Det grinede vi meget af den sommer - politiske løjerligheder anno 2013

Lisbet Røge Jensen

Nu hvor den ny regering er kommet på arbejde, må vi nok vinke farvel til alle de herlige ordførerindslag, der har underholdt os hele sommeren. Det er sørgeligt. Lad os derfor opsummere!

Her kommer Den Politiske Pudseløjerligheds top 3, sommerferien 2013*:

Sokkeblog
På en flot tredjeplads: Trine Bramsen

Hun er it-ordfører, og det har hun ikke været heldig med. Sommerflirten med branchefolket på Version2, gjorde i tilgift ikke Trines liv lettere. En cyberrøvfuld fulgte fluks hendes påtaget kælne men virkelig mislykkede forsøg på at kurtisere sokkefolket. Trines akavede opråb lød således:

"Er det mon med vilje, at computermænd ofte gør alt hvad de kan for at være så lidt attraktive som overhovedet muligt? Er det noget man lærer på uddannelsen? ... jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor ærgerligt det er, at så mange singlekvinder – herunder flere af mine veninder – leder efter en potentiel og engageret partner. Dette når han måske sidder derhjemme iført tennissokker og en t-shirt med en sjov joke om Microsoft ... Kunne man bare en lørdag aften forestille sig, at de it-nørder, der normalt sidder hjemme foran skærmen eller spiller World Of Warcraft med vennerne, smed tennissokkerne og kom ud. ... Jeg glæder mig til at se jer – og det gør mine single-veninder med hang til kloge og passionerede mænd også."

It-nørderne var dog ikke interesserede i Trine og veninder. Afvisningen fulgte i fuld offentlighed: "Jeg prøvede at skrive en passende respons til Trine Bramsens kronik på Twitter, men det lykkedes mig ikke," skrev en af Version2's egne bloggere: "Ikke at jeg manglede gode ideer, min første kladde var kun på fem bogstaver".

Ak ja. Forhåbentlig har Trine lært, at der ikke er noget scor i ordførerskabet i sig selv, og at man ikke er hot - ikke engang for en tennissok - bare fordi man er politiker. Det kan måske spare hende for lignende pinlige episoder en anden lørdag aften. Men sjovt var det!    

Mandeklynk
Andenpladsen går til Rasmus Horn Langhoff, socialdemokraternes ligestillingsordfører. Han fik rørt godt og grundigt rundt i kødgryden, da han i et interview med DR forsøgte at gøre det klart, hvorfor mænd skal tage mere barsel:

"Jeg mener, at det her er det allervigtigste område indenfor ligestilling," proklamerede Langhoff i en slags indigneret feministstil, der virkelig klæder en mand dårligt.

"Vi skal sikre mænd bedre muligheder for at tage barselsorlov, end de har idag," docerede han videre, tilsyneladende uden blik for, at mænd allerede idag kan tage masser barsel, hvis familien vælger det.

Og som prikken over i'et i ligestilling mellem kvinder og mænd: "Det er så vigtigt, at få gjort op med det her store løngab." Og med "det her store løngab", henviser Langhoff til det laveste løngab i Norden.

Til slut kom Langhoff endelig frem til den allestedsnærværende socialdemokratiske pointe, nemlig ensretningen: "Vi skal væk fra den her gammeldags opfattelse af, at kvinder, det er dem der er forældrene, og så kan fædrene være forsørgerne. Vi skal have gjort op med den gammeldags opfattelse. Vi har jo anbefalet og opfordret til alle mulige ting de sidste mange år. Nu tager vi handling. Vi kan jo se, det går den forkerte vej. Nu tager vi ansvar," sagde han i spredt spytten efter de ondsindede danske antiprogressive familer, der simpelthen fortsat nægter at bukke under for den politiske korrekthed på barselsområdet.

Langhoff-interviewet var grimt på den sjove måde. Det fungerer simpelthen ikke at have en mand på ligestillingsposten. Det er lidt ligesom med Manu Sareen: Det hele kommer til at lyde som klynk. Så længe det ikke bliver til mere, er det dog fremragende underholdning.

Samfundsansvarlig mafia
Og – trommehvirvel – førstepladsen går til: Leif Lahn Jensen.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører vil have de såkaldt gule fagforeninger ned med nakken, og han er ikke bange for at sige det:

"Man bør kun kunne få fradrag, hvis man er medlem af en ordentlig fagforening som 3F, der gør noget i forhold til uddannelse og løndumping. Krifa tager ikke det samme store samfundsansvar som de egentlige fagforeninger. De kopierer bare en overenskomst og trækker lidt fra de steder, hvor de er uenige," sagde han til Berlingske.

Lahns melding landede lidt uheldigt. Få dage efter kunne man nemlig i Folkets Avis læse nogle transkriberede lydoptagelser fra en samtale mellem Vejlegårdens Amin Skov og en repræsentant fra netop 3F, der viser "de ordentlige fagforeninger" fra deres mindst charmerende side:

(Optagelserne stammer fra før den velkendte konflikt brød ud. Henning Laigaard Troelsen (HLT) fra 3F. Amin Skov (AS) fra Vejlegården)

HLT: Hvis du fastholder det og ikke vil indgå overenskomst med 3F – hvis det er dit firkantede udgangspunkt – for at sige det sådan, så må du være klar over, at det bliver vi nødt til at gøre et eller andet ved.

AS: Jeg troede, at vi levede i et demokrati, hvor det overordnede er at have en overenskomst og ikke hvilken overenskomst.

HLT: Så siger vi, at den kristelige overenskomst ikke er en overenskomst.

AS: Det siger du jo. Du kan godt se, at lige nu fortæller du mig, at jeg skal vælge dig. Ellers....

HLT: Det er jo sådan, det fungerer med brancheoverenskomster. Det er den generelle ramme, vi siger, der eksisterer. Så vil vi godt prøve at tilpasse den i et vist omfang, der kan passe dig.

AS: Du må undskylde, men det eneste jeg hører er: "Lav en overenskomst med mig, ellers..."

HLT: Jamen, det ligger der selvfølgelig også i det.

---

Ja, ja. Det der samfundsansvar kan jo også være en svær størrelse, hvis ikke virksomhederne makker ret. Så findes der heldigvis andre og mere mafiaagtige metoder at tage i brug. Ikke sjovt, slet ikke for Amin Skov, men løjerligt på den paniske facon under en tragikomisk deroute for både socialdemokrater og fagbevægelse. Vi kommer ikke til at savne jer.

 

Har du gode bud på sommerens politiske løjerligheder anno 2013? Se til højre, der er en tweetboks, hvor kommentarer er velkomne.

 

*Alle topløjerlige ordførere er socialdemokrater, men det var ikke et udvælgelseskriterium. Måske er det bare dér løjerligheden trives bedst?


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.