KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Du skal ikke tro, du ejer noget: Airbnb er billigere, men småkriminelt

authorimage
BLOGS
Af: Lisbet Røge Jensen
18. Jun 2013
Dagens gode nyhed: Du kan spare 21,2 pct., hvis du fravælger hotel og istedet bruger Airbnb’s overnatningsmuligheder, når du rejser i USA. Faktisk kan du spare hele 49,5 pct., hvis du rejser på budget, og bare skal bruge et værelse.

Dagens dårlige: Airbnb findes også i Danmark. Men her kan det blive småkriminelt.

Airbnb er med egne ord “en betroet social markedsplads, hvor folk kan udleje, opdage og booke unikke overnatningsmuligheder rundt omkring i verden — online eller fra en smartphone. Uanset om det er en lejlighed for en enkelt nat, et slot i en uge eller en villa i en måned, så giver Airbnb unikke rejseoplevelser i alle prislag i mere end 33.000 byer og 192 lande.”

Airbnb er basalt set altså blot et medium for helt almindelige mennesker, der handler med andre helt almindelige mennesker. Som folk har gjort det alle tider, allevegne. Og som ovennævnte tal viser, kan almindelige mennesker åbenbart handle til gensidigt gode priser. I hvert fald i USA, hvor sitet Priceonomics har lavet en omfattende sammenligning på tværs af stater, byer og bydele.

Men sådan noget billigt skidt kan vi ikke have for meget af i Danmark.

Således udtalte en bureaukrat fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (og åbenbart også Ferieudlejning) følgende til metroxpress for få dage siden:

”Formelt set er det i strid med boligreguleringsloven, hvis man udlejer sin bolig til ferie-formål eller midlertidig benyttelse. Man må ikke bruge den til andet end helårsbeboelse uden at have kommunalbestyrelsens samtykke, og det er det, man forbryder sig mod.”

Det er det, man “forbryder sig mod”. Intet mindre. Lejernes LO var enige.

Men reglerne er åbenbart ikke helt klare, og der kom hurtigt en minister på banen via DR: “Der er ingen grund til at være urolig. Hvis man har et hus eller lejlighed, kan man sagtens leje et værelse ud i nogle uger over sommeren. Det er både helt fint med mig og med lovgivningen, siger Carsten Hansen.” Og videre skriver DR: “Først når man som privat udlejer sniger sig over 6-7 ugers udlejning om året, begynder det at blive kriminelt. For så kan ens udlejning ses som hotelvirksomhed. – Hvis man begynder at driver erhvervsmæssig virksomhed, så skal man over på andre regler, og så skal der betales skat. Man kan ikke bare drive hotel fra sin private bolig,” siger Carsten Hansen.”

Du skal endelig ikke komme her og tro, du ejer noget.

***Første version af dette indlæg konstaterede, at det er ulovligt at bruge Airbnb. Det er det åbenbart ikke. På en måde. Måske. I sidste ende ser det ud til, at det er op til SKAT at afgøre. Og der fejler retssikkerheden jo ingenting, så rejs med fred.
Profil
Lisbet Røge Jensen authorimage På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.
Tidligere bloggere på borsen.dk