USA nedlukket uge 2: Politikerne finder hinanden – gør de ikke?

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
07. okt 2013

På tærkslen til uge 2 hvor USA har været delvis nedlukket, stiger spændingen. 0,2 % af årets økonomiske vækst er forsvundet bliver det estimeret og noget tilsvarende kan ventes den kommende uge, hvis der ikke findes en hurtig løsning. Jo længere der går, jo mere stiger risikoen for en kursmæssig meget negativ udvikling.  15-20 % kursfald over en periode  er ikke urealistisk, hvis der ikke kommer en enighed om finansloven og ikke mindst en forhøjelse af gældsloftet.

1 uges nedlukning koster på væksten

Den seneste uge har en del af det ”offentlige” USA være lukket ned. Det er ikke usædvanligt. Siden 1976, har der 17 gange (dette er den 18.) været tale om en nedlukning. Det politiske teater er således ikke noget usædvanligt fænomen. Sædvanen tro koster det på væksten, hvilet også er sket denne gang.

Investorerne bevarer roen indtil videre                   

Investorerne har taget den første uges lukning med ophøjet ro. Man har knapt kunne se det på aktieindeksene og heller ikke renterne har for alvor været påvirket. Faren for at uenigheden om finansloven kulminerende med at gældsloftet ikke bliver forhøjet den 17/10, har indtil videre ikke haft nogen nævneværdig indflydelse på investorerne. De kender i et vist omfang det politiske spil og spin og selv om risikoen er stigende, opfattes det fortsat som langt det mest sandsynlige, at der bliver fundet en løsning – til sidst.

Gældsloft knyttes sammen med ”andet”

Republikanerne har tilkendegivet at der ikke bliver tale om at forhøje gældsloftet som en ”stand-alone” beslutning, men at der skal være politiske ”godbidder” koblet sammen hermed. De tænker sikkert ikke mindst på en udskydelse af ”Obamacare”. På den anden side har netop Obama sat mere end blot prestige ind på, at det som er besluttet bliver ført ud i livet. Politikerne står stejlt overfor hinanden, hvilket ikke er usædvanligt.

Kursfald på 15-20 % kan blive konsekvensen af manglende enighed

For investorerne er det vigtigste netop en forhøjelse af gældsloftet. Hvis man ikke finder en løsning og helst et ”stykke tid” inden den 17/10, vil investorerne på den ene side blive nervøse op til dead-line. Skulle det ske at politikerne ikke finder en løsning, vil massive aktiekursfald ikke kun være naturlige men også meget realistiske. 15-20 % fald over en periode er ikke en utopisk antagelse, hvis det skulle komme så vidt. Det sker dog (formentlig) ikke.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk