Bare ikke som udstillingsvindue og presbal i og mod 2015. Danske Bank har givet sig selv lidt mere tid men målsætningen er intakt, og skal tages meget alvorligt og seriøst. Hvis man i 2016 ikke kan se forskel på DB og sine konkurrenter, vil en prissætning svarende til 12 % egenkapitalforrentning tillagt den indtjening der kommer i 2014 og 2015 gøre investorerne 40 % rigere om 3 år. Det er det Danske Bank styrer mod. I modsat fald vil Danske Bank varigt være decimeret til en 2. divisions bank og det er nærmest en utopisk tanke.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk